Minister ignorerer Trøsts opråb til Christiansborg

Minister ignorerer Trøsts opråb til Christiansborg
Det er ikke muligt at få klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i tale vedrørende Jacob Trøsts nylige opråb til regeringen. Arkivfoto: Adam Rieper
POLITIK | Fredag 24. november 2023 • 05:30
Af:
Mathies Hvid Toft
POLITIK | Fredag 24. november 2023 • 05:30

Trods politiske bekymringer for, om Bornholm bliver kompenseret tilstrækkeligt for byrder ved den kommende energiø, vil energiministeren ikke forholde sig til sagen.

Tirsdag kom borgmester Jacob Trøst (K) med et opråb, der skulle gjalde hele vejen til Christiansborg.

Energistyrelsens afslag på kommunens ønske om et samfundsbidrag fra vinderen af havmølleudbuddet vækker bekymring på Snorebakken. Helt konkret er borgmesteren bekymret for, om man fra regeringens side er opmærksom på, at Bornholm bliver kompenseret ”for de byrder som bornholmerne bliver pålagt ved at lægge land og horisont til 'et pionerprojekt inden for den grønne omstilling'”.

Tidende har siden tirsdag forsøgt at få et interview med den ansvarlige minister, Lars Aagaard fra Moderaterne. Torsdag afviser hans pressetjeneste, at han vil stille op. Tidende ville ellers gerne have spurgt ministeren om følgende:

Hvad siger ministeren til borgmesterens bekymringer vedrørende energiøen?

Har regeringen i sinde at sikre, at bornholmerne bliver kompenseret?

Hvis ja, hvordan?

Hvordan vil regeringen sikre, at Energiø Bornholm bliver en fordel for Bornholm, og sikre folkelig opbakning til projektet fra Bornholms borgere?

Henviser til udspil om energiparker på land

I stedet for et interview med ministeren lyder meldingen fra ministerens presserådgiver Tino Rueskov Pedersen.

– Den klarhed, som vi kan give, er, at i regeringens udspil om energiparker, som der forhandles om lige nu, der loves der, at der skal udarbejdes en analyse af mulige gevinst- og kompensationsordninger for naboer til særligt store eltransmissionsanlæg. Det er den klarhed, der er lige nu.

Det omtalte udspil kan man finde på ministeriets hjemmeside. I udspillet ridses der 32 mulige steder op for energiparker i forskellige kommuner landet over – dog ikke på Bornholm.

Udspillet handler ikke om opsætning af havvindmøller, sådan som tilfældet bliver for Energiø Bornholm. Udspillet bærer titlen: Klimahandling: Sammen om mere grøn energi fra sol og vind på land. I udspillet står der på side 16:

"Regeringen vil udarbejde en analyse af mulige gevinst- og kompensationsordninger for naboer til særligt store eltransmissionsanlæg."

Lea Wermelin: Vi er opmærksomme på Bornholm

Klima- og energiordfører for regeringens største parti Socialdemokratiet, Lea Wermelin, vil gerne forholde sig til Jacob Trøsts bekymring.

– Det er borgmesterens rolle at sørge for at blive ved med at sætte Bornholm på landkortet og fortælle dels, hvor glade vi er for energiøen, men også sørge for vi griber det potentiale, som energiøen kan føre med sig ikke bare for Danmark, men også for Bornholm, siger hun og uddyber:

– Det handler både om lokal udvikling, arbejdspladser og uddannelsesmuligheder. Så det som borgmesteren her siger meget klart til Christiansborg, er jo husk nu at hjælpe os med at skabe de rigtige rammer, og det synes jeg er helt fair.

Lea Wermelin mener dog ikke, at der er reel grund til at være bekymret for, om Bornholm kommer til at få tilstrækkeligt ud af den kommende energiø. Her henviser hun til en "Tillægsaftale om udbudsrammer for 6GW havvind og Energiø Bornholm", der blev indgået den 30. maj.

– Fordi vi har skrevet ind i den politiske aftale fra i sommers, at hele spørgsmålet omkring det store transmissionsanlæg, der skal kigges på, hvordan man kan lave en model for lokale gevinster og kompensation. Så det er et arbejde, der er i gang, og det er derfor, at Energistyrelsen i forbindelse med udbuddet ikke kan sige til Bornholm, at rammerne bliver sådan her, fordi der er ikke en politisk aftale endnu, lyder det.

Derfor er det på nuværende tidspunkt heller ikke muligt at fortælle præcis, hvordan Bornholm kommer til at drage nytte af projektet, og om og hvordan der bliver kompenseret.

– Som klima- og energiordfører kan jeg love, at jeg sørger for at have Bornholm med hele tiden i de forhandlinger, som vi har. Så Bornholm er bestemt på radaren, siger hun.

I den politiske aftale står der: "Aftalepartierne noterer sig i den forbindelse, at eventuel kompensation relateret til landanlæg på Bornholm vil blive drøftet som led i opfølgning på Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 vedrørende mulige tiltag til lokal og kommunal opbakning."

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT