Lea Wermelins boligsag afgjort: Levede ikke op til reglerne

Lea Wermelins boligsag afgjort: Levede ikke op til reglerne
Lea Wermelin levede ikke op til reglerne og burde have haft sin folkeregisteradresse i hovedstaden, lyder konklusionen fra Københavns Kommune. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 21. DEC 2023 • 21:00
NYHED | ABONNENT
21. DEC 2023 • 21:00

Den bornholmske folketingspolitiker Lea Wermelins boligsag er omsider blevet afgjort af Københavns Kommune, som konkluderer, at hun skal flytte sin folkeregisteradresse fra Sandvig og til København. Men det gjorde hun allerede per 1. maj.

Det bornholmske folketingsmedlem Lea Wermelins (S) boligforhold var i oktober 2022 en tur i mediemøllen, ikke mindst foranlediget af dagbladet B.T., som med henvisning til et par eksperter mente at kunne konkludere, at den daværende socialdemokratiske miljøminister brød loven, fordi hun havde sin folkeregisteradresse i Sandvig, men rent faktisk primært boede i København med sin familie.

Over for Tidende bekræftede hun da også, at hun ikke i daværende valgperiode havde opholdt sig 180 dage om året på Bornholm, og ultimativt resulterede sagen i, at hun selv rettede henvendelse til Københavns Kommune, som tog den op for at vurdere, hvad der var op og ned i den.

Nu mere end et år senere foreligger den endelige afgørelse fra kommunen så omsider, og konklusionen er, at Lea Wermelin ikke levede op til reglerne, men burde have haft sin folkeregisteradresse i hovedstaden.

Det fortæller politikeren selv til Tidende, idet hun oplyser, at hun modtog afgørelsen umiddelbart inden hun for et par uger siden rejste til Dubai i forbindelse med FN’s klimakonference, COP 28.

– Afgørelsen fra kommunen er, at jeg skal flytte min adresse til København inden for 14 dage, siger hun og tilføjer:

– Jeg tager selvfølgelig afgørelsen til efterretning, men rent praktisk kommer den ikke til at betyde så meget.

Nej, for kravet om at flytte adressen kan politikeren snildt leve op til, eftersom hun allerede per 1. maj flyttede adressen fra Sandvig og til København i forbindelse med, at hun og hendes mand blev skilt.

Ydermere oplyser hun, at hun netop har solgt huset i Sandvig og har flyttet alle sine ting, idet de nye ejere overtager det med udgangen af året.

– Det har været svært, for jeg er bornholmer, og jeg vil gerne bo på Bornholm, selv om det så ikke er muligt lige nu, siger hun.

– Jeg har været ked af at skulle sælge mit hus, men jeg vil fortsat være lige så meget bornholmer, som jeg altid har været.

Med glæde

Lea Wermelin købte huset i Sandvig, hvor der i øvrigt ikke er bopælspligt, i 2015, og hun betoner, at hun fik juridisk rådgivning, inden hun dengang flyttede sin adresse dertil.

– Jeg modtog også juridisk rådgivning, efter der kom opmærksomhed om sagen, men begge gange fik jeg det svar, at jeg godt kunne have min adresse på Bornholm, så jeg har hele vejen igennem været i god tro. Det ændrer bare ikke på, at Københavns Kommune er nået frem til det skøn – som de også selv kalder et skøn – at min folkeregisteradresse bør være i København, siger hun.

Hun tilføjer, at det for hende aldrig har handlet om økonomiske fordele.

– Jeg har jo betalt mere i skat på Bornholm, end jeg skulle have gjort i København, siger hun.

– Det fremgår også af afgørelsen, at det er tilfældet, men det har jeg gjort med glæde, fordi det er på Bornholm, jeg føler, jeg hører hjemme.

I skønnet fra kommunen bliver der lagt vægt på, at hun var gift, og at hendes mand boede i København, og hun erkender da også, at det kan virke specielt, at et ægtepar har hver sin bopælsadresse.

– Det kan man måske godt synes, at reglerne burde kunne rumme, men det kan de så ikke, konstaterer hun.

Og det, kommunen nu siger, du skal gøre, er sådan set allerede effektueret, fordi du flyttede din adresse allerede i maj?

– Ja. Og lige om lidt har jeg altså ingen bolig på Bornholm.

Har den her afgørelse nogen yderligere konsekvenser for dig?

– Nej, det tænker jeg ikke. Jeg ved ikke, om jeg eventuelt får penge tilbage i skat, funderer politikeren.

– Men i afgørelsen står der altså bare, at jeg inden for 14 dage skal flytte min adresse, og det er jo sket for længst.

Ingen forskel

Men ved næste valg giver det så overhovedet nogen mening, at du stiller op for Bornholm?

– Jeg er bornholmer, og det har jeg altid været. Så for mig handler det at være valgt til Folketinget lige så meget om at være Bornholms repræsentant, som det handler om at være Socialdemokratiets repræsentant på Christiansborg. Derfor gør den her sag ikke nogen forskel for mig, og nu får jeg også nogle år til at vise bornholmerne, at det er lige så vigtigt for mig nu som før at repræsentere Bornholm.

– Jeg kommer også til fortsat at komme rigtig meget på Bornholm, men det er da en ny situation, og jeg har også været enormt ked af at skulle sælge mit hus. Bornholm er stadig min base, og det er her, jeg føler mig hjemme, og det har været på den baggrund, det har været et stærkt ønske for mig at bo på her.

– Nu har min familie og jeg været igennem en svær periode med skilsmissen, men jeg er selvfølgelig nødt til at tilrettelægge livet efter, at jeg skal være sammen med mine børn, og deres far bor i København. Derfor er jeg også nødt til at have min base der, så jeg kan have dem hver anden uge. Lige nu har jeg ikke råd til også at have et hus på Bornholm, men jeg håber da, at det vil kunne lade sig gøre igen engang, siger Lea Wermelin og tilføjer:

– Jeg synes, det har en stor værdi, at vi politikere er bevidste om, hvem der har valgt os, hvor vi kommer fra, og hvem det er, vi repræsenterer. Og jeg har stadig hele min familie på Bornholm, mine forældre, min søster og så videre, og jeg skal også hjem og holde jul på Bornholm, hvis ellers færgen ikke bliver helt aflyst på grund af stormen. Men det er min tilknytning til Bornholm, det hele tiden har handlet om for mig.

Jeg er med på, at boligsituationen rent faktisk har betydet, at du har betalt mere i skat, men har det, at du havde din folkeregisteradresse på Bornholm, betydet noget i forhold til rejsegodtgørelse fra Folketinget?

– Ministeriet konkluderede dengang, at uanset hvilken adresse, jeg rejste til, så var det de samme regler, der gjorde sig gældende, siger Lea Wermelin og pointerer:

– Jeg har heller aldrig haft en folketingslejlighed stillet til rådighed eller modtaget godtgørelse for dobbelt husførelse.

Uddrag af CPR-loven

§7 Kommunalbestyrelsen skal registrere personer, der anvender flere boliger her i landet, med bopæl i den af boligerne, som de efter en samlet vurdering må siges at have mest tilknytning til.

Ved afgørelsen af tilknytningen til en bolig skal en lovlig bolig altid gå forud for en ulovlig bolig.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsens afgørelse efter stk. 1 træffes bl. a. efter følgende kriterier:

1) Antallet af overnatninger i boligen.

2) Boligens afstand fra det daglige arbejde.

3) Om ægtefælle eller samlever og børn bor i denne bolig.

4) Boligens størrelse og kvalitet.

5) Om personens ejendele opbevares i boligen.

Stk. 3. Hvis en helhedsvurdering efter kommunalbestyrelsens vurdering ikke klart peger på én af boligerne som bopælen, kan personens eget ønske følges. Et sådant valg mellem flere mulige bopæle kan ikke ændres af den pågældende, før der sker en ændring af de forhold, som forelå, da valget blev foretaget.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT