Idrætslivet venter på at få lov til at starte op igen: 'Maven bliver større og større'

Idrætslivet venter på at få lov til at starte op igen: 'Maven bliver større og større'
Det lokale idrætsliv glæder sig til, at der snart kommer en lempelse af coronarestriktionerne, som gør det muligt igen at dyrke idræt i foreningerne. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SPORT | Tirsdag 9. februar 2021 • 17:56
Jesper Gynther
Journalist
SPORT | Tirsdag 9. februar 2021 • 17:56

IDRÆT

2021 er startet ud med omfattende coronarestriktioner, som blandt andet har sat store dele af idrætslivet på pause. Men måske er det ved at vende nu. I hvert fald trådte den første lille lempelse af restriktionerne i kraft mandag, da de små børn fra 0.-4. klasse fik lov at komme tilbage i skole.

Det får det lokale idrætsliv til at håbe på, at det snart bliver deres tur til at få lov at vende tilbage til mere normale forhold.

– Jeg havde selvfølgelig håbet på, at de små børn også kunne være kommet ud i idrætsforeningerne, men vi ved jo, at den dag de kommer ud i idrætsforeningerne, der bliver de jo blandet på kryds og tværs af klasser, og det giver jo ikke mening, at man holder dem klassevis på skolen, hvis de så bagefter kan komme ud i idrætsforeningerne, og så bliver blandet på kryds og tværs dér, siger DGI Bornholms direktør Karen-Margrethe Hansen Bager.

I stedet håber hun meget på, at idrætslivet får lov at starte op igen, når de nuværende coronarestriktioner udløber den 28. februar. Her forventer hun, at udendørsidrætten og de mindste børn får lov at starte først op.

Det er trist for øjeblikket, som det er. Og mit liv er mest bordtennis. Jeg bor alene, så man mangler meget det sociale og være sammen med andre mennesker. For mit vedkommende er jeg i bordtennisklubben fem gange om ugen normalt, og nu er der ingenting.


Indtil da opfordrer DGI Bornholm-direktøren til, at forældrene får deres børn udenfor, så de kan få rørt sig, og at foreningerne eventuelt forsøger sig med onlinetræning. Hun tror også på, at skolerne vil være bevidste om at få en masse bevægelse ind i undervisningen for de tilbagevendte børn, og hun opfordrer skolerne til at udnytte muligheden for at lege i sneen, der har lagt sig som en dyne over Bornholm de seneste dage.

– Og så skal vi ellers bare glæde os til, at vi (idrætsforeningerne, red.) på et eller andet tidspunkt kan komme i gang igen med nogle aktiviteter og så være klar til det øjeblik. Vi må være lidt mere tålmodige, for vi kan ikke gøre så meget andet end vente på nye retningslinjer fra myndighederne, siger hun.

Håb om geografiske lempelser

Mandagens lille lempelse er ikke det eneste, som får det lokale idrætsliv til at håbe på, at der er lysere tider forude. Idrætslivet har nemlig også lagt mærke til, at flere kommunalpolitikere på det seneste har talt for en forsigtig genåbning af Bornholm, da smittetrykket herover er meget lavt.

Ifølge TV2/Bornholm har der på Bornholm således kun været én coronasmittet ud af 5.393 test i sidste uge, og det betyder, at incidenstallet på Bornholm i øjeblikket ligger på 2,5, hvilket er langt under den officielle bekymringsgrænse på 20 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Adjungeret professor Eskild Petersen fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet, udtalte i søndags til TV2/Bornholm, at det er realistisk at lave en særlig ordning for Bornholm, hvis man tester tilrejsende til øen, og ideen tiltaler da også DGI Bornholm-direktøren, da det måske kunne betyde, at idrætslivet herover kunne få lov at komme hurtigere i gang igen.

– Det kunne være interessant at prøve, men det er selvfølgelig heller ikke sjovt at være forsøgsområde, hvis smitten så lige pludselig eksploderer. Men man har jo prøvet at nedlukke geografisk, som man så det i Nordjylland, og så kan man vel også tænke i at åbne op, der hvor det er mest forsvarligt, i stedet for at man skal vente på, at alle dele af landet kommer ned på et virkeligt lavt smittetal, siger Karen-Margrethe Hansen Bager, som understreger, at hun ikke er ekspert i smittespredning.

Misundelig på svensk idrætsliv

Formanden for Bornholms Bordtennis, Kenny Jensen, mener også, at ideen om at lempe der, hvor smitten er lavest, kunne være værd at forfølge. Han understreger dog også, at han ikke er ekspert i smittespredning.

– I øjeblikket ser det jo fint ud i Danmark og i særdeleshed her på Bornholm. Der er jo næsten ingen, der bliver testet positiv herover, så generelt synes jeg jo, at vi kunne åbne mere op på Bornholm. Og jeg mener sagtens, at vi kunne åbne for alt idræt. Det tror jeg ikke, der er det store problem i, siger han og fortæller, at han ser misundeligt på det svenske idrætsliv, som ikke har været lige så hårdt ramt af restriktioner.

I Sverige har alle børn og unge født i 2005 eller senere således haft mulighed for at gå i idrætsforeninger og dyrke sport under hele coronaperioden, og i sidste uge blev det besluttet at lempe yderligere, så det nu også gælder for alle født i 2002 og senere.

Se på mig selv, jeg får jo slet ikke trænet, hvad jeg skal. Normalt løber eller cykler jeg jo fire til fem gange om ugen. Nu kommer jeg ud en eller to gange, så jeg kan bare se, at maven bliver større og større. 


Kenny Jensen peger dog også på, at der generelt har været flere smittede og døde i Sverige på grund af coronavirus end i Danmark, men han så nu gerne, at idrætslivet snart fik lov at åbne igen, for idrætsforeningerne betyder meget – både for den fysiske sundhed og for den mentale sundhed. Det gælder også for ham selv.

– Det er trist for øjeblikket, som det er. Og mit liv er mest bordtennis. Jeg bor alene, så man mangler meget det sociale og være sammen med andre mennesker. For mit vedkommende er jeg i bordtennisklubben fem gange om ugen normalt, og nu er der ingenting, siger han.

– I stedet ser jeg film og serier og så går tiden med det. Og så er der en masse ansøgninger til fonde og sådan nogle ting, det bruger jeg også tiden til. Man skal jo være lidt kreativ, og det får man rigelig mulighed for at være lige nu, siger han.

Forstår ikke lukning af udendørsidræt

Formanden for Viking Atletik, Claus Clausen, ser også gerne, at der snart bliver åbnet op for idrætslivet. Især ser han gerne, at udendørsidræt får lov at komme i gang.

– Jeg har flere gange sagt, at jeg har svært ved at forstå, hvorfor man ikke kunne lave udendørsaktiviteter. I min verden kunne man jo sagtens mødes mere end fem til en udendørsaktivitet, hvor der er mulighed for at holde stor afstand. Det er det, jeg håber på først og fremmest som idrætsforening, at vi får lov til snart at kunne mødes nogle flere mennesker, så længe at vi gør det udendørs, siger han og tilføjer:

– Men jeg har ikke en pind forstand på coronavirus, må jeg understrege, så derfor er det jo bare et simpelt håb, jeg har.

Ligesom Kenny Jensen er Claus Clausen også selv personligt påvirket af nedlukningen. Atletikformanden er dog mere ramt på den fysiske sundhed.

– Se på mig selv, jeg får jo slet ikke trænet, hvad jeg skal. Normalt løber eller cykler jeg jo fire til fem gange om ugen. Nu kommer jeg ud en eller to gange, så jeg kan bare se, at maven bliver større og større. 

Det fungerer ikke så godt med at træne alene for dig?

– Nej, det kan jeg slet ikke. Jeg skal simpelthen have nogle, som står og venter på mig, hvis jeg skal træne. Og jeg tror, der er rigtig mange, der har det ligesom mig. Så det er derfor, jeg håber, at vi snart kan komme i gang – og under alle omstændigheder, at vi kan komme i gang udendørs.

FÅ ABONNEMENT