Svensk avis: Sådan stopper vi skyggeflåden i Østersøen

NOTITS | 12. AUG 2024 • 15:00
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS
12. AUG 2024 • 15:00

Danmark har mulighed for at standse og endda tilbageholde skibe, mener Aftonbladets lederskribent.

En såkaldt skyggeflåde af tankskibe transporterer russisk olie gennem Østersøen. Det sker under andre flag end det russiske, og på den måde undgår skibene og dermed Rusland de internationale sanktioner, landets oliehandel er underlagt. Det kan dog lade sig gøre at presse skibene ud af Østersøen, mener en lederskribent i den svenske avis Aftonbladet. Det kræver lidt politisk vilje, ikke mindst fra dansk side.

"Havretskonventionen giver Danmark, som kyststat, mulighed for at påberåbe sig miljørisiko, standse og endda tilbageholde skibene, når de passerer Storebælt og Øresund", skriver opinonsjournalisten og Ukraine-kenderen Alex Voronov i lederen.

Han henviser også til den amerikanske energianalytiker Craig Kennedy, som tidligere har foreslået, at landene omkring Østersøen i samarbejde med USA kan kræve, at skibene indberetter deres forsikringer og regnskaber. Hvis skibene nægter, eller dokumenterne anses for mangelfulde, kan skibene i sidste ende komme på det amerikanske finansministeriums sanktionsliste, hvilket medfører indefrosne aktiver og et forbud mod, at amerikanske aktører har noget med virksomheden at gøre.

"Det er nok noget, Sverige og dets naboer bør prøve", skriver Alex Voronov.



FÅ ABONNEMENT