Medarbejdere slår alarm: 'Vi har aldrig før sendt så intenst et nødsignal'

NYHED | ABONNENT | 18. AUG 2022 • 10:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
18. AUG 2022 • 10:30

Bornholms opgangstider fører ikke til opgang blandt kommunens natur-, miljø- og planfolk. Sagerne hober sig tværtimod op, lovens krav bliver sværere og svære at opfylde, arbejdsmiljøet bliver dårligere og fejlene flere. "Tag godt imod vores nødråb", skriver ledelse og tillidsfolk til kommunalbestyrelsen, der snart skal lægge et krisebudget.

Det er ikke kun kommunens medarbejdere i Byg, der er på kanten af at segne under kæmpe arbejdspres og manglende ressourcer. Det samme er også en lang række af deres kolleger andre steder i regionskommunens Center for Natur, Miljø og Fritid.

"Vi har aldrig før sendt så intenst et nødsignal til vores politiske ledelse. Men vi er i en situation, hvor det er nødvendigt, at I kender situationens alvor og kan træffe de politiske beslutninger I måtte ønske ud fra dette", skriver de chefer og tillidsfolk, der tilsammen udgør samarbejdsudvalget (CenterMED) i Center for Natur, Miljø og Fritid i et høringssvar til kommunalbestyrelsen.

Nødråbet kommer godt to uger før de bornholmske politikere skal finde omkring 120 millioner på hvad der bliver det mest kritiske kommunebudget i otte år.

"Bornholm har længe været i en opgangstid, og der har været mange store udviklingsprojekter på øen. Centeret er dimensioneret til nedgangstider", hedder det også i høringssvaret.

10 årsværk mangler

Kommunens grene for teknik, miljø, plan og natur mangler ifølge høringssvaret netop nu "cirka 10 årsværk" for at kunne levere på de opgaver, der enten allerede findes eller venter lige rundt om hjørnet. Alene Bornholms kommende status som energi-ø vil føre en lang række nye opgaver med sig.

Konsekvenserne slår igennem på mange måder.

"Vi kan ikke længere følge med i den daglige drift på myndighedsområderne, og det massive arbejdspres påvirker arbejdsmiljøet. Vi laver flere fejl, og trods de bedste intentioner fra ledere og medarbejdere om struktureret opfølgning og koordinering er tempoet så hæsblæsende, at det kun vanskeligt lykkes for os", skriver samarbejdsudvalget til kommunalbestyrelsen.

"Den mentale trivsel er påvirket. Kritikken af vores arbejde tager til i det bornholmske samfund – især på grund af sagsbehandlingstiden, som på flere områder kan komme op på flere år – og tilliden til myndigheden og dermed kommunen og dens politiske ledelse påvirkes negativt", hedder det også.

Sagspres giver lang ventetid

Nogle steder betyder arbejdspresset, at lovkrav ikke bliver overholdt, får kommunalbestyrelsen også at vide. Det gælder for eksempel arbejdet med miljøvurderinger.

"Konsekvensen ved manglende ressourcer på området er forsinkelse af lokalplansarbejdet og manglende overholdelse af lovgivningsfastsatte sagsbehandlingstider for miljøvurdering af projekter", lyder det i høringssvaret fra Center for Natur, Miljø og Fritid.

"Det er med de nuværende ressourcer på området ikke muligt at overholde de lovgivningsfastsatte frister for sagsbehandling og matche serviceniveauet fra planafdelingen, så miljøvurderinger ikke bliver en flaskehals for behandling af plansager."

19 sager er for tiden ved at blive miljøvurderet. De enkelte sager tager mellem tre måneder og et år at behandle. Desuden er 40 sager mere blevet varslet.

"Det vurderes, at det vil tage 4-5 år at behandle alle disse sager med de nuværende ressourcer. Det vurderes, at området bør tilføres to årsværk", konkluderer høringssvaret.

2.325 sager om spildevand er også ved at blive behandlet. Her vurderer Center for Natur, Miljø og Fritid, at de i alt vil tage "2-3 år" at behandle. Miljøtilsynet har cirka 200 verserende sager og ønsker sig et halvt årsværk ekstra "for at kunne sikre et stabilt serviceniveau ved især klagesager".

En større mængde regn og mere ekstrem regn end før presser de medarbejdere, der arbejder med Bornholms vandløb. De har 190 sager inde, sagsbehandlingstiden er op til et år og ser behov for "yderligere et årsværk".

Ingen koordineret klimaindsats

Helt optimistisk lyder kommunens Center for Natur, Miljø og Fritid, når det handler om den kommende energi-ø. Ifølge høringssvaret "åbner (energi-øen) for en lang række fantastiske muligheder for øens fremtidige energi- og varmeforsyning".

Men, men:

"For at kunne udnytte dette potentiale er der behov for, at området prioriteres. (...) Der er kun meget få ressourcer afsat til planlægning og sagsbehandling på varmeforsyningsområdet, hvilket bliver helt utilstrækkeligt i det kommende komplekse og omfattende arbejde på området."

Vejmyndigheden har et andet problem.

"Der har i de sidste par år været udskiftning af hele personalegruppen. Det betyder, at området nu er besat af nye medarbejdere, der stadig er under oplæring", oplyser høringssvaret.

"Der er ikke hverken kompetencer eller ressourcer i gruppen til byggemodningsprojekter som for eksempel Rønne Syd, hvorfor der købes ekstern bistand til denne type opgaver", hedder det også.

Og endelig: Mere og mere handler om klimaet. Bare ikke i kommunens Center for Natur, Miljø og Fritid.

"Der er ikke sat ressourcer af til en generel og kontinuerlig koordinering af klimaindsatsen."

 

Biblioteker uden bibliotekarer er "største forringelse nogensinde"

Selvbetjening på alle andre biblioteker end i Rønne vil få store følger for både borgere og bibliotekarer, advarer medarbejderne.

Af Jakob Marschner

KOMMUNEBUDGET

Kun Rønne Bibliotek skal være bemandet med bibliotekarer. På alle Bornholms andre biblioteker skal brugerne selv lukke sig ind og på egen hånd gå rundt mellem boghylderne uden at have bibliotekarer ved hånden.

Det er indholdet af det spareforslag, der i kommunalbestyrelsens første sparekatalog går under navnet "FKLU-22-01". Forslaget får en hård medfart i høringssvaret om spareforslagene fra kommunens Center for Natur, Miljø og Fritid, hvor også bibliotekschef Jon Madsen er medlem.

"Forslaget om udfasning af betjent åbningstid på filialerne udgør den største faglige forringelse af øens decentrale biblioteksvæsen nogensinde", får kommunalbestyrelsen at vide i høringssvaret.

"Forslaget er i modstrid med intentionerne om, at alle uanset bopæl skal have lige adgang til viden og kulturelle oplevelser", hedder det også.

Bibliotekarerne er "meget bekymrede for trivslen på arbejdspladsen", hvis det næste kommunebudget sparer bemandingen væk på bibliotekerne udenfor Rønne. Bibliotekarerne ser også en "risiko for at de gode takter fra bibliotekernes medvirken i De Små Børns Bornholm bliver tabt på gulvet".