Jeg er glad for at kunne få folk i gang med at løbe

Jeg er glad for at kunne få folk i gang med at løbe
Poul Sørensen er garant for godt humør, når han byder løberne velkommen til fællestræning i Almindingen. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 9. SEP 2022 • 13:00
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. SEP 2022 • 13:00

Poul Sørensen har i 38 år været med som løbetræner ved fortræningen til Almindingsløbet.

 

– Jeg har altid været glad for at kunne være med til at få folk i gang med at løbe. Det er sundt at motionere, og vi skal have så mange som muligt med. For mig er det ligegyldigt, om de i løber i min klub, i en anden klub eller ikke er med i en klub, siger løbetræner Poul Sørensen fra Viking Atletik.

Hver torsdag aften i denne tid kan man møde ham i Almindingen, hvor han står for opvarmningen ved fortræningen til Almindingsløbet. Det er en frivillig tjans, han har haft i 38 år. Altid i godt humør, altid med en kvik bemærkning eller to, og altid god for en lille snak.

I mange år dannede han makkerskab med en anden kendt vikingleder, Preben Mortensen, der døde i 2019.

Løb sammen med Charley

Poul Sørensens egen løbehistorie startede i 1978.

– Jeg ville tabe mig. Jeg startede med at løbe ude på Galløkken sammen med Charley Lassen. Jeg sagde: "Du kan bare snakke, Charley, for jeg har ikke luft til at svare dig".

Charley Lassen, der døde i 2002, 96 år, vandt som veteran flere medaljer ved både verdensmesterskaber og europamesterskaber.

– Så var der en, der sagde, at jeg skulle prøve den gule rute i Nordskoven. Den kendte jeg ikke. Jeg tog derud for at prøve. Jeg anede ikke, hvor den startede eller sluttede. Pludselig kom en flok mennesker løbende. Så hægtede jeg mig på dem. Jeg fandt ud af, at det var Preben Mortensens hold. "Du kan bare løbe med, hvis du har lyst. Bare tag den med ro", sagde Preben. Så meldte jeg mig ind i Viking og har været med lige siden, fortæller Poul Sørensen.

Træneruddannelse

– Jeg tror, at jeg startede som træner i 1980. Jeg gik i gang med at uddanne mig som ungdomstræner, men jeg fandt ud af, at det ikke var lige mig. Jeg var ikke så god til børn som Preben, så jeg gik i gang med at træne voksne i stedet for.

Det var også Preben Mortensen, der fik Poul Sørensen med til fortræningen til Almindingsløbet.

– Vi havde mange gode år sammen, indtil han blev syg.

Poul Sørensen løb første gang Almindingsløbet i 1979 og har været med hver gang siden, bortset fra et enkelt år, hvor han var kommet til skade og gik med en arm i slynge. Han har også løbet stærkt:

– Det er nogle år og kilo siden. Jeg kan ikke huske årstallet, men det har været først i 1980’errne, hvor jeg løb Almindingsløbet på 32,57 minutter. Der var knald på. Dengang løb vi Eremitageløbet dagen efter, og weekenden efter var der Nyvestløb, husker Poul Sørensen.

Fokus på motionisterne

For Poul Sørensen har det i mange år slet ikke handlet om at løbe stærkt. Hans fokus er på motionisterne. Faktisk var han ikke tilhænger af Grand Prix-løbene, hvor der blev uddelt point efter placeringer:

– Det synes jeg ikke er motionsløb, som man kaldte det. Jeg har altid kæmpet for "motionismen", hvor man løber på alle niveauer, og hvor man ikke behøver at løbe stærkt for at synes, at det er sjovt, siger han.

Hvad synes du er det særlige ved Almindingsløbet?

– Jeg føler, at det er hele Bornholms løb, hvor der kommer nogle mennesker, som normalt ikke kommer i løbeklubber. Nogle kommer kun til fortræningen, så løber de Almindingsløbet, og så ser vi dem ikke før næste år. Jeg synes, at det er dejligt, at man på kryds og tværs af hele øen, firmaer med videre, mødes til Almindingsløbet, hvor jeg synes, at der er en helt speciel stemning. Og så er det en fin afslutning, når man sætter sig sammen og hygger med en kop kaffe og et stykke kage.

Da løbet var stort

Poul Sørensen kan fortælle om tider, hvor der var 300-400 deltagere til fortræningen og 1.000 til selve Almindingsløbet. I 2019 løb 564 Almindingsløbet. Så kom coronaen, og sidste år satte løbet bundrekord med 256 deltagere.

– Det er nok en generel udvikling i øjeblikket, hvor man ser store løb stopper eller bliver sat på pause. Jeg tror, at det er på grund af coronaen. Jeg tror, at mange er gået lidt i stå eller har fundet andre ting at lave. Det er lidt ærgerligt, og jeg håber virkelig, at det kommer op igen. Men det er svært at vide, hvad der skal til, siger Poul Sørensen.

73-årige Poul Sørensen står for løbetræning tre gange om ugen – tirsdag, torsdag og lørdag. Dertil kommer idrætsmærketræning om mandagen, og at han er frivillig på Rehabilitering Sønderbo i Rønne.

– Jo, tiden går godt. Så jeg får ikke cyklet så meget, som jeg gerne ville. Men det er dejligt, at man stadig kan være med, siger han.

Lørdag den 24. september er Poul Sørensen naturligvis klar til start igen ved Almindingsløbet.

– Jeg går sammen med min samlever Else. Seks kilometer. Det er smadderhyggeligt, siger han.

 

 

Hver torsdag

Fortræningen til Almindingsløbet fortsætter på torsdag, den 15. september, klokken 18, hvor alle interesserede er velkommen til at møde ved Almindingsløbets start-og målområde ved p-pladsen øst for Lilleborg på Segenvej.

Her vil der igen være fælles opvarmning og derefter fri træning på ruterne (4, 5, 6 og 8 kilometer) samt et gåhold og begynder-og genstartstræning.

 HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?