Schow: Ja, vi havde en aftale

Schow: Ja, vi havde en aftale
– Jeg nåede at undre mig over, at der gik så lang tid, hvor ingen ville lave politik på det her, siger Søren Schow. Arkivfoto: Jacob Jepsen
POLITIK | Fredag 11. oktober 2024 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
POLITIK | Fredag 11. oktober 2024 • 19:00

Løsgænger Søren Schow står ved, at han og Heidi Burgedahl stemte for at arbejde videre med en erhvervspark som del af en aftale om også at redde madskolen i Nexø. Selvom de sparede penge på madskolen blev pillet ud af budgettet, mener Søren Schow også, at det stadig er en samlet kommunalbestyrelse, der står bag næste års budget.


Jo, der var en aftale.

Løsgængerne Søren Schow og Heidi Burgedahl fik reddet madskolen på Paradisbakkeskolen i Nexø – mod at lægge stemmer til at arbejde videre med en erhvervspark ved Energiø Bornholms landanlæg, sådan som Konservative, Socialdemokratiet, Moderaterne og KristenDemokraterne ønskede.

Det bekræfter Søren Schow over for Tidende.

Hvad skete der ved mødet i går?


– Vi havde sådan set bare et møde i kommunalbestyrelsen med en række vanskelige punkter til afstemning. Der var også nogle forskellige holdninger om, hvad der var sket op til mødet, siger Søren Schow.

Var der en aftale om, at erhvervspark-partierne først reddede madskolen, og så reddede du og Heidi Burgedahl erhvervsparken?

– Ja, selvfølgelig. Vi har mødtes til forskellige møder, men jeg vil ikke ind på hvordan og hvornår.

– Men jeg kan sige, at jeg nåede at undre mig over, at der gik så lang tid, hvor ingen ville lave politik på det her. Nogle havde et brændende ønske om en erhvervspark, men der var ikke flertal for det. Men ingen greb den ligesom, og jeg undrede mig over det: At ingen sagde, at I får madskolen, og vi får erhvervsparken, siger Søren Schow.

Før det så altså skete?


– Ja.

Stadig 23 bag budgettet

Selvom kommunalbestyrelsens brede enighed om næste års budget formelt blev brudt, da madskolen blev fritaget for at være sparemål, siger Søren Schow, at hele kommunalbestyrelsen i hans øjne stadig står bag budgettet.

– Budgettet er besluttet af hele kommunalbestyrelsen. Det eneste, der kun stod 12 mandater bag, var ændringsforslaget om madskolen, siger Søren Schow.

– Det eneste, som de 11 ikke vil være med til i budgettet, er ændringsforslaget om madskolen. Men som jeg ser det, står alle 23 mandater stadig bag budgettet.


Kan du forstå, at Enhedslisten og Dansk Folkeparti er skuffede over det, der skete ved mødet?

– Nej, for det er jo politik. Vi sidder der jo for at lave politik. Og hvis man vil have en beslutning igennem, må man jo arbejde for det, siger Søren Schow.

– Men når de nu er så utilfredse, så mener jeg faktisk, at det er Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der ikke har gjort deres arbejde ordentligt. De går ikke ind for en erhvervspark, men da vi forhandlede om budgettet, tilbød de os ikke at nedlægge energiø-sekretariatet fuldstændig. Så jeg mener faktisk selv, at de er ude om det.

Aftale om et brintrør

Søren Schow fortæller samtidig, at der "også en anden ting, der havde betydning" for, at han og Heidi Burgedahl skiftede holdning i sagen om erhvervsparken.


– Ved gruppeformændenes møde i sidste uge sagde (fungerende borgmester, red.) Morten Riis, at han havde skrevet under på en aftale med Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) om, at de må gå i gang med at undersøge markedet for en brintforbindelse mellem Bornholm og Tyskland, siger Søren Schow.

– Det skuffede mig enormt, at vi har en vikarierende borgmester, der selv er imod en erhvervspark, men så altså alligevel skriver under på sådan en aftale.

– Men Morten sagde, at det stod der i en plan, som et flertal allerede havde besluttet, og at han på den måde bare skrev under på noget, som et flertal havde besluttet, siger Søren Schow.

– Men han valgte altså at skrive under på den aftale uden at orientere gruppeformændene på forhånd. Så jeg synes sådan set, at Enhedslisten selv er ude om, at det gik, som det gik på kommunalbestyrelsesmødet, siger han.

Riis: Det er sludder


Morten Riis afviser Søren Schows beretning om brintrøret til Tyskland som "noget frygteligt sludder".

– Sådan et borgmesterjob består af rigtig mange ting. Også af at agere på nogle ting, som kommunalbestyrelsen allerede har besluttet, siger han.

– I oktober sidste år vedtog et flertal i kommunalbestyrelsen, at vi vil undersøge mulighederne for power-to-X på Bornholm. Her for helt nylig kom CIP så og bad om en støtteerklæring til en ansøgning om et brintrør, som de vil sende til EU, siger Morten Riis.

– Det tænkte jeg over et stykke tid, for mit parti er jo faktisk imod. Min opgave lige nu er bare også at agere på baggrund af det, som kommunalbestyrelsen har besluttet. Jeg tænkte også på, hvad Jacob Trøst ville have gjort, og jeg er sikker på, at han ville have skrevet under uden at tøve.

– Det er klart, at Søren har brug for nogen at skyde skylden på. Det, som han ikke forholder sig til, er hvem man kan stole på, og om man over hovedet kan stole på nogen, siger Morten Riis.


Står Enhedslisten stadig bag kommunebudgettet, eller trådte I ud af hele forliget om budgettet ved at stemme imod ændringsforslaget om madskolen?

– Jeg synes, at det er en smule besynderligt, at det er vores opbakning til budgettet, der skal betvivles. For vi, Dansk Folkeparti og Jonna Nielsen var de eneste, der stod bag budgettet ved andenbehandlingen.

– Man kan spørge på den måde, om Enhedslisten er til sinds at forringe kommunens økonomi yderligere ud over med den million kroner, som madskolen kostede i går. Til det er vores svar nej.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT