Gunnar kvittede spillet efter sit femte danmarksmesterskab, men han laver fortsat køller i sit værksted

Gunnar kvittede spillet efter sit femte danmarksmesterskab, men han laver fortsat køller i sit værksted
Gunnar Birkholm var igen i aktion med sin bornholmerkølle efter et par års pause fra kroketsporten. Foto: Jacob Jepsen
SPORT | Torsdag 27. maj 2021 • 17:23
Af:
Jesper Gynther (tekst)
Jacob Jepsen (fotos)
SPORT | Torsdag 27. maj 2021 • 17:23

KROKET

Det er dejligt med succes, men det kan også føre til metaltræthed.

Det måtte Gunnar Birkholm sande, efter han vandt sit femte danmarksmesterskab i 2019 i M2-klassen. Siden har han holdt pause fra kroket, indtil han i fredags gjorde kortvarigt comeback, da han deltog i Nexø Krocketklubs stævne på Balka Strand.

– Jeg blev nok lidt mæt af det. Jeg har fem danmarksmesterskaber både i par og enkeltmands, så jeg har ikke spillet de seneste to år, fortæller han.

Inden Gunnar Birkholm (tv) begyndte sin pause fra kroket i 2019, havde han netop rykket op i 1. division, som er Danmarks bedste række.

Alt eller ingenting

I stedet har han brugt mere tid på jagt, og han har haft det fint med at komme lidt væk fra kroketsporten. I år har han således ikke spillet overhovedet, og strandstævnet er derfor det første, han deltager i.

Du venter på, lysten kommer tilbage?

– Ja, men det gør den da nok på et tidspunkt. Men man skal jo have tid til det og til at passe træningen, og det har jeg ikke rigtig kunne, og så har jeg tænkt, at så holder jeg en pause, for når jeg træner, så træner jeg efter at komme til danmarksmesterskaberne.

– Der er jo en masse mixstævner her på Bornholm, og det er også hyggeligt nok, men for mig handler det om at komme over og møde eliten og se, hvor langt man kan komme. Jeg går alt ind på det, når jeg spiller, siger han.

Det kan være meget tilfældigt, når spillet foregår på sand, fortæller Gunnar Birkholm.

Svært på sandet

Hvordan går det så i dag på sandet?

– Det er meget sjovt at komme herud og spille, men det er bare to forskellige verdener. Man kan ikke bruge sin erfaring til noget som helst, siger han med henvisning til den store forskel på at spille på græs og på sand.

– Du kan se, jeg taber den første kamp, og det er helt fortjent, siger han.

– Man skal have lidt held, for det er svært at beregne sandet. Du kan se, her er det blødt, og når man så kommer derned, så løber kuglerne utroligt stærkt.

– Men det er jo for hyggens skyld det her. Selvfølgelig spiller man jo for at vinde, men når der er nogle, der er bedre, så er det bare fint. Sådan er det, siger han.

Det er blandt andet Gunnar Birkholms fortjeneste, at man nu nemt kan genkende spillerne fra Nexø Krocketklub, for han har hjulpet med at finde sponsorer, som ville støtte indkøb af røde klubjakker.

Sponsorarbejde for udbryderklub

Selvom Gunnar Birkholm har holdt pause fra sporten i et stykke tid som spiller, har han dog ikke trukket sig helt fra spillet med trækuglerne.

Det seneste års tid har han således hjulpet Nexø Krocketklub med at finde sponsorer. Klubben er nemlig en udbryderklub fra Nexø Boldklub, og derfor har man skulle starte klubben op fra bunden.

– Jeg har været med til at gå rundt og finde sponsorer, så vi blandt andet har kunne lave vores nye røde klubjakker, fortæller han.

Har det været nemt at finde sponsorer til klubben?

– Ej, det kneb lidt her i Nexø. Men så lige pludselig var der en byggemester fra Lobbæk, som kom og betalte for de sidste ti dragter. Men det er gået fint, så vi er godt klædt på, siger han.

Hvorfor skulle farven på jakken være rød?

– Det var lige som om, at det så flot ud. Og så var det noget andet. Det skulle i hvert fald ikke være blå og gul.

Gunnar bruger stadig tid på at lave en kølleproduktion fra sit værksted derhjemme. 

Laver bornholmerkølle

Derudover laver Gunnar Birkholm også fortsat sine egne kroketkøller, som han sælger til andre spillere på Bornholm og på den anden side af vandet.

– Jeg har en produktion hver vinter, og de bliver solgt til hele Danmark. I øjeblikket er de meget populære i Jylland og på Sjælland. Men det gør jeg om vinteren, for jeg skal jo stå nede i min kælder og dreje og lime og finde godt træ. Så laver jeg en produktion på 20-25 stykker. Jeg kalder den bare bornholmerkøllen. Den er vældig populær, og jeg har senest lavet designet lidt om, fortæller han.

Køllerne har da også allerede skaffet titler hjem, udover dem han selv har vundet.

– Det ene år, hvor der var DM, det var vist i 2016, var der fem af mine køller, der vandt. Det var jo sjovt at se dem oppe på podiet, siger han.

Det er flere forskellige sponsorer, som har støttet indkøbet af de røde klubjakker.

FÅ ABONNEMENT