Når ens idræt er coronalukket, må man finde alternativer: 17-årige Mads har skiftet trampolinen ud med landkort

Når ens idræt er coronalukket, må man finde alternativer: 17-årige Mads har skiftet trampolinen ud med landkort
Det vrimler ikke med unge orienteringsløbere, men det kan sagtens være en sport for dem også, mener Mads Cordua på 17 år, der selv er startet til orienteringsløb i vinters. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 27. MAR 2021 • 09:46
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
27. MAR 2021 • 09:46

ORIENTERINGSLØB

Coronapandemien har været en pestilens for mange idrætsgrene, men for orienteringsløb har det nærmest været held i uheld. Det seneste år er der således kommet en del nye ansigter, når Viking Atletik laver orienteringsløb om søndagen, og en af dem er 17-årige Mads Cordua.

I søndags var han med til byløb i Rønne, og han forklarer til Bornholms Tidende, at han er gået all-in på orienteringsløb, fordi hans normale idrætsaktivitet i øjeblikket er tvangslukket på grund af coronarestriktionerne.

– Jeg har lavet rigtig meget gymnastik, men det har været nedlukket her under corona, så det er lidt for at komme ud og lave noget andet, siger han og forklarer, at han har prøvet at deltage i orienteringsløb, siden han var helt lille, men det er først nu, at han er begyndt at komme til alle søndagsløbene.

– Blandt andet coronaen har jo gjort, at man har mere tid til at bruge sin søndag på det. Så det har kickstartet det lidt for mig, at man har haft den tid, og så er det jo god træning. Det er sjovere at løbe efter nogle poster end bare at løbe en tur i skoven, siger Mads Cordua.

Hvad når gymnastik får lov at starte op igen, dropper du så orienteringsløb?

– Jeg regner med, at jeg vil fortsætte med det her, fordi jeg synes, at det begynder at blive hyggeligt, og man kan ligesom slå sine tider fra gang til gang, siger den unge rønnebo, som ifølge genåbningsplanen tidligst kan få lov at træne gymnastik indenfor igen den 16. april. 


Hvor kan man dyrke orienteringsløb?

Udover i Viking Atletik kan man på Bornholm også dyrke orienteringsløb i Bornholms Værns Idrætsforening.

O-løb er genvej til naturoplevelser

Når Mads Cordua skal pege på, hvad der er fedt ved at løbe orienteringsløb, nævner han, at sporten giver en god mulighed for at se meget af øen.

– Vi får løbet nogle steder, som man ikke lige gør, når man går ture. Når vi løber i skoven, så løber vi også uden for stierne, så man får set lidt andet også, og det er også med til at give motivation. Det gør det lidt sjovere, siger han.

Han foretrækker dog at løbe byløb, da de er lidt nemmere at gå til som nybegynder.

– Jeg synes, byløbene er rigtig sjove. Det er i hvert fald på en anden måde end det i skoven, for det er to forskellige måder at løbe på. I byløb er det mere kort og løbe hurtigt, og det er lidt nemmere at finde vej, hvor man ude i skoven skal være lidt mere rutineret og kende de små fif. 

Så du føler dig ikke endnu perfekt til at kunne løbe de lidt svære løb?

– Ja, nemlig. Det er lidt sværere at løbe ude i skoven, men det er på vej. Det bliver bedre og bedre.

– Jeg har heller ikke deltaget i bornholmsmesterskaberne endnu, men det kan være, jeg prøver næste år, når jeg har trænet lidt mere.

Opfordring til andre unge: Prøv det!

Selvom Mads Cordua nyder at komme til orienteringsløbene om søndagen, så er der dog noget, som mangler, der kunne gøre oplevelsen helt perfekt.

– Jeg synes faktisk ikke, at der er særlig mange på min alder, men de må gerne komme jo. Det er en opfordring til dem, for det er skidesjovt, siger han.

Du tror også, det kunne være sjovt for andre på din alder?

– Ja, det tror jeg. Også for at få lidt mere konkurrence ind på min egen aldersgruppe.

At der mangler nogle flere yngre orienteringsløbere i klubben, er også blevet bemærket af Lars Wichmann fra Stenseby, der har løbet orienteringsløb siden 2019.

– Det kunne da være fint, hvis der kom nogle flere unge mennesker, fordi hvis du kigger på deltagerfeltet, så ville du kunne se, at jeg er en af de unge, og jeg bliver 48 lige om lidt. 

Tror du det kunne være en interessant sport for personer i 20'erne og 30'erne?

– Det, der er svært, er, at man i den alder har tusind andre ting at se til, så man kan ikke lige afsætte to timer hver eneste søndag formiddag. Men jo havde jeg været opmærksom på orienteringsløb for 20 år siden, så havde jeg løbet det i 20 år nu i stedet for i to år, det er der ingen tvivl om, siger han.


O-løb blev redning: Per har ikke længere smerter

Per Kofod (til højre) har tidligere spillet en masse tennis og også deltaget i BM. Nu har han dog byttet tennisskoene ud med løbesko. Arkivfoto: Berit Hvassum

Af Jesper Gynther

ORIENTERINGSLØB

Efter mange år med fodbold, tennis og almindeligt løb valgte Per Kofod i efteråret at starte til orienteringsløb i Viking Atletik. Det har vist sig at være en god ide, for nu lider han ikke længere af lige så mange smerter, fortæller han.

– Jeg havde problemer med det ene ben, for ti kilometer monotont fladt løb er hårdere for benene end orienteringsløb, hvor det hele tiden er op og ned og højre og venstre og start og stop. Det er helt klart bedre for benene, siger han.

Han fortryder derfor ikke, at han gav orienteringsløb en chance, og dermed blev en af mange nye, som er startet til sporten.

– Jeg synes, det er super hyggeligt, og så er det jo fedt, at en forholdsvis lille afdeling kan banke 30 orienteringsløb op på et år. Det er jo virkelig fantastisk. Det er jo kæmpe arbejde, de laver, siger han med henvisning til de mange søndagsløb, som Viking Atletik arrangerer.

Løber med sin dreng

Per Kofod fortæller desuden, at han godt kan lide, at man uden problemer kan dyrke sporten sammen med nogle, som ikke er på ens egen alder.

– Det er hyggeligt, at alle kan være med her. Jeg løber også med min lille dreng. Når det er løb med start og stop hele tiden, så er det lidt nemmere at være med for flere niveauer. 

I søndags var Per Kofod endnu engang med til et løb hos Viking Atletik, denne gang i Rønne by, og her gik det ganske godt med at finde rundt, fortæller han.

– Jeg har ikke misset nogen poster denne gang, så det er et stort plus. Det sker indimellem, at når man er en rookie, som jeg er, så går det nogle gange for hurtigt, eller man misser og overser et eller andet.

Vil du fortsætte med at løbe orienteringsløb?

– Ja, det tænker jeg da. Som en slags afveksling. Det er god træning og meget sjovt.