Når rom virkelig skal nydes, er det vigtigt, at rommen skænkes ved stuetemperatur, og at man nipper til den. På den måde får man bedst alle smagsnuancer med. Det første indtryk er er sødmen, som med nuancer af eksempelvis nødder, karamel, vanilje og kakao fylder munden med nærmest flødeagtig fylde. Selvom rom er en stærk spiritus med en alkoholstyrke på omkring 40-45 procent, breder hver mundfuld sig velbehageligt i munden uden den skarphed, som kendetegner cognac. Rom egner sig særligt godt som ledsager til eller efter en god kop kaffe.
Typer af rom
Lys rom
Lys rom kendes også som sølv eller hvid rom. Den bliver destilleret mange gange for at fjerne urenheder og har næsten ingen smag i forhold til andre typer af rom. Lys rom er dermed på mange måder rommens svar på vodka.
Gylden rom
Gylden rom lagres på tønder af træ, hvilket giver den en gylden farve og en anelse sødere smag end lys rom.
Mørk rom
Mørk rom er også lagret på tønder af træ. Mørk rom lagres dog i noget længere tid end gylden rom, hvilket giver den mørke rom en mørkere farve samt en røget og endnu sødere smag.
Krydret rom
Krydret rom er næsten lavet på samme måde som mørk rom, men i produktionen af krydret rom tilføjes også karamelfarve og krydderier for at give den en anderledes og mere kraftig smag.