S er gået i tænkeboks: Det var en håbløs opgave

S er gået i tænkeboks: Det var en håbløs opgave
Claus Larsen-Jensen: Hvis man ikke kan komme ind i magtens centrum, så må man flytte magtens centrum. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 26. JAN 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. JAN 2023 • 05:30

Socialdemokratiet overvejer næste skridt efter de andre partiers nej til at udvide økonomiudvalget for at kunne lukke partiet ind. Gruppeformand Claus Larsen-Jensen er ved at indstille sig på, at døren kan forblive lukket.


Socialdemokratiet er gået i tænkeboks med to muligheder.

Enten opgiver partiet den plads i det centrale og koordinerende økonomiudvalg, som tidligere gruppeformand Jonna Nielsen tog med sig og beholder, da hun i sidste uge meldte ud, at hun bliver løsgænger. Eller også lægger Socialdemokratiet en ny idé til en løsning på bordet for de andre partier.

Mandag foreslog gruppeformand Claus Larsen-Jensen (S) de øvrige partiers gruppeformænd, at alle kommunalbestyrelsens syv partier skal have plads i økonomiudvalget. Det ville så skulle udvides fra syv til ni pladser, fordi både Konservative og Enhedslisten har to pladser i udvalget i dag.

Fra de andre partier var svaret dog nej tak.

– Det var der ikke vilje til. Vi må bare konstatere, at det var en håbløs opgave, siger Claus Larsen-Jensen.

– Vi ville gerne sikre, at alle partierne er repræsenteret i økonomiudvalget. Vi ville ikke smide nogen ud, men selvfølgelig ville det være et brud med de aftaler, der er indgået, siger han.

Så hvad nu? Socialdemokratiets nu tre personer store gruppe holder gruppemøde onsdag, hvor Claus Larsen-Jensen venter, at økonomiudvalget også bliver bragt op. Enten giver man op – eller også gør man ikke.

– Vi overvejer, hvad vi nu gør, siger Claus Larsen-Jensen, der onsdag midt på dagen for første gang begyndte at tale om en mulig ny virkelighed, hvor Socialdemokratiet ikke er med i det centrale udvalg.

– Hvis platformen i økonomiudvalget ikke er der, så finder vi nogle andre platforme. Vi viste trods alt sidste år, at vi både kan få indflydelse og blive udslagsgivende. Og jeg kommer jo også til at deltage i gruppeformandsmøderne, siger Claus Larsen-Jensen.

– Jeg har været så længe i politik, at jeg ved, at hvis man ikke kan komme ind i magtens centrum, så må man flytte magtens centrum. Vi kan være udslagsgivende på andre måder, og hvis det ender sådan, bliver det det, vi gør, siger han.

Én simpel mulighed

At udvide antallet af medlemmer i økonomiudvalget er den eneste måde, hvorpå man nogenlunde enkelt og simpelt kan løse det ekstra problem, som Socialdemokratiet fik med Jonna Nielsens farvel i sidste uge.

Det fremgår af et svar fra regionskommunens jurister, som borgmester Jacob Trøst (K) havde medbragt til gruppeformændenes møde mandag aften.

– Man kan udvide antallet af medlemmer i økonomiudvalget. I en kommune som Bornholm med 23 medlemmer af kommunalbestyrelsen kan økonomiudvalget bestå af op til 11 medlemmer, siger Mette Wedel Svenningsen, jurist i kommunen.

– Antallet af medlemmer kan udvides til enten ni eller 11. For økonomiudvalget har syv medlemmer i dag, og antallet af medlemmer skal være ulige. Hvis man udvider antallet af medlemmer i økonomiudvalget, skal de yderligere pladser, der kommer til, fordeles i forhold til de oprindelige valggrupper, siger hun.

Det vil i så fald betyde, at Socialdemokratiet skulle komme overens med Venstre og Bornholmerlisten om hvem, der skal have den ekstra plads i økonomiudvalget, der ved at udvide til ni medlemmer vil tilfalde et af de tre partier, der ikke var med til at gøre Jacob Trøst til borgmester.

Den løsning har Venstres gruppeformand Søren Schow allerede fortalt, at han ser som problematisk. Også både Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne har peget på, at Kirstine van Sabben (BL) også står udenfor økonomiudvalget og også vil kunne gøre krav på en eventuel nyoprettet plads.

Borgmester Jacob Trøst fortæller kort, at bolden ligger hos Socialdemokratiet.

– Der ligger ikke nogen løsninger lige for. For det er et større puslespil, siger han.