Keld dyrker helst rulleski opad bakke: 'Det er en fed sportsgren'

Keld dyrker helst rulleski opad bakke: 'Det er en fed sportsgren'
Keld Christensen plejer at køre på rulleski på landevejene tæt ved Tejn, hvor han bor. På billedet ses han dog ved Christians Plads i Rønne. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 19. JAN 2021 • 10:23
Af:
jesper-gynther
| ABONNENT
19. JAN 2021 • 10:23

SKISPORT

Når Keld Christensen fra Tejn er ude på en af sine 20-30 kilometer lange træningsture i weekenden, bliver han glad – og en smule overrasket – når han møder en anden, som også er ude på vejene med et sæt rulleski under fødderne. Det er nemlig ikke hver dag, at det sker, for på Bornholm er der ikke mange, der dyrker rulleskisporten.

Rulleski er ellers blevet forholdsvist populært andre steder i landet, som eksempelvis i København og omegn, og Keld Christensen håber da også på, at der vil være flere, der hopper med på vognen herover – for han mener, sporten har noget at byde på, især hvis man i forvejen er skisportsinteresseret.

– Jeg synes jo, at det er fedt at være ude at køre, og det er bare sådan en god følelse i kroppen, når man kan mærke, at man suser derudad, og det hele spiller, siger han.

– Selvfølgelig bliver rulleski aldrig helt det samme som langrendsski, hvor man jo også har en virkelig fed fornemmelse i kroppen, når man bare kører i sporet gennem sneen, men alligevel er det lidt derhenad. For med rulleski kan man også føle, at man bare glider fint, og at man har en god rytme.

Svært at tiltrække nye

Keld Christensen er medlem af Bornholms Skivenner, hvor der er fire andre medlemmer, som også dyrker rulleski. Alle fem har forsøgt at få flere interesseret i rulleski, men det kan godt være svært, indrømmer han, også selvom klubben har et sæt rulleski, som mulige nye medlemmer frit kan benytte.

– Vi prøver hver især at sprede budskabet, at det er en fed sportsgren, og vi har også haft flere med ude og prøve det, men det er lidt svært at trække nye medlemmer til, siger han og forklarer, at det godt kan være svært at lære teknikken.

– Jeg tror, de fleste bliver overraskede over, at det ikke bare er at stille sig op på et par rulleski og så bare køre derudad. Der går lang tid, før man sådan lærer det rigtigt, eller at man bliver så god, at man bare kan køre. Det er i hvert fald vores erfaring, at der går lidt tid, før man er helt fortrolig med det, og derfor er det måske ikke lige det, man kaster sig over som det første, når man skal finde en sportsgren at dyrke. Så er det nemmere at løbe, siger han.

Lige i år er rulleski ekstra godt, hvis man gerne vil stå på ski, for man kan ikke rejse, og der er heller ikke noget sne, så rulleski er det eneste, man overhovedet har.

Keld Christensen

rulleskiudøver


Han mener dog også, at det er en fordel, at sporten er så teknisk udfordrende, fordi så kommer man aldrig til at kede sig.

– Det er jo også noget af det sjove ved det, at man altid kan udvikle sin teknik og blive bedre, siger 47-årige Keld Christensen, der fortsat mener, at han har meget at lære, selvom han har dyrket rulleski i snart 20 år.

– Jeg plejer stadigvæk at lægge ruterne, så der ikke er for stejle nedkørsler. Det er ikke så slemt at køre opad, men det kan godt være lidt svært at holde farten nede på et par rulleski, når det går nedad, så der skal man lige tænke sig om, at man får vendt ruten den rigtige vej, siger han som eksempel på, hvad der kan være en teknisk udfordring ved at stå på rulleski.

Derudover er det også bedst at køre på rulleski, når vejene ikke er alt for våde.

Er en sund sport

Grunden til, at Keld Christensen begyndte at stå på rulleski, var fordi, han blev skadet og derfor ikke kunne løbetræne eller deltage i løbestævner, som han ellers gjorde meget som ung. Han opdagede nemlig hurtigt at køre på rulleski var mere skånsomt mod kroppen end almindelig løbetræning, og at rulleski også giver en god træningseffekt.

Netop sundhedsaspektet er da også en stor del af årsagen til, hvorfor flere af medlemmerne i Bornholms Skivenner fik interesse for rulleski. Eksempelvis begyndte Leo Skovgaard, som Keld Christensen nogle gange plejer at træne med, at dyrke rulleski, fordi han havde ondt i ryggen og lænden, og her hjalp det at komme ud på skiene.

– Jeg har det altid bedre, når jeg har trænet med rulleskiene. Det gør virkelig noget godt for hele kroppen, inklusiv ben og lægge og lårmuskler. Når man først får knækket koden og lært det, så synes jeg absolut, det er en skøn og god sport, siger Leo Skovgaard.

– Rulleski minder jo også meget om langrend, som har rygte for at være den mest konditionskrævende sportsgren overhovedet. Det skyldes jo nok, at man som langrendsløber bruger hele kroppen, og så får man jo brændt energi og ilt af i alle muskelgrupper, og det sker også med rulleski, så der er bestemt en del sundhed i det, siger han.


Godt tidspunkt at starte på

På denne tid af året plejer tusindvis af danskere at tage på skiferie, men grundet coronarestriktionerne er dette ikke muligt i øjeblikket. På Bornholm har der heller ikke været meget mulighed for at stå på langrendsski denne vinter, fordi der – bortset fra i den forgangne weekend – ikke er faldet noget sne på øen.

Derfor kunne det være et rigtig godt tidspunkt at give rulleskiene en chance, mener Keld Christensen.

– Lige i år er rulleski ekstra godt, hvis man gerne vil stå på ski, for man kan ikke rejse, og der er heller ikke noget sne, så rulleski er det eneste, man overhovedet har, siger han.

Dog indrømmer han, at hans egen motivation for at stå på rulleski faktisk er faldet en smule. Det skyldes, at der ikke er udsigt til at kunne deltage i det berømte langrendsløb vasaløbet i Sverige, som finder sted den første søndag i marts, hvor det må forventes, at rejserestriktionerne stadig gælder.

– Det gør selvfølgelig, at man ikke har den helt samme gejst, som man måske ellers ville have, hvis man trænede til et specifikt løb, siger han.

 

 

BM i rulleski:

Bornholms Skivenner arrangerer bornholmsmesterskaberne i rulleski hvert år i uge 42, og i 2020 var der fem deltagere, hvilket historisk set er et ganske pænt antal.

Ifølge Leo Skovgaard, en af medlemmerne i Bornholms Skivenner, fungerer BM i rulleski da også som en motivationsfaktor.

– Vi holder os jo lidt i gang med rulleski i sensommeren, fordi vi skal da i det mindste deltage i BM. Og det gik også fint, men umiddelbart i kølvandet på det kom efterårscoronaen, hvor man godt kunne se, hvor det bar hen. Så motivationen faldt lige efter det. Jeg løber selv lidt på rulleski, men det har været lidt begrænset med motivationen denne vinter, siger han.