Fædre og børn skyder genvej til en bedre relation

Fædre og børn skyder genvej til en bedre relation
Sport for børn behøver ikke kun være en form for pasningsordning. I skydning kan børn og forældre for eksempel bruge sporten til at knytte tættere bånd til hinanden. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 3. APR 2021 • 15:03
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
3. APR 2021 • 15:03

SKYDNING/FAMILIELIV

Idræt kan bruges til mange forskellige ting. Man kan komme i form, man kan få afløb for sit konkurrencegen, og så kan man bruge det til at få nogle gode stunder sammen med dem, man elsker.

Især sidstnævnte årsag er grunden til, at syv fædre har taget deres børn med til skydning i Nyvest Skytteforening den seneste måneds tid. Her har familierne deltaget i et tilbud, som er lavet af skytteforeningen i samarbejde med DGI og projektet Far for livet.

Tilbuddet går kort sagt ud på, at fædrene og deres børn skal lave noget fælles sammen, så de kan styrke deres relation med hinanden, og i det her tilfælde går aktiviteten ud på, at familiemedlemmerne skal prøve at ramme en sort plet, der er 50 meter væk, med en cal. 22.

Familien Hansen med far Jakob og børnene Lærke og Frederik på ti og ni år er blandt dem, som har været med til at skyde, og de er alle sammen blevet meget glade for de to timer, som de tilbringer i skydehuset i Vestermarie Plantage hver søndag formiddag.

– Jeg synes, det er meget sjovt, fordi så kan jeg være sammen med min bror og min far, og det kan jeg ikke på samme måde, hvis jeg er derhjemme, for der er også min mor og min lillesøster, siger Lærke.

Lærke sætter pres på sin far (som ses bagerst) ved at ramme plet alle gangene under biatlondysten. Foto: Jens-Erik Larsen

Mere end bare børnepasning

Lærkes far har også nydt skydetimerne, og generelt synes han rigtig godt om, at man som forælder dyrker en sport sammen med sine børn.

– Jeg synes, det er fint, at man ikke ser fritidsaktiviteter som en slags børnepasning. Jeg har selv været i nogle foreninger, hvor der ikke rigtig er forældreinddragelse, men hvor man bare kommer og afleverer sine børn, så jeg synes da, det her er et rigtig fint koncept, siger Jakob.

Om skydningen decideret har gjort fællesskabet mellem ham og børnene bedre, ved han ikke, for i forvejen er både han og konen gode til at lave nogle aktiviteter med enten en af børnene eller to af børnene ad gangen. Men han tænker sportsgrenen fungerer ganske godt til at lave noget sammen med sine børn.

– Det har været sjovt at prøve for os alle sammen. Det er en mere intens oplevelse at lave sammen end andre sportsgrene, for man skal virkelig koncentrere sig, siger han og forklarer, at det derfor måske også er meget godt, at moren er blevet hjemme sammen med deres femårige datter.

– De er selvfølgelig velkomne til også at komme og skyde, hvis de har lyst, men det skal jo også være sådan, at vi kan håndtere at have tre børn med herude. Det er jo ikke et sted, hvor man må løbe rundt og lege, for man skal jo sidde stille, når der skydes, siger han.


Skydning er blandt andet en god familieaktivitet, fordi man kan dyste mod hinanden, uanset hvor ung eller gammel man er. Foto: Jens-Erik Larsen


Behøver ikke gøre sig dårlig

Noget af det sjove ved at skyde sammen er, at man kan konkurrere om, hvem der er bedst til at ramme den sorte plet. Og modsat mange andre sportsgrene behøver fædrene ikke at gøre sig dårlige, før børnene har en chance for at vinde.

– Det er lidt mere på lige fod, end når man eksempelvis spiller fodbold med sit barn, siger Jakob.

Samme opfattelse har Susanne Pihl fra Nyvest Skytteforening. Hun står for undervisningen til skydessessionerne med fædrene og børnene, og hun har set flere gange, at børnene sagtens kan bide skeer med de voksne.

– Den her sportsgren kræver ikke det store. Man kan sagtens være med, uanset hvor ung eller gammel man er, siger hun og nævner, at forrige søndag var der en knægt på seks år, som ramte alle fem sorte pletter, da der skulle dystes i biatlon, mens faderen kun ramte fire.

– Knægten sagde “det er jo let, far”, fortæller Susanne Pihl, der fortæller, at børnene altid får lov at skyde først, og derfor ligger presset på faren, når han skal skyde bagefter.

Konkurrenceelementet er dog ikke det væsentligste, fortæller hun.

– Vi vil gerne hjælpe til med, at flere fædre dyrker en sportsgren med deres børn, så de kan styrke fællesskabet med hinanden. Og det kan man i skydning, for der kan man få en fælles oplevelse, fordi man er sammen om det, siger hun.


Alle de sorte pletter blev til hvide, da Lærke skød på mål. Foto: Jens-Erik Larsen

Skal prale til mor

Tilbage hos Lærke kan man da også mærke glæden stråle ud af den 10-årige pige. Hun har lige gennemført tre omgange i biatlon og har ramt plet alle gangene, da hun skulle skyde.

Derfor er hun stolt og glæder sig nu til at komme hjem, så hun kan fortælle om sin bedrift til mor.

– Ja, jeg skal hjem og sige "jeg ramte dem alle sammen".

Er hun egentlig glad for, at I laver det her sammen, dig, din bror og din far?

– Jeg tror, hun synes, det er meget fint. Jeg tror også min lillesøster er glad for det, for så får hun lidt alenetid sammen med mor, siger Lærke, som denne søndag ikke skal til skydning, da der er påskeferie.

Efter påske har hun og de andre deltagere dog chancen for at komme til træning igen, da der starter et nyt forløb op med skydning for fædre og deres børn. Her har en del af deltagerne fra det første forløb allerede tilmeldt sig igen, fortæller Susanne Pihl, som oplyser, at der stadig er ledige pladser, hvis en far skulle have lyst til at tage sit barn med til skydning.

 


Info om skydetilbuddet

Nyvest Skytteforenings tilbud til fædre og deres børn er gratis. Dog er tilmelding nødvendig. Børnene skal være mellem fem og ti år gamle. Hvis man gerne vil vide mere om tilbuddet, kan man læse mere på www.nyvest.dk/skytter.

 


Hvem står bag tilbuddet?

Nyvest Skytteforening har lavet skydning for fædre og børn i samarbejde med DGI og projektet Far for livet. Far for livet er et projekt hos Forum for Mænds Sundhed, som igangsætter og støtter aktiviteter, der skal skabe stærke relationer mellem far og barn for samtidig at skabe bedre trivsel for far, barn og hele familien.