En epoke er slut: Farvel til den sidste polak

En epoke er slut: Farvel til den sidste polak
Kacper Stukonis har været en stor profil for NB Bornholm. De seneste år har han haft æren af at være anfører, men det er endnu ikke besluttet, hvem der overtager hvervet. Her ses han i afskedskampen i lørdags mod Sundby, som NB Bornholm tabte 2-1 på Nexø Stadion. Foto: Jesper Gynther
NYHED | NEXØ | ABONNENT | 11. NOV 2022 • 15:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | NEXØ | ABONNENT
11. NOV 2022 • 15:30

I lørdags spillede Kacper Stukonis sin afskedskamp for NB Bornholm. Han var den sidste tilbageværende polske spiller på holdet, som gennem 2010'erne satsede meget på at tiltrække profiler fra den anden side af vandet. Nu er fokus i stedet på at udvikle egne talenter.

I sommeren 2016 tog Kacper Stukonis en stor beslutning.

Han valgte at stoppe med at være deltidsprofessionel fodboldspiller i den tredjebedste række i Polen, og i stedet flyttede han til Nexø for at spille som amatør på NB Bornholms hold i Københavnsserien.

– Jeg ville ændre noget i mit liv, så jeg kom til et andet land for at prøve noget nyt, fortæller Kacper Stukonis, som fik hjælp af klubben til at finde et arbejde som håndværker hos Sellesborg Entreprenørfirma, og det fag arbejder han stadig med i dag.

Den polske spiller havde ikke haft engelskundervisning i skolen, så det var i starten svært for ham at kommunikere med sine danske holdkammerater og kollegaerne på arbejdet. Derudover var det noget af en omvæltning at flytte fra Szczecin, hvor der bor omkring 400.000 mennesker.

– Det var en stor forandring, for på Bornholm er det meget stille, men jeg kan lide det rigtig meget, siger Kacper Stukonis, som først boede i Nexø, siden i Balka og nu har købt hus i Aakirkeby sammen med konen Joanna, som også er fra Polen.

De er nemlig blevet så glade for Bornholm, at de har tænkt sig at blive boende, selvom Kacper Stukonis nu i en alder af 31 år har valgt at stoppe som aktiv fodboldspiller.

– Vi er glade her, så vores plan er at blive her. Vi ved ikke med fremtiden, men for nu vil vi blive her, siger Kacper Stukonis, som kommer til at savne tiden i Nexø-klubben.

– Jeg har mange gode minder om min tid som spiller hos NB. Jeg vil savne det, for der var mange rare mennesker i klubben, og mange hjalp mig fra start. Jeg tror, det er noget, jeg vil huske resten af mit liv, siger Kacper Stukonis, som nu i stedet vil uddanne sig til træner og allerede er tilknyttet som assistenttræner på Elite Bornholms U16-drengehold.

Et af hans bedste minder fra tiden i NB er pokaltriumfen i 2021, hvor det efter flere mislykkede forsøg endelig lykkedes at vinde den bornholmske pokalturnering. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

 

Slut med at hente polakker

Kacper Stukonis er langt fra den eneste polske spiller, som har taget turen over vandet for at spille for NB Bornholm.

På initiativ af trænerduoen Flemming og Lasse Holmgaard besluttede klubben nemlig at gå fokuseret efter at tiltrække spillere fra nogle af de næstbedste rækker i Polen.

Lokkemaden var, at klubben kunne hjælpe dem med at finde et arbejde på Bornholm, og til gengæld ville polakkerne hjælpe NB Bornholm med at blive et konkurrendygtigt hold.

Det lykkedes da også med polsk hjælp at rykke helt op i 2. division og tilbringe flere sæsoner i Danmarksserien, inden holdet rykkede ned i Københavnsserien, hvor klubben stadig er placeret.

Der var mange rare mennesker i klubben,
og mange hjalp mig fra start.
Jeg tror, det er noget, jeg vil huske resten af mit liv

Da Thomas Jørgensen blev cheftræner i foråret 2019, valgte klubben dog at skifte kurs. Nu var det slut med at hente spillere fra Polen, ligesom man også ville gå væk fra at bruge spillere, som bor i hovedstadsområdet.

– Vi ville gå en anden vej, for vi tror godt, at vi kan løfte det selv her på Bornholm, fortæller Thomas Jørgensen.

– Jeg tror på, at det er vigtigt, at vi træner sammen og har et fælleskab og et fælles mål, og så længe jeg er træner, så er det den vej, man går, siger han.

Polsk målmand pønser på comeback

Thomas Jørgensen har intet imod polske spillere, og det er da også kun ros, som cheftræneren har tilovers for Kacper Stukonis.

– De spillere, man har fået fra Polen, har været rigtig dygtige, og nogle af dem været gode til at integrere sig i klubben på flere niveauer. Og specielt Kacper har været enormt dygtig til at integrere sig. Det er ikke nogen nem øvelse, siger han.

Cheftræneren afslører desuden, at han måske sender en polsk spiller på banen til foråret til trods for Stukonis' afgang. Den snart 40-årige målmand Maciej "Magic" Reszkis er nemlig begyndt at træne igen efter at have været ukampdygtig i to år med en knæskade. Han kom til klubben i 2011.

Maciej "Magic" Reszkis (billedet) var i mange år førstevalget på målmandsposten hos NB Bornholm. I hans fravær har Magnus Madvig Hansen overtaget posten. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Kacper Stukonis:

- Født 18.05.1991 i Barlinek 

- Har spillet fodbold i de polske klubber Stal Szczecin, Pogon Barlinek, Drawa Drawsko Pomorskie og Baltyk Gdynia 

- Kom til Bornholm i sommeren 2016

- Har primært spillet som defensiv midtbanespiller eller midterforsvarer, men i en enkelt sæson har han været brugt som spidsangriber, da han med sine 189 centimeter er en stor trussel i hovedspillet