Topfolk i Venstre godkender samarbejde med S og Enhedslisten

Topfolk i Venstre godkender samarbejde med S og Enhedslisten
Venstre Bornholms næstformand Michael Hendriksen mener godt, at man kan samarbejde med Enhedslisten og Socialdemokratiet i de næste tre år. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 21. SEP 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. SEP 2022 • 05:30

Venstre kan godt arbejde fast sammen med Enhedslisten og Socialdemokratiet i de tre år frem til næste kommunalvalg, mener både Venstre Bornholms næstformand og formændene for de to bornholmske partiforeninger.

Venstre, Enhedslisten og Socialdemokratiet kan godt og må godt udgøre et fast flertal i kommunalbestyrelsen frem til næste kommunalvalg i november 2025.

Det mener både Venstre Bornholms næstformand Michael Hendriksen og Lars Bredo og Jens Møller Jensen, formand for henholdsvis Venstre Østbornholm og Venstre Vestbornholm.

Hvad der dermed er grønt lys fra en stor del af Venstres bagland kommer, efter at gruppeformand Søren Schow (V) i Bornholms Tidende lørdag inviterede Enhedslisten og Socialdemokratiet til at lade de tre partiers forlig om næste års kommunebudget blive starten på et fast samarbejde.

De tre fremtrædende Venstre-folk er samtidig uenige med Venstre Bornholms formand Orla Hansen, der tirsdag advarer mod at binde Venstre til de to socialistiske partier.

– Bestyrelserne i både Venstre Bornholm og i de to partiforeninger har vedtaget, at det her er et godt budgetforlig, som vi godt kan se os selv i. Det er også et godt budget for kommunen, som stod i en truende økonomisk situation, siger Jens Møller Jensen, formand for Venstre Vestbornholm.

– Et godt budget, som det her, kan også godt have nogle perspektiver i sig, og det kunne være interessant at se, om det også kan komme til at pege fremad mod de kommende tre år. Det gælder særligt, fordi konstitueringen bag borgmesteren har svajet som et siv, så sagerne er blevet afgjort med skiftende flertal, sådan som vi har set, siger han.

– Det er naturligt at sige, at så må vi andre jo se, hvad det her kan blive til. Når jeg kan godkende et fast samarbejde, er det også med baggrund i oplevelserne fra budgetseminaret. Jeg tror ikke, at nogen ønsker at gentage det, som man her var vidner til. Hvor de senere forligspartier stod som store måbende spørgsmålstegn, da forhandlingerne blev suspenderet, siger Jens Møller Jensen.

Lidt mere kortfattet er støtten fra Venstre Østbornholms formand Lars Bredo, der først kritiserede Venstres deltagelse i budgetforliget, men hurtigt derefter bakkede det op, da Søren Schow og Heidi Burgedahl som Venstres to personer store kommunalgruppe fremlagde både forliget og forløbet frem mod det for Lars Bredo og resten af bestyrelsen.

– Jeg bakker Søren 100 procent op. I Venstre er vi enige om at bakke op om det, som gruppen kom frem til sammen med Enhedslisten og Socialdemokratiet, siger Lars Bredo.

Nogen vil blive parkeret

Venstre Bornholms næstformand Michael Hendriksen skulle bruge lidt tid til at forlige sig med Venstres budgtaftale med Enhedslisten og Socialdemokratiet. Nu fortæller han, at han står bag både forliget og ideen om et fast samarbejde med S og EL.

– Jeg må indrømme, at jeg lige skulle synke en ekstra gang, da vi indgik budgetforliget med Enhedslisten og Socialdemokratiet. Jeg var jo en af dem, der gik i moddemonstration mod Enhedslisten, da Enhedslisten her i foråret demonstrerede mod amerikanske tropper på dansk jord, siger Michael Hendriksen.

– Så den skulle lige bundfælde sig, men egentlig synes jeg, at budgetforliget er i orden. For så får vi noget indflydelse i stedet for, at Venstre skal sidde og kukkelure i et hjørne. Selvfølgelig er der nogle, der er sure, men når man lige tænker den efter, vil det give os indflydelse at gå med i budgetforliget, siger han.

I processen er Michael Hendriksen også nået frem til at stå bag, at Venstre kan arbejde fast fremadrettet sammen med Enhedslisten og Socialdemokratiet.

– Jeg har snakket med Søren om det og sagt, at det er okay med mig. Med et fastere samarbejde vil vi også se ud af frontruden, ikke bagruden, siger han.

– Dansk Folkeparti har været efter Venstre helt tilbage fra sidste valgperiode. Der har været et dårligt samarbejde, og så må man jo søge nogle andre partnere. Og hvorfor skulle Venstre ikke kunne arbejde sammen med Enhedslisten, når nu Enhedslisten kan arbejde sammen med Konservative og Dansk Folkeparti, som Enhedslisten ligger længere væk fra, end de gør fra os.

– Politisk ligger vi også langt fra Enhedslisten, men Morten Riis er også en dygtig politiker. Det må jeg indrømme, siger Michael Hendriksen.

Venstre Bornholms næstformand kan godt følge formand Orla Hansen, der er nervøs for følgerne af, at et fast samarbejde mellem de tre budgetpartier vil parkere borgmester Jacob Trøst (K) som del af et mindretal på 10 ud af kommunalbestyrelsens 23 medlemmer. Han tror bare ikke, at det vil gå sådan.

– På papiret er det måske ikke det mest smarte, men de snakker jo sammen alligevel. Ja, et fast samarbejde mellem Enhedslisten, Socialdemokratiet og os vil parkere borgmesteren, men ellers vil det jo være Venstre, der er parkeret. Og jeg tror heller ikke, at borgmesteren vil blive sat helt udenfor, hvis vi får et fast samarbejde, siger Michael Hendriksen.