Ministre bytter plads: 'Bedst mulige løsning'

Ministre bytter plads: 'Bedst mulige løsning'
Peter Juel-Jensen er tryg ved, at partifællerne Jakob Ellemann-Jensen og Troels Lund Poulsen bytter ministerposter. Rokaden kan også få betydning for Bornholm, tror han. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 22. AUG 2023 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. AUG 2023 • 11:00

Jakob Ellemann-Jensen og Troels Lund Poulsen bytter plads som økonomiminister og forsvarsminister. Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) synes, rokaden giver god mening.

Danmark har fået ny økonomiminister og ny forsvarsminister. Venstres Jakob Ellemann-Jensen og Troels Lund Poulsen har byttet plads.

– Det er en beslutning, jeg har truffet i sidste uge, efter at jeg er kommet tilbage fra min sygemelding, og jeg har haft lejlighed til at danne mig et overblik over de opgaver, der ligger i Forsvarsministeriet og i det tværgående regeringssamarbejde, sagde Jakob Ellemann-Jensen på et pressemøde tirsdag formiddag.

Venstres folketingsgruppe blev orienteret om rokaden på et telefongruppemøde tirsdag morgen. Det var første gang, Peter Juel-Jensen (V) hørte om den.

– Hvis der endelig skulle ske en rokade, så er det her den bedst mulige løsning. Troels Lund er godt inde i området, og han har, gudskelov, ligesom Ellemann stor veneration for Bornholm. Troels kender godt området som forsvarsminister. Han har været med til at lave den store rammeaftale, og jeg glæder mig til at skulle sidde overfor ham, når forhandlingerne starter her i efteråret, siger Peter Juel-Jensen, som er Venstres beredskabsordfører og medlem af forsvarsudvalget.

Genrejsning af forsvaret

Venstres formand vendte 1. august tilbage til ministerposten efter seks måneders sygemelding med stress. I den periode passede Troels Lund Poulsen posten som forsvarsminister. På pressemødet tirsdag formiddag blev Jakob Ellemann-Jensen spurgt, om det ikke havde givet mere mening at lave rokaden i forbindelse med hans tilbagevenden til det politiske arbejde. Det mener Peter Juel-Jensen dog ikke umiddelbart.

– Når man har været udfordret på sit helbred, som Ellemann har, så tror jeg, det er meget menneskeligt, at man gerne vil vende tilbage til det, man kender. Så har han kunnet se, at den arbejdsbyrde, der lå foran ham, måske har været lidt større, end han umiddelbart syntes, han havde luft til. Han har udvist rettidig omhu. Så kan man godt sige, at det skulle han måske have set tidligere, men man skal vel stå med benene i det, før man erkender det, siger Peter Juel-Jensen.

I forhold til arbejdsbyrden nævner han genrejsning af det danske forsvar, et nyt forsvarsforlig og alt det, der ligger inden for det europæiske og Nato-samarbejdet på et tidspunkt, hvor der er krig i Europa.

– Jeg er bare glad for, af hensyn til mennesket Jakob Ellemann, at han prøver på at skåne sig selv, selvom det ikke er noget skånejob at være økonomiminister, heller ikke i Danmark.

Medvind til Bornholm

På pressemødet sagde Jakob Ellemann-Jensen, at han ikke kan fortsætte som forsvarsminister, hvis han som formand for Venstre skal have mulighed for at udfolde den kurs, han har lagt for partiet, passe sine opgaver som formand og fortsat gøre Venstre gældende i regeringssamarbejdet.

– Det glæder mig, at når nu Jakob Ellemann må prioritere partiet i højere grad fremadrettet, at det så er en, som kender området supergodt, nemlig Trols Lund Poulsen, der træder ind, siger Peter Juel-Jensen.

Ifølge ham kan det også være godt for Bornholm, at Jakob Ellemann-Jensen sætter sig for bordenden i Økonomiministeriet.

– Ellemann træder ind i regeringens økonomiudvalg, og det kan måske også være en fordel. Når han som økonomiminister skal sidde og lave de kommende reformer om frisættelse af den offentlige sektor og afbureaukratisering, så kan det måske være med til at give en kommune som vores lidt medvind. En kommune, som er udfordret, og som måske har brug for, at der kommer et blik på de kommuner, der måske ikke lige kan få det hele til at hænge sammen, siger Peter Juel-Jensen.