Menisk - her er det vigtigste, du skal vide

Menisk - her er det vigtigste, du skal vide
SPONSERET AF AARHUSOSTEOPATI.DK |

ANNONCE aarhusosteopati.dk

Har du oplevet stærke og stikkende smerter i knæet? En smerte, der kan komme og gå, men ofte bliver forstærket ved fysisk belastning? Så kan det være et tegn på en meniskskade i knæet.

Og du er langt fra den eneste. Hvert år rammes 15 procent, eller omkring 850.000 af danskere, af knæskader. Langt størstedelen af disse skader udgør skader og problemer med menisken.

Her på siden kan du blive klogere på, hvilke symptomer du skal være opmærksom på og ikke mindst, hvordan meniskskader kan behandles.

Hvad er en meniskskade?
I knæet findes der to menisker - den inderste og den yderste. Meniskerne er placeret mellem lårbensknoglen og underbensknoglen.

Skader i menisken kan ske, når der opstår revner på tværs eller langs menisken. Det sker hyppigt, at der opstår skader i den tynde kant, som ligger tæt ved knæets midte. Her kan et stykke af menisken komme i klemme mellem ledfladerne, når knæet bevæges.

Andre skader opstår i den tykkere del af menisken, hvor en større del af menisken kan komme i klemme, så knæet ikke kan bevæges normalt. Dette kaldes en aflåsning.

Hvad er symptomerne på en skade i menisken?
Det mest almindelige symptom på en skade i menisken er stærke og ofte stikkende smerter i knæet. Smerten er der ikke konstant, men bliver normalt forværret af motion og fysisk belastning.

Smerterne udløses særligt, når der sker rotationer i knæet. Det kan eksempelvis gøre det svært at vende sig i sengen, og det kan også gøre ondt, når du går på trapper.

Følgende er ligeledes typiske symptomer på skader i menisken:

-       Aflåsninger
-       Klik
-       Knæsvigt, hvor knæet pludseligt giver efter
-       Knæet hæver gentagne gange op

Hvordan behandles menisken?
Ved hurtig og voldsom hævelse kan der være mistanke om mere alvorlige skader i knæet, og du bør undersøges af en læge.

I mange tilfælde med mindre skader og skader, der skyldes slid på menisken, kan det hele af sig selv. Disse skader behandles med fysioterapeutisk genoptræning for at styrke og stabilisere muskulaturen og bindevævet omkring menisken.

Skaderne vil ofte blive behandlet med styrketræning med gradvist øget belastning, så knæet vænner sig til belastning, og symptomerne ikke kommer igen.

Hvorfor får du meniskskader?
Ofte ses skader på menisken blandt idrætsfolk, der er udøvende inden for kontaktsport såsom håndbold og fodbold.

Meniskskader kan opstå akut eller udvikles gradvist over en længere periode. Den akutte skade skyldes ofte et kraftigt vrid i en position med bøjet knæ. Længere tids slid på menisken kan medføre, at der kan opstå skader ved almindelige aktiviteter i hverdagen.

Slitage af menisken ses særligt hos ældre mennesker, hos overvægtige og hos personer, som gennem længere tid har dyrket idræt eller har haft et job med stor belastning af knæene.

Behandling eller operation?
Hvis du oplever meget begrænset bevægelighed i knæet eller en voldsom hævelse, skal du rådføre dig med en læge. Der kan være behov for en operation.

Der foretages årligt omkring 20.000 meniskoperationer i Danmark. Samtidig behandles en endnu større gruppe konservativt, altså med træning eller anden form for behandling.

Studier har vist, at konservativ behandling af meniskskader er mindst ligeså effektiv som operationer af menisken.