René Danielsson har lagt rådhusdrøm i graven – men gør nyt forsøg på at samle kommunalt ansatte i Rønne

René Danielsson har lagt rådhusdrøm i graven – men gør nyt forsøg på at samle kommunalt ansatte i Rønne
René Danielsson fremsatte et forslag, der skulle forpligte kommunen til at lave en redegørelse og komme med forslag til, hvordan flere administrative medarbejdere kan blive samlet i Rønne. Det blev ikke støttet af de øvrige partier, som er indstillet på at koncentrere sig om kommunens nuværende administrationsbygninger. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 10. JUN 2022 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
10. JUN 2022 • 05:30

Dansk Folkeparti gjorde endnu et forsøg på at samle den kommunale administration i Rønne, men fik ikke opbakning til at bringe ledige hospitalslokaler i spil på onsdagens økonomiudvalgsmøde.

Onsdag stemte et flertal i økonomi- og klimaudvalget for, at der ikke skal arbejdes videre med et rådhusbyggeri i samarbejde med private aktører. Forslaget om at undersøge mulighederne for at samle hele den kommunale administration i Rønne via et offentligt-privat partnerskab (OPP) blev fremsat af Dansk Folkeparti, og René Danielsson erkender nu, at slaget er tabt.

– Håbet om et fornuftigt rådhus i samarbejde med private er lagt i graven, siger DF'eren.

Efter to konsulentfirmaer har konkluderet, at Bornholms Regionskommune ikke kan gå ind i et rådhusbyggeri uden at deponere anlægssummen eller betale for byggeriet med penge fra kassebeholdningen, stemte et flertal i økonomi- og klimaudvalget for at følge kommunaldirektørens anbefaling om ikke at arbejde videre med rådhusidéen.

René Danielsson prøvede at introducere et nyt alternativ. Men der var ikke opbakning til hans forslag om, at kommunens direktion skal drøfte, hvordan "man kan samle flest mulige medarbejdere i Rønne" – blandt andet ved at indlede en dialog med Bornholms Hospital om ledige lokaler, som regionskommunen kunne benytte.

En fordel ved at samle administrationen i Rønne er, at medarbejdergrupper, der ofte har brug for at samarbejde, kan sidde tættere på hinanden til hverdag, påpeger René Danielsson. Centraliseringstanken bunder imidlertid også i økonomiske prioriteringer, forklarer han.

– For os handler det lige så meget om driftsøkonomi ved alle de matrikler, som skal holdes ved lige, siger René Danielsson.

I 2022 er der afsat 12,3 millioner kroner til driften af de ni adresser, som bruges af administrationspersonale, viser en oversigt, som er lavet på foranledning af René Danielsson. Han peger på, at der er et renoveringsefterslæb og brug for store projekter på Ullasvej og i Tejn de kommende år. Der er ikke lavet nogen beregninger over, hvor mange penge det vil koste at drive et nybygget rådhus.

S undlod at stemme

Enhedslisten, De Konservative og Venstre, der tilsammen har flertal i kommunalbestyrelsen, stemte for ikke at arbejde videre med rådhusbyggeri, og partierne støttede heller ikke DF's nye forslag om at samle flest muligt medarbejdere i Rønne.

Ud over DF's medlem undlod kun Socialdemokratiet at stemme for kommunaldirektørens indstilling om at opgive et samlet rådhus opført som OPP. Gruppeformand Jonna Nielsen fortæller, at hun vil vente med at tage stilling, til hun har drøftet DF's ændringsforslag med sine partifæller. Socialdemokraterne ærgrer sig over, at den rådhusplan, partiet aftalte sammen med Venstre sidste efterår, er blevet afmonteret af flertallet bag Jacob Trøst.

– Man kunne ønske, at der lå en plan B klar – og det gør der jo ikke, siger Jonna Nielsen til Tidende.

– Vi ønskede jo at få det her rådhus (på Snorrebakken, red.) og få plads til nogle flere medarbejdere. Nu står vi i et vakuum, for der mangler jo arbejdspladser til alle vores medarbejdere, siger S-gruppeformanden.

Beslutning om, hvorvidt kommunen skal arbejde videre med rådhusbyggeri eller ej, bliver formelt truffet i kommunalbestyrelsen senere på måneden.