Laila Kildesgaard går ind i politik

Laila Kildesgaard går ind i politik
Jeg har arbejdet i 12 år på Bornholm, og jeg synes, at det at sidde i regionsrådet ligger i snorlige forlængelse af det, som jeg har lavet indtil nu. Så hvis der er tillid til, at jeg kan løfte den opgave, så er jeg til rådighed, siger tidligere kommunaldirektør Laila Kildesgaard. Privatfoto
TOPNYHED | POLITIK | 10. JAN • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | POLITIK | 10. JAN • 19:00

Med den nye mega-region Østdanmark forude bliver det langt sværere end hidtil at få en bornholmer valgt ind blandt de 47 i regionsrådet, hvor Leila Linden (S) og Carsten Scheibye (V) har sikret store fordele for Bornholms Hospital. Det fik tidligere kommunaldirektør Laila Kildesgaard til at sige ja, da Socialdemokratiet på Bornholm spurgte, om hun vil tage kampen op.

Den nye og hidtil hemmelige socialdemokrat, der i november bliver bornholmsk kandidat til regionsrådet i den kommende mega-region Østdanmark, er Laila Kildesgaard.

Bornholms tidligere kommunaldirektør bekræfter over for Tidende, at det er hendes kandidatur, der onsdag fik Ingrid Funch Jørgensen (S) til at trække sig fra den rolle som bornholmsk kandidat for Socialdemokratiet, som hun ellers blev valgt til sidste år.

Laila Kildesgaard fortæller, at hun stiller op efter at hun er blevet opfordret til det. Og at hun er blevet opfordret til det, fordi det næste regionsråd bliver betydeligt sværere at få bare én bornholmer ind i end det regionsråd, der gennem mange år har været Leila Lindén (S) og Carsten Scheibyes platform til at skaffe store fordele for Bornholms Hospital.

Det skyldes, at Region Hovedstaden og Region Sjælland bliver lagt sammen til den nye Region Østdanmark. Med 2,6 millioner indbyggere – men stadig kun med de 47 medlemmer, der sidder i hvert af de to regionsråd i dag.

I ren købmandsregning kommer det dermed til at kræve omkring dobbelt så mange personlige stemmer som hidtil at komme ind i det næste regionsråd, hvis hovedopgave er at drive hospitalerne.

– Jeg tror, at det er rigtig vigtigt med et drivanker, når der er omslag i vejret. Og det er der her, for hele konstruktionen med Region Østdanmark er ny, siger Laila Kildesgaard.

– Det er sindssygt vigtigt, at Bornholm får en plads i det nye, store regionsråd. Der er så meget, som Bornholms Hospital ikke ville have haft uden Leila Lindén og Carsten Scheibyes indsats. Og det giver ikke sig selv, at Bornholm får en plads, siger hun.

– Jeg har arbejdet i 12 år på Bornholm, og jeg synes, at det at sidde i regionsrådet ligger i snorlige forlængelse af det, som jeg har lavet indtil nu. Så hvis der er tillid til, at jeg kan løfte den opgave, så er jeg til rådighed.

Krav: Tusindvis af stemmer

Der var ret kort fra tanke til handling, da Laila Kildesgaard i december blev opfordret til at stille sig til rådighed for Socialdemokratiet.

– Jeg begyndte først at tænke over det i december. Selve sundhedsreformen med det nye, store regionsråd blev jo først lagt frem i november, siger hun.

– Jeg tror, at mange blev overraskede over den her nye konstruktion med Region Østdanmark. Mange partier er begyndt at tænke deres opstillingslister igennem igen, og Venstres spidskandidat i Region Hovedstaden har jo for eksempel trukket sig, fordi det bliver en anden opgave nu.

– Jeg tænker omvendt: Den her opgave er da super hamrende fed. Men min analyse er, at Bornholm får svært ved at få et medlem valgt ind, siger Laila Kildesgaard.

– Laver du valgmatematikken, så ser du, at det vil kræve cirka det dobbelte antal personlige stemmer at komme ind i det nye regionsråd, som det mange steder kræver at komme ind i Folketinget.

Region Østdanmark bliver en mega-region. Og med de samme 47 pladser som i landets tre øvrige regionsråd bliver Region Østdanmarks regionsråd i særklasse sværest at komme ind i.

– Der bliver 2,6 millioner indbyggere i Region Østdanmark. Og der bliver 47 pladser i regionsrådet. Det er én plads pr. 55.000 borgere, siger Laila Kildesgaard.

– Selvfølgelig skal man ikke have helt så mange stemmer som 55.000 for at komme ind. Men hvis man ikke får rigtig mange stemmer, så kommer man ikke ind. Leila Lindén fik 9.000 stemmer ved sidste valg, og jeg skal formentlig have flere, siger hun.

– Når valgprogrammet er klar, skal vi lave en kampagne. Jeg får brug for alle de bornholmske stemmer, og jeg får også brug for stemmer ovrefra. Vi skal mobilisere bornholmerne, men også eksil-bornholmerne på den anden side af vandet. Og også rigtig gerne nogle, der ejer en flexbolig herovre.

Stilles op som nummer 6

Den første hjælp er allerede kommet.

– Partiets liste er blevet prioriteret, og kandidaten fra Bornholm bliver nummer 6 på listen. Det er en ret god placering, for Socialdemokratiet kommer til at stille 51 op, fortæller Laila Kildesgaard.

– Det er partiforeningen på Bornholm, der har sørget for, at den bornholmske kandidat kommer så højt op på listen. Det er godt forberedt af partiforeningen, og det er ret stort stykke arbejde, som vores organisation på Bornholm har gjort for det, siger hun.

Ud over sin tid som kommunaldirektør har Laila Kildesgaard haft flere topstillinger i politisk ledede organisationer. Uden selv at være politiker har hun arbejdet for og med politikere.

– Jeg har aldrig været politiker, men jeg har lavet ret mange andre store samfundsmæssige ting, siger hun.

– Jeg lavede fusionen mellem SiD og Kvindeligt Arbejderforbund, der blev til 3F. Jeg arbejdede sammen med Winni Grosbøll om at skabe Folkemødet og gøre det til en national begivenhed, senere også at skille det ud som en selvstændig organisation. Jeg var også med, da slagteriet blev reddet.

– I coronatiden arbejdede jeg i Det Nationale Operative Beredskab, hvor vi sad og åbnede og lukkede skoler. Så jeg er også vant til at indgå i det nationale beredskab, fortæller Laila Kildesgaard.

En enkelt gang før har hun faktisk også stået på en stemmeseddel. Det var sidste efterår, hvor energiselskabet EWII valgte nyt repræsentantskab: Selskabets øverste myndighed.

– Der skulle vælges 120, og der fik jeg næstflest stemmer, siger Laila Kildesgaard.

– Det fik mig alt i alt til at tænke: Der er faktisk en ret god mulighed for, at jeg kan blive det drivanker, som Bornholm har brug for. Så hvis nogen tror, at jeg kan bruges, så tror jeg også på det selv.

Socialdemokrat i 30 år

Det er nyt for næsten alle på Bornholm, at Laila Kildesgaard var socialdemokrat i de tre år fra 2013 til 2016, hvor hun var kommunaldirektør for daværende borgmester Winni Grosbøll (S). Det var også uden partibog i de år.

– Jeg har været medlem af Socialdemokratiet i 30 år. Bare ikke i den tid, hvor jeg har været topleder, fordi det ville være noget rod, siger Laila Kildesgaard.

Laila Kildesgaard blev medlem af den socialdemokratiske studenterforening Frit Forum, mens hun læste på universitetet. De senere partiformænd Poul Nyrup Rasmussen, Svend Auken og Mogens Lykketoft stod i deres ungdom alle i spidsen for Frit Forum, hvis første formand var CD's senere stifter Erhard Jacobsen.

For Laila Kildesgaard stoppede det heller ikke med Frit Forum.

– Jeg arbejdede i Folketinget for den daværende sundhedsordfører Lone Møller (S), mens jeg læste. Jeg stemte på Helle Thorning-Schmidt i kampvalget mod Frank Jensen, og jeg stod på Amalienborg Slotsplads, da Helle Thorning Schmidt havde været hos dronningen og bedt om at måtte danne regering, fortæller hun.

– Hun var den første kvindelige statsminister i Danmark, og det var jeg meget optaget af.

– Jeg meldte mig ind i partiet igen, efter at jeg var stoppet som direktør i Kommunernes Landsforening. Så de seneste tre år har jeg været medlem af partiet her på Bornholm, siger Laila Kildesgaard.

– Det er ikke noget, som jeg har skiltet særlig meget med, men det er egentlig heller ikke nyt. Jeg havde bare ikke tænkt, at jeg skulle være politiker.

Den svære snak

Før Laila Kildesgaard i dag træder frem som kandidat til regionsrådet, talte hun også med Ingrid Funch Jørgensen. Der var valgt til rollen, men nu ikke får den.

– Jeg snakkede med Ingrid om det. Jeg kender Ingrid rigtig godt, for jeg sidder også i Kvindekrisecentrets bestyrelse. Jeg havde også været med til at pege på hende som Bornholms kandidat til regionsrådet, siger Laila Kildesgaard.

– Sådan nogle samtaler er vanskelige. De er bare også nødvendige at tage, så der er rene linjer. Jeg synes da, at man skal være ordentlig og sige "Nogle har opfordret mig til at stille op, og det vil jeg gøre", siger hun.

Forude ligger mange andre snakke med en masse mennesker. Og ikke kun med socialdemokrater.

– Vi skal lave valgprogram i februar og marts. Men det handler også om, at jeg ikke kun taler med socialdemokrater, for vi skal frem til noget, der holder på tværs for hele Bornholm, siger Laila Kildesgaard.

– Her er jeg meget inspireret af den måde, som Winni arbejdede på. Hun tænkte også altid i, hvad der ville være bedst for hele Bornholm.

– Jeg skal have et tæt, tæt samarbejde med Leila Lindén, for hvis jeg kommer ind, skal vi begge sidde i regionsrådet i 2026, der bliver et overgangsår, hvor det tidligere råd også er der endnu. Det er en kæmpe fordel for mig, at jeg kan trække på Leila.

Hjemme på gården i Allinge bor også den måske aller sværeste vælger at overbevise. For Laila Kildesgaard bor sammen med Steen Colberg Jensen, der gennem godt fem år var viceborgmester. For Venstre.

– Nu har vi efterhånden været kærester i en del år, så vi har da haft masser af snakke om, at vi er fra hver sit parti. Jeg har trods alt været socialdemokrat mindst tre gange så længe, som jeg har kendt Steen, siger Laila Kildesgaard.

– Min største opgave bliver da at overbevise ham om, at han godt kan stemme på mig, siger hun.

– Det kan måske godt blive svært nok. Jeg får ham i hvert fald aldrig til at blive socialdemokrat.

 

Laila Kildesgaard
Født 1969.
Kommunaldirektør på Bornholm 2013-16.
Cand. scient. i kulturgeografi fra Københavns Universitet. Mastergrad i offentlig administration fra Copenhagen Business School.
Leder- og chefstillinger i Dansk Metal, Kvindeligt Arbejderforbund, 3F og Københavns Kommune.
Direktør i Helsingør Kommune 2011-13.
Direktør i Kommunernes Landsforening 2016-22.
Selvstændig med virksomheden Steder Skaber Folk siden 2022.
Formand for Naturnationalparken Almindingen, medlem af adskillige andre bestyrelser.
Mor til tre børn.
Samboende med Steen Colberg Jensen, bor i Allinge.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT