Messerschmidt i retten igen: Lokal DF'er tror på frifindelse

Messerschmidt i retten igen: Lokal DF'er tror på frifindelse
Morten Messerschmidt (DF) er for retten igen i en sag om misbrug af EU-midler. Både han og lokalformand Linda Kofoed Persson tror på, at sagen får et andet udfald denne gang. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 25. NOV 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. NOV 2022 • 05:30

Lokalformand Linda Kofoed Persson (DF) forventer, at sagen mod partiformand Morten Messerschmidt om misbrug af EU-midler får et andet udfald, end den gjorde sidste sommer.


Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti føler sig overbevist om, at han bliver frikendt i en sag om dokumentfalsk og misbrug af EU-midler, der torsdag er blevet indledt i Retten på Frederiksberg. Det er han ikke ene om. Lokalformand Linda Kofoed Persson tror også på, at sagen får et andet udfald end første gang.

Sagen fra august 2021 går om, da dommeren syntes godt om en række Messerschmidt-kritiske opslag på Facebook.

– Jeg ved godt, der er nogle, der siger, at han er dømt, men det er man ikke, når man bliver dømt af en, som er inhabil i så kraftig grad, som dommeren var sidst. Derfor håber jeg, det bliver en fair og ordentlig retssag denne gang, siger hun til Tidende.

Der er flere grunde til, at Linda Kofoed Persson synes, at Morten Messerschmidt ikke har fået en reel behandling i retssystemet. For det første har sagen varet siden 2015. For det andet sagde vidner noget andet i retten, end de tidligere har sagt til hende på interne møder.

– Jeg har sagt det her før, og jeg siger det gerne igen: Det, jeg er blevet fortalt hele vejen igennem den her sag, er noget andet, end det nogle af mine tidligere partifæller sagde i retten sidste gang. Jeg har siddet som formand i 12 år, og da den her sag begyndte, spurgte vi selvfølgelig ind til det i lokalformandskredsen. Der bad vi om at få at vide, hvad der var op og ned, og der fik vi både mundtligt og også skriftligt at vide, at der var ikke noget i den. Det var et EU-arrangement, siger Linda Kofoed Persson.

Meget fortørnet

Da retssagen kørte første gang, lå Dansk Folkeparti i intern magtkamp. Det påvirkede sagen, mener både Morten Messerschmidt og Linda Kofoed Persson. Hun oplevede, at fremtrædende partimedlemmer sagde noget andet som vidner, end de havde fortalt hende internt.

– Da jeg læste, hvad de havde sagt i retten, blev jeg meget fortørnet og tænkte, at det er løgn, det de siger. Det er ikke det, vi hele tiden har fået at vide. Jeg har et par mail, hvor det sort på hvidt er forklaret af vores daværende partisekretær, at programmet var lagt som et EU-program den ene dag, som er den dag, det handler om. Derfor tror jeg fuldt og fast på et andet udfald den her gang, fordi der er nogle, der har løjet for retten, siger Linda Kofoed Persson.

Til Ritzau har Morten Messerschmidt sagt:

– Der er nogle af dem, der talte usandt i retten, som har forladt Dansk Folkeparti, og det vil måske blive klarere, hvad deres motiv egentlig var. Den interne rivalisering i Dansk Folkeparti er lagt bag os, så det kan gøre det lidt lettere for folk at huske.

Ordentlig forberedt

Morten Messerschmidt har sagt, at han denne gang vil føre en mere offensiv sag og indkalde vidner, hvilket han ikke gjorde sidst. Han har også skiftet advokat og vil fremlægge nye beviser. Linda Kofoed Persson håber, at den nye advokat vil tage nogle af de mail, nyhedsbreve og andre interne dokumenter med, som hun selv har set.

– Jeg synes ikke, de var ordentligt forberedt sidste gang. Der er et ugebrev, hvor det står sort på hvidt. Det blev ikke fremlagt. Pudsigt nok er det det eneste nyhedsbrev, der er fjernet fra partiets hjemmeside. Der lå alle ugebreve ellers. Men jeg har alle ugebrevene liggende. Derfor forstod jeg ikke, hvad der skete, siger hun.

I bund og grund er det Linda Kofoed Perssons håb – og forventning – at Messerschmidt får det, hun kalder en reel retssag.

– Det handler ikke om, at det er min partiformand, eller hvem det er. Jeg mener, at alle mennesker skal have en reel retssag, og det må vi forvente, hvis vi skal have bare en snert af retsfølelse tilbage i folk. Så bliver man nødt til at give folk en reel retssag, og det er lige meget, om man er anklaget for dokumentfalsk, for mord, eller hvad pokker man er anklaget for, lyder det fra Dansk Folkepartis lokalformand.


Sagen om EU-svindel i Meld og Feld

Lige op til jul sidste år bestemte Østre Landsret, at en straffesag mod den nuværende partiformand Morten Messerschmidt (DF) skal gå om.

Han var ellers i byretten blevet idømt et halvt års betinget fængsel for svig med EU-støtte og for dokumentfalsk. Men dommeren havde ytret sig uheldigt på Facebook og fundet inhabil af landsretten, som hjemviste sagen til byretten. Få et overblik over den langstrakte sag her:

* I 2012 stiftes Meld, som er en politisk alliance af EU-skeptiske partier på tværs af landegrænserne. Sideløbende stiftes fonden Feld, som skal støtte alliancen med EU-midler.

* I efteråret 2015 indleder EU's antisvindelenhed, Olaf, en undersøgelse af forholdene i Meld og Feld. Undersøgelsen afsluttes først i 2019, hvor sagen overdrages til Bagmandspolitiet i Danmark.

* I foråret 2021 rejser Bagmandspolitiet tiltale mod Morten Messerschmidt og hans tidligere personlige assistent, Søren Peter Jensen.

* Anklagen mod Messerschmidt går dels på svig med EU-midler og dels på dokumentfalsk. Assistenten er alene anklaget for den del, der handler om dokumentfalsk.

* Omdrejningspunktet er en kontrakt, hvor Dansk Folkepartis daværende administrationschef, Jeanie Nørhave, har skrevet under, som om hun var personale- og administrationschef på Color Hotel Skagen, hvor der 4. og 5. august 2015 skulle have foregået en konference i Meld-regi.

* Ifølge anklagemyndigheden har Messerschmidt og hans daværende assistent fået Nørhave til at skrive under på kontrakten, som siden blev anvendt som dokumentation over for Meld.

* Anklagemyndigheden mener, at Messerschmidt ved hjælp af den falske kontrakt først har fået Meld til at udbetale 13.178 euro, knap 100.000 kroner, og dernæst overbevist EU-Parlamentets regnskabskontor til at godkende udbetalingen.

* Daværende DF-formand Kristian Thulesen Dahl og daværende DF-gruppeformand Peter Skaarup har fortalt, at de ikke erindrer, at der var en EU-konference i forbindelse med sommergruppemødet i Skagen.

* Flere daværende medlemmer af DF har sagt, at de heller ikke huskede, at der var et særskilt EU-arrangement i forbindelse med sommergruppemødet i Skagen i 2015.

* Morten Messerschmidt blev 13. august 2021 idømt seks måneders fængsel ved Retten i Lyngby. Men Østre Landsret vurderede, at retsformand Søren Seerup var inhabil på grund af ytringer på Facebook.

* Dommen blev derfor ophævet, og sagen skulle gå om. Søren Peter Jensens rolle i sagen var ikke en del af den første retssag.

/ritzau/