Trøst om følelsesladet reaktion: Derfor kom tårerne frem

Trøst om følelsesladet reaktion: Derfor kom tårerne frem
Der gik mange følelser igennem kroppen på borgmester Jacob Trøst (K), da kommunebudgettet for næste år faldt på plads. Foto: William Sonne Kaalø
NYHED | ABONNENT | 8. SEP 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
8. SEP 2023 • 19:00

Tårerne pressede sig på og tog over, da Jacob Trøst (K) tirsdag aften mødte pressen, efter at budgetforliget var faldet på plads. Kulminationen på to lange eksamensdage og mange blandede følelser var hovedårsagen til reaktionen, forklarer borgmesteren.

Der var nok mange, der spærrede øjnene lidt op, da borgmester Jacob Trøst (K) kort efter at være kommet ud fra budgetforhandlingslokalet tirsdag aften på direkte tv ikke kunne holde tårerne tilbage.

– Det er aldrig rart..., lød det fra Jacob Trøst til TV 2 Bornholm, før hans stemme knækkede over.

Kort efter fortsatte han.

– Det har været en hård omgang. Det har været et svært budget, det tror jeg, alle er klar over. Det har været nogle svære forhandlinger, sagde borgmesteren blandt andet til tv-stationen.

To dages intensive forhandlinger, der endte med et budgetforlig mellem Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne, havde tydeligvis taget hårdt på borgmesteren, hvilket han også indrømmer, da Tidende fanger ham et par dage efter afslutningen på forhandlingerne.

– Jeg tror, det var fordi, det var kulminationen på en lang og hård proces, og de beslutninger, vi tager, involverer rigtig mange borgere og ansatte. Det kommer til at påvirke virkelig mange mennesker, siger Jacob Trøst, da han skal sætte nogle ord på, hvorfor han blev så berørt.

– Og så var det som to lange eksamensdage for mig, der kulminerer i det øjeblik, så det er mange blandede følelser, der vælter frem. Og det her med, at jeg faktisk reelt havde en følelse af, at alle parter havde lagt en rigtig god arbejdsindsats i det her – også de partier der forlod lokalet. Så jeg var samtidig også ærgerlig over, at vi ikke kunne få et bredt forlig, for det var mit mål.

Måtte ikke ske igen

Sidste års budgetforhandlinger sluttede som bekendt for Jacob Trøst med, at han måtte forlade Green Solution House, hvor forhandlingerne fandt sted, før der var landet et forlig. Resultatet blev naturligt derfor, at borgmesteren endte med at stå udenfor den første budgetaftale, han som borgmester havde mulighed for at være en del af.

Og netop det faktum, og oplevelsen fra året forinden, spillede også ind, da Trøst blev overvældet af følelser, fortæller han.

– Jeg bliver jo glad og lettet over, at det lykkes at lande et budget, så det er der selvfølgelig en glæde over. Mit klare mål var at lave budgetforlig, og det, der skete sidste år, måtte ikke ske igen. Så jo, der var også en lettelse over det.

I det hele taget var processen i år påvirket af sidste års ditto, forklarer han. Han var i hvert fald bedre forberedt på nogle af de politiske scenarier, der kan opstå ved sådanne forhandlinger.

– Jeg vidste måske bedre, hvor de forskellige partier stod henne denne gang. Jeg havde nok gjort et bedre forarbejde i år og kendte bedre til de politiske mekanismer, som jeg ikke kendte sidste år.

Følte du dig mere i kontrol?

– Ja, det gjorde jeg helt klart.

Anderledes tilgang

Til forskel fra sidste år, hvor man allerede tidligt gik i krig med de største knaster i budgettet, herunder de famøse busser, så valgte Jacob Trøst denne gang at begynde med de ting, som der var størst chance for at blive enige om.

– Jeg lagde ud med et borgmesterforslag, hvor jeg havde taget noget fra alle og givet noget til alle, samtidig med at økonomien hang sammen. Jeg lagde vægt på, at alle kunne se, at de havde et aftryk i det forslag. Vi gik så igennem alle spareforslagene og startede med dem, der var flertal for. Det var for at finde ud af, om vi havde et fundament, før vi skulle til de svære ting, og det synes jeg, vi havde, siger Jacob Trøst og fortsætter:

– Når der var tæt på at være flertal, spurgte jeg ind til, om der var nogen, som kunne give sig, så vi kunne få et flertal, for jeg var godt klar, at efterhånden som vi kom igennem listen, var der partier, der ville sige, at den vil de ikke være med til.

Hele førstedagen gik derfor mere eller mindre som smurt, fortæller han, hvor der var god stemning og villighed til at strække sig et stykke for at nå til enighed.

– Men heller ikke nok, fordi vi manglede stadig de svære besparelser, tilføjer Trøst dog i samme åndedrag.

En streg i sandet

Og de svære besparelser kom på andendagen, hvor spørgsmålet om busserne især trak tænder ud i lokalerne på Snorrebakken.

Fire-fem timer skyder Jacob Trøst på, at man diskuterede, hvad der skal ske med busserne i fremtiden, og hvorvidt og i så fald hvornår, man skal anskaffe emissionsfrie busser.

Var der et tidspunkt, hvor du følte dig nødsaget til at vælge, hvem det er, du vil lave budget med – altså at det ikke kunne blive med alle?

– Narj, altså ved busspørgsmålet er jeg nødt til at trække en streg i sandet og sige, at vi bliver nødt til at gå med den her løsning. Vi var kommet til et punkt, hvor jeg kunne mærke, at parterne ikke kunne læne sig mere ind mod hinanden, end de havde gjort, siger borgmesteren.

Resten er historie. Efter busaftalen blev landet, forlod først løsgængerne Søren Schow, Heidi Burgedahl og Jonna Nielsen forhandlingerne, og til sidst var det kommunalbestyrelsens største parti Enhedslisten, der trak stikket.

– Jeg kunne godt se, at de mest ambitiøse på busområdet ikke var helt tilfredse med, at jeg trak stregen i sandet lige der. Men det var der, hvor jeg fornemmede, at et flertal ville gå med, siger Jacob Trøst, der på trods af det smalle forlig på blot 13 ud af kommunalbestyrelsens 23 medlemmer tror på, at flere godt kan se sig selv i budgetaftalen.

– Jeg tror faktisk, at vi har fået en aftale, som flere af de andre medlemmer også kan se sig selv i på rigtig mange punkter.

Budgettet for 2024 vedtages endeligt efter to behandlinger i kommunalbestyrelsen.?

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT