En kop kaffe er den bedste måde at få forældre til at blive frivillige

En kop kaffe er den bedste måde at få forældre til at blive frivillige
Katrine Storm Piper er godt bekendt med Bornholm, for hun plejer at besøge øen hvert andet år, hvor hun ofte kombinerer turen med at deltage i Etape Bornholm. Her ses hun træne et U6/U8-fodboldhold fra ASG, som gerne ville prøver kræfter med basketball. Fotos: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 5. MAR 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
5. MAR 2023 • 05:30

Katrine Storm Piper blev i 2022 kåret som årets DGI-træner, og hun har et helt særligt trick til, hvordan man kan få engageret forældrene i klubarbejdet. Det afslørede hun, da hun lørdag gæstede Bornholm.

Katrine Storm Piper har i mange år gjort Værløse Basketball Klub til et andet hjem for mange børn og familier, ligesom hun har været en nøgleperson i arbejdet med rekruttering af børn, forældre samt frivillige.

Lørdag var basketballtræneren og bestyrelsesmedlemmet mødt op i Bornholms Idræts- og Kulturcenter for at give tips og gode råd videre til de bornholmske idrætsforeninger.

– Jeg forestiller mig ikke, at I i en lille klub på Bornholm får 25 hold og 400 spillere, ligesom vi har i Værløse, men det er heller ikke det, som er afgørende, fortæller hun og peger på, at det i stedet er vigtigt, at alle bidrager i klubben, for så kommer alle til at føle et ejerskab.

Især er det vigtigt at få engageret forældrene, som ofte kommer og ser deres børn træne. På Bornholm oplever mange foreninger dog, at det er svært at få dem til at blive frivillige. Nogle forældre har ligefrem spurgt, om de kan købe sig fri fra de frivillige opgaver. Omvendt kan nogle forældre også være for engagerede.

– Sørg for at forventningsafstemme med forældrene, for de kan også være enormt belastende. De blander sig i træningen, og det er noget, som børnene reagerer på. Der er forskel på, at forældrene er en aktiv del af træningen, eller at de sidder på sidelinjen og siger: "Aflever nu, Sophus!", fortæller basketballtræneren.

Hvis man kan få forældrene ind på banen og hjælpe til med øvelserne, er det meget bedre, end at de sidder på sidelinjen og kommenterer på træningen.

Byd forældre på kaffe

Katrine Storm Piper har fundet et simpelt trick til at engagere forældrene. Tricket involverer kaffe.

Hvis man byder forældrene på en kop kaffe efter træningen og snakker med dem i en time til halvanden, så er vejen til at blive frivillig lige pludselig ikke så lang længere. Især ikke, hvis man også laver en masse små opgaver, som forældrene kan udføre. Det kan være at lave kaffe hver anden uge, når der er træning.

– Hvis nogle skal føle, at de er en del af klubben, så inddrag dem, opfordrer Katrine Storm Piper.

Selvom mange foreninger kan være fristet til at takke ja, lige så snart en forælder tilbyder at blive træner, så er det en god idé, at man tænker lidt over, om personen er den rigtige.

– Vi skal ikke bare tage hvem som helst ind. Træneren har et ansvar og flere vigtige roller. Udover at man som træner skal lære børnene om det sportslige, så skal man også stå for, at det sociale på et hold fungerer, ligesom man selv skal være social til en vis grad.

– Og så er man rollemodel. Når man har klubnavnet på trøjen, så repræsenterer man klubben, så det nytter ikke noget, at man får en træner, som er fra Hells Angels, nævner hun som eksempel.

– Og så er det vigtigt, at man får en engageret træner, som altid kommer. For ligesom det gode rygte spredes hurtigt, så spredes det dårlige rygte også hurtigt, hvis en træner ikke kommer til træning hver anden gang.

Mere familiefølelse

DGI Bornholm ser store muligheder i den fremgangsmåde, som Katrine Storm Piper har haft i Værløse Basketball Klub.

– Katrines evne er at skabe en familiefølelse i en klub og dermed gøre vejen fra forældre til frivillig mindre, siger idrætskonsulent Rasmus Thomsen, som håber, at det samme kan ske i bornholmske idrætsforeninger.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 04-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag eftermiddag - tirsdag morgen: Du sparer mere end 68 kr., hvis du lader din elbil tirsdag kl. 01-02-03 i stedet for mandag kl. 17-18-19. Rent praktisk tanker du 200 km for 65 kr. Med andre ord: Efter midnat er det ’noget’ billigere. Opdateret 13.14. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning