Ikke alle svømmere og boldspillere er vendt tilbage til hallerne

Ikke alle svømmere og boldspillere er vendt tilbage til hallerne
Hovedformand Henrik Boie Hansen blev udpeget som nyt æresmedlem i RIK Fodbold. I sin formandsberetning fremhævede han, at DBU's landsorganisation i 2020 tildelte RIK prisen "Årets Fodboldaktivitet 2020" for projektet Morgenfrisk, hvor 10-18-årige inviteres til tidlig træning klokken 6 efterfulgt af bad og morgenmad, så de kan tage i skole med overskud og energi. Foto: Berit Hvassum
IDRÆT | RØNNE | ABONNENT | 6. SEP 2021 • 08:00
Jakob Nørmark
Journalist
IDRÆT | RØNNE | ABONNENT
6. SEP 2021 • 08:00

Det kan virke besynderligt at gøre status på 2020, når vi er mere end to tredjedele inde i 2021 – og det omtalte år ovenikøbet er et, som de fleste helst ser gå i glemmebogen.

Men sådan er spillets regler ved generalforsamlinger – også når de afvikles med et halvt års forsinkelse. Vedtægter skal følges, og lederne af de fire afdelinger i Rønne IK levede som gode sportsfolk op til forpligtelserne.

RIK's hovedformand, Henrik Boie Hansen, betegnede under søndagens generalforsamling 2020 på denne måde:

– Opsummeret, i sandhed et annus horribilis!

Fodbold og svømning er de store afdelinger i RIK's firkløver af sportsgrene med basketball og bordtennis som smallere aktiviteter.

Forud for efterårssæsonen, der med restriktionernes ophør tegner til at blive normal, står det endnu ikke klart, hvad den langsigtede konsekvens bliver af covid-19.

De tre sportsgrene, der finder sted under tag, har mærket effekten af pandemien hårdere end fodbolden, der ifølge fodboldformand Benny Pedersen har fastholdt et medlemstal på omkring 350 trods coronaafbrydelsen. Der er kommet flere piger til, mens seniormedlemstallet er dalet efter førsteholdets nedrykning fra Københavnsserien.


Et dusin mødte op til hovedgeneralforsamlingen i RIK. Idrætsforeningen byder på fodbold, svømning (Rønne Svømmeklub), bordtennis og basketball.

Bedst i vandet

I ganske mange måneder kunne svømmerne ikke komme i vandet – primært på grund af de to lange corona-nedlukninger, men også som følge af renoveringen af taget i Rønne Svømmehal.

Svømmeskolen gik i sidste uge i gang med efterårssæsonen, og medlemstallet er aktuelt knap 300, hvilket er en anelse lavere end normalt. Der er fortsat ledige pladser på cirka halvdelen af de 40 hold, og svømmeskolens formand Christina Mørup Sørensen vurderer, at der er to grunde til, at der er færre tilmeldte end normalt.

– For det første, at folk er coronaforskrækkede. Og så tror jeg, at nogle under corona er blevet vant til en mere afslappet tilværelse og har mistet lysten til at gå til aktiviteter fire gange om ugen, siger hun – og bemærker, at forskere har påvist, at covid-19 dør i klorvand i løbet af ganske få sekunder.

– Vi håber rigtig meget på at få alle medlemmer tilbage. De er på vej, sagde svømmeklubbens formand, Jette Tvede Christiansen i sin beretning:

– Og en ting har vi lært af året: Svømning er allerbedst i vandet.

Bordtennisspillerne indleder sæsonen med et opstartsmøde mandag aften, så det er for tidligt at sige, om de 20 ungdomsspillere, der i efteråret 2020 spillede med i bordtenniskælderen på Østre Skole, vender tilbage.

– Vores træner Flemming Bech gør alt for at få dem med igen. De har en herlig energi, og vores to halvgamle trænere prøver at få styr på dem bordtennismæssigt, uden at det skal være alt for seriøst, fortalte Glenn Hansen.


Inden sæsonstarten har Rønne Svømmeklubs svømmeskole lidt flere ledige pladser end normalt, fortæller formand Christina Mørup Sørensen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Stabile tilflyttere

Basketafdelingen har mistet nogle af de ældre ungdomsspillere efter nedlukningen.

"Vi har fortsat godt fat i 30+-segmentet for vores seniortræninger. Tilflyttere skaber en vækst i den 'stabile' gruppe på seniorholdet. Den anden halvdel af seniorholdet består af yngre spillere (16-20 årige). Denne gruppe har været svær at få tilbage til hallen ovenpå covid-nedlukningen. Mange er startet på andre sportsgrene, andre er flyttet hjemmefra i mellemtiden, har mistet interessen eller kammeraterne på holdet," skrev Anders Wiberg i sin beretning, som Henrik Boie Hansen i fraværet af basketformanden læste højt for det fremmødte dusin ved generalforsamlingen.

Klubben har også et baskethold for aldersgruppen 11-15 år, og der kommer fast mellem 20 og 25 børn til træning. I løbet af få år vil denne gruppe spillere måske gøre det muligt at indfri basketafdelingens ambition om at få et turneringshold med ungseniorer eller seniorer.


RIK Bordtennis' ungdomsafdeling havde vokseværk op til nedlukningen i marts 2020. Batsporten spilles i en kælder under Østre Skole, som fortsat er til salg. Der er intet nyt at meddele om fremtidige lokaler, oplyste Henrik Boie Hansen ved generalforsamlingen. Arkivfoto: Allan Rieck

Hjælp fra støttepakker

Samlet set mener hovedformanden, at man kan glæde sig over, hvordan foreningen er kommet igennem pandemien.

– At afdelingerne i Rønne Idrætsklub alligevel har formået at holde skruen i vandet, tjener alle afdelingerne til ros, og det er vel ret beset det billede, man så i hele idrætsdanmark. At breddeidrætten stod sammen og klarede sig relativt frelst gennem nedlukninger og restriktioner. Når dette er sagt, så har det ikke alene kunnet lade sig gøre, fordi medlemmerne har været trofaste overfor deres respektive idrætstilbud, men sandelig også fordi den danske stat med massive støttepakker har holdt en nødvendig hånd under breddeidrætten, sagde Henrik Boie Hansen.

Han oplyser, at corona-støtten har indbragt RIK's afdelinger mellem 200.000 og 300.000 kroner.

RIK kom ud af 2020 med et underskud på godt 40.000 kroner, men det var ventet, da fodboldafdelingen planlagde at udvide klubhuset. Det er blevet muligt med opkøbet af Viking Atletiks tidligere fitnessbygning, der ifølge Benny Pedersen blev erhvervet for 750.000 kroner og primært finansieret med fondsmidler uden behov for at tegne nye lån.