Strøgets Spisehuz er solgt

Strøgets Spisehuz er solgt
Strøgets Spisehuz har sidste åbningsdag på søndag. Foto: Jacob Jepsen
ERHVERV | RØNNE | Tirsdag 23. august 2022 • 05:30

Efter 30 år med god hverdagsmad til bornholmerne, er det på søndag slut for parret Bjørg Dam og Lennart Vesth-Leidecker, der sammen har drevet Strøgets Spisehuz i alle årene. Hvad der fremover skal være i lokalerne, er stadig en smule usikkert.


Bygningen, hvor Strøgets Spisehuz i over 30 år har serveret dagens ret til tusindvis af bornholmere, er blevet solgt til erhvervsmanden Jesper Holm.

Dermed er det på søndag den 28. august sidste chance for at spise på den kendte restaurant, i hvert fald med parret Bjørg Dam og Lennart Vesth-Leidecker ved roret.

Jesper Holm, der er 55 år gammel og som flyttede til Bornholm i 1974, har længe kigget efter et sted som restauranten.

– Jeg har altid drømt om at drive en beværtning af en eller anden slags, så nu var muligheden der, fortæller han.

Jesper Holm har været selvstændig erhvervsdrivende siden 2007 og har igennem mange år beskæftiget sig med byggeri, hvor han som uddannet bygningsingeniør har været chefbyggeleder for kæmpestore byggerier, blandt andet Mærsk Tårnet i København, som huser Københavns Universitet.

I øjeblikket er han i gang med Operaparken i København, som er et stort projekt ved det nye operahus med en offentlig park med væksthus, café og underjordisk parkeringsanlæg. Her er det Jesper Holm, der som chefbyggeleder har det overordnede ansvar for økonomi, tid og kvalitet på byggeriet.

Trods de store opgaver, finder han alligevel tid til mindre bornholmske projekter, som nu Strøgets Spisehuz.

– Jamen nogle af de penge man går og tjener, vil man jo gerne omsætte til noget andet, i stedet for at klatte dem væk. Så jeg er så småt begyndt at investere, siger han.

Den nye ejer Jesper Holm har længe været varm på bygningen, hvor Strøgets Spisehuz holder til. Foto: Jacob Jepsen

Efter flere forsøg

Jesper Holm råder i øjeblikket over fem store bygninger på Skansevej på havnen i Rønne, som han lejer ud til Harley-klubben og et værksted, og hvor han selv har kontorlokaler, men i 2017 købte han Marineforeningens hus på Munch Petersens Vej i Rønne. I bygningen, der ligger mellem Skat og Bat, havde Jesper Holm planer om at drive en beværtning, men det er endnu ikke blevet realiseret.

– Intentionen med det var faktisk at lave en beværtning eller et udskænkningssted. Altså ikke et brunt værtshus, men måske en vin- eller ølbar og noget tapas-agtigt. Vi forsøgte faktisk også at købe Sportscafeen på Laksetorvet i 2016, men det røg i vasken.

Med købet af bygningen, der huser Strøgets Spisehuz, bliver det nu en mulighed at få drømmen opfyldt. Og aftalen om købet har været aftalt i mange år, siger Jesper Holm.

– For otte år siden sad jeg sammen med Lennart og hyggede, og jeg sagde til ham, at hvis han på noget tidspunkt ønskede at sælge sin virksomhed, så ville jeg meget gerne købe den. Det aftalte vi dengang, og det har han honoreret 100 procent.

Det med at drive en beværtning har ligget og luret under overfladen i mange år, og Jesper Holm er ikke i tvivl om, hvor inspirationen kommer fra.

– Mine rigtig gode venner var de tre Mahler-brødre, som desværre er borte alle tre nu. Så inspirationen kommer nok fra dem. Jeg talte meget med Per og Finn om at lave et sted, men Finn havde jo mange interesser i at minimere konkurrencen, så han sagde tit til mig, at jeg ikke skulle starte noget op, griner han.

Måske kommer der en forpagter

Restauranten har i denne omgang sidste åbningsdag på søndag den 28. august, hvor den nuværende ejer går på pension, men herefter er planen for lokalet ikke helt fastlagt.

– På den korte bane, er jeg meget åben for, hvis der kommer en, der gerne vil forpagte stedet. Men hvis der ikke er nogen, der melder sig, overvejer jeg selv at drive det. Men om det bliver som restauration eller som en øl- og vinbar, det ved jeg ikke endnu, siger Jesper Holm.

Han mener, at man skal tænke sig rigtig godt om i forhold til at blande erhverv og privat udlejning. For ud over restauranten, vil han etablere tre lejligheder i bygningen.

– Der er 160 kvadratmeter ovenpå, hvor en stor lejlighed har stået tom i 16 år. Den bliver nu splittet op i to lejligheder. Og så bliver lejligheden ud til Storegade også renoveret, forklarer Jesper Holm.

I forhold til restauranten er det muligt at lave servering i gården, men her kommer han lidt i tvivl.

– Man kan jo ikke have fulde folk siddende nede i gården og råbe og skrige, for så kan jeg jo ikke få lejet de tre lejligheder ud. Så man skal tænke sig rigtig godt om, hvad der skal være i lokalerne, mener den nye ejer.

Navnet på facaden kan godt få lov at blive, hvis en ny forpagter ønsker det. Foto: Jacob Jepsen

Kan overtage en restaurant i drift

I første omgang håber Jesper Holm, at der en interesseret, som gerne vil drive stedet.

– Jeg er faktisk åben for alt. Og lokalerne står jo klar til brug. De kan faktisk flytte ind med det samme. Jeg overtager også glas, tallerkener, stole og borde, så man kan overtage en restaurant i drift, hvis man vil.

Navnet Strøgets Spisehuz kan også få lov at blive på facaden, hvis en ny forpagter har lyst, siger han.

Og skulle der ikke være en ny forpagter på trapperne, er det muligt at benytte lokalet som selskabslokale. Overordnet set er målet for den nye ejer at tjene nogle penge på driften af ejendommen.

– Der er ikke nogen tvivl om, at ejendommen er købt som en investering, og meningen er, at den skal forrentes og give muligheden for at lave det næste projekt.

Så du vil gerne brede dig med flere investeringer?

– Ja - lige præcis, lyder det fra Jesper Holm.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT