Tidende afslører: Derfor gik Leif Olsen som formand for SF

Tidende afslører: Derfor gik Leif Olsen som formand for SF
Leif Olsen på valgaftenen i november 2021, da det står klart, at SF har mistet sit mandat. Arkivfoto: Berit Hvassum
TOPNYHED | ABONNENT | 7. JUL 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
7. JUL 2022 • 05:30

To begivenheder ligger bag Leif Olsens afgang som formand for SF Bornholm: At partiforeningen skiftede halvdelen af bestyrelsen ud i marts – og at nye og gamle medlemmer dernæst var uenige om, hvorvidt Leif Olsen som privatperson måtte gå mod partilinjen og tale for et nej ved EU-afstemningen.

I marts skete der to ting, der tirsdag tilsammen betød, at Leif Olsen nu trækker sig som formand for SF Bornholm.

6. marts udskrev statsminister Mette Frederiksen (S) folkeafstemningen om det danske forsvarsforbehold i EU. Og 17. marts holdt SF Bornholm så sin første ikke-coronapåvirkede generalforsamling i tre år.

Da Mette Frederiksen kaldte danskerne til stemmeurnerne, vidste Leif Olsen, at han ville stemme nej. Og da SF Bornholm kort efter havde fået tre nye medlemmer ind i sin bestyrelse, viste det sig snart, at de nye medlemmer ikke kunne lide, at Leif Olsen ville anbefale et nej ved folkeafstemningen. Heller ikke selvom han ville gøre det som privatperson.

Da SF Bornholm tirsdag udsendte en kortfattet pressemeddelelse om Leif Olsens afgang, ville hverken Olsen selv eller hans sandsynlige afløser, nuværende næstformand Andreas Grosbøll, uddybe hvorfor Leif Olsen nu forlader formandsposten igen kun tre en halv måned efter han fik den.

Men billedet herover træder frem, efter at Bornholms Tidende har talt med adskillige bornholmske SF'ere, der har været tæt på det forløb, der nu har fået Leif Olsen til at annoncere sin afgang som formand.

Tre gamle, tre nye

De tre nyvalgte medlemmer af bestyrelsen for SF Bornholm er uddannelsesleder Andreas Grosbøll samt skolelederne Thomas Garfort (Svaneke Friskole) og Kasper Johansen (Kongeskærskolen).

Ud over at de alle er læreruddannede, har de det til fælles, at de ved folkeafstemningen 1. juni fulgte SF's officielle linje og stemte ja.

Andreas Grosbøll, Thomas Garfort og Kasper Johansen har desuden det til fælles, at de er yngre end de tre mangeårige SF'ere, som de nu kom i bestyrelse sammen med. Leif Olsen, Mogens Olsen og den tidligere formand Lars Jørgensen har i flere årtier været centrale figurer i SF Bornholm.

Efter Leif Olsens afgang fortæller både gamle og nye bestyrelsesmedlemmer, at mødet mellem de to grupper ikke er forløbet uden gnidninger. Flere fortæller også, at den afgørende uenighed handlede om, hvorvidt Leif Olsen uden videre kunne anbefale et nej ved folkeafstemningen, også selvom han gjorde det som privatpersonen Leif Olsen og ikke i egenskab af formand for SF Bornholm.

Der er kommet unge kræfter til,
og de tænker på en lidt anden måde
end vi andre

Bestyrelsesmedlem i SF Bornholm

Ifølge Bornholms Tidendes oplysninger oplevede de nyvalgte medlemmer, at Leif Olsen på den måde dragede fordel af at kunne bruge kontakter, som han i en SF-sammenhæng har bygget op til pressen på Bornholm. Leif Olsen svarede hertil, at alle hans medieoptrædener op til folkeafstemningen kom i stand, fordi medier henvendte sig til ham. Ikke omvendt.

– Der har været nogle meningsudvekslinger i bestyrelsen, der har været ret ubehagelige. Det var ikke særlig behageligt at overvære, siger et af bestyrelsesmedlemmerne.

– Uenigheden havde baggrund i en uenighed om partilinjen på landsplan, fortæller han om den tvist, der altså handlede om folkeafstemningen.

Ifølge Tidendes oplysninger kendte de tre mangeårige medlemmer af SF Bornholms bestyrelse hinanden og de indbyrdes spilleregler og fordeling af roller vældig godt. Men den enighed var ikke nogen selvfølge for de nye bestyrelsesmedlemmer. Slet ikke når det handlede om folkafstemningen.

– Der er kommet unge kræfter til, og de tænker på en lidt anden måde end vi andre, siger et af de gamle bestyrelsesmedlemmer i SF Bornholm.

– Den gamle bestyrelse kendte hinandens grænser. Hvor meget måtte vi hver især? Så kom der en håndfuld nye til, som ikke tænkte på samme måde, fordi de ikke var indgroet i den måde at tænke på. Og så var vi ikke enige om procedurerne, uddyber dette bestyrelsesmedlem uenigheden om Leif Olsens beføjelser op til folkeafstemningen.

Nogle så ingen diskussioner

Modsat nedtoner de tre nye bestyrelsesmedlemmer i SF Bornholm både folkeafstemningens betydning og de uenigheder og interne diskussioner, som de mangeårige medlemmer taler om. Ingen af de tre nye bestyrelsesmedlemmer kan genkende billedet af direkte ubehagelige diskussioner ved bestyrelsesmøder.

– Selvfølgelig er der uenigheder, men ikke noget så dramatisk, at man ikke godt kunne have fundet ud af det, siger et af de nye bestyrelsesmedlemmer.

– Der har ikke været konflikter, men der er kommet nye medlemmer af bestyrelsen, og de har selvfølgelig budt sig til, siger han.

– Jeg har ikke oplevet en opposition mod Leif. Men han kan måske godt have oplevet det sådan. Jeg vil ikke udelukke, at Leif kan have oplevet, at det at være i bestyrelsen for SF Bornholm var blevet noget andet end at være medlem af den gamle bestyrelse, og at det måske var sværere for ham at sidde i den nye bestyrelse.

– Der er selvfølgelig kommet nye folk i bestyrelsen. Det kan godt være, at det har haft noget at sige, siger et andet af de nye bestyrelsesmedlemmer.

– Det kan måske godt udlægges som en opposition, men for mig har der aldrig været en konflikt, siger han.

Jeg har ikke oplevet en opposition mod Leif.
Men han kan måske godt have oplevet det sådan.

Bestyrelsesmedlem i SF Bornholm

Op gennem foråret blev der gjort flere forsøg på at få bestyrelsen til at fremstå mere enig og samlet. En del lykkedes det også at samles om. Det gælder ikke mindst den rundringring til SF Bornholms medlemmer, der skal prøve at aktivere medlemmerne mere og skaffe kandidater til kommende valg.

Men SF Bornholms bestyrelse nåede aldrig til enighed om Leif Olsens beføjelser op til folkeafstemningen.

Er det ikke en ret enkel sag at tage en snak om hvad man hver især må? Er det ikke noget, som man kan snakke sig overens om?

– Jo. Det prøvede vi også på, men da var skaden sket, siger et bestyrelsesmedlem.


De gamle bestyrelsesmedlemmer

Leif Olsen. Foto: Jacob Jepsen

Lars Jørgensen. Foto: Jacob Jepsen

Mogens Olsen. Foto: Berit Hvassum

 


De nye bestyrelsesmedlemmer

Andreas Grosbøll. Foto: Berit Hvassum

Thomas Garfort. Foto: Jens-Erik Larsen

Kasper Johansen. Foto: Berit Hvassum