Statsministeren vært for EU-topmøde på Bornholm

NYHED | 23. AUG 2022 • 14:34
NYHED
23. AUG 2022 • 14:34

Mette Frederiksen og flere andre europæiske statsledere kommer til Bornholm i næste uge, hvor vindpotentialet og et energisamarbejde i Østersøen er på tapetet.


Statsminister Mette Frederiksen (S) inviterer syv af sine EU-kolleger samt EU-Kommissionens formand til Bornholm.

På programmet er blandt andet vindpotentialet i Østersøen og etableringen af et energisamarbejde.

Det skriver Altinget tirsdag.

Det vides endnu ikke endeligt, hvem der deltager på mødet, men politiske spidser fra Finland, Sverige, Tyskland, Polen og Baltikum er inviteret. Derudover er det bekræftet, at EU-kommisionens formand Ursula von der Leyen og kommisionens energikommisær Kadri Simson deltager.

Mødet på Bornholm, der bliver kaldt Baltic Energy Security Summit, er det andet i den store europæiske vindsatsning, efter at der i foråret på Nordsøtopmødet i Esbjerg blev givet hånd på en voldsom udvidelse af vindkraften i Nordsøen.

EU-Kommissionen har vurderet, at der også i Østersøen er et stort potentiale, som kan forsyne over 100 millioner husstande med grøn strøm, hvilket er årsagen til, at lederne nu mødes her på øen.

Kristian Jensen, der er direktør for Green Power Denmark og tidligere udenrigsminister, mener, at mødet på Bornholm kommer på et godt tidspunkt.

– Midt i konflikten med Rusland er der en risiko for, at nogle vil prioritere den kortsigtede omstilling tilbage til mere kul og diesel. Det her topmøde kan være med til at cementere, at vedvarende energi og samarbejde i regionen skal prioriteres, siger Kristian Jensen ifølge Altinget.

Forhåbningen er, at man på Bornholm kan lægge grunden til et større regionalt samarbejde med afsæt i Bornholms Energiø.

Det europæiske topmøde skal foregå tirsdag den 30. august.