"Det har ikke været centerchefens intention at tilbageholde oplysninger eller vildlede omkring tidspunktet for hendes kendskab til sagen. At hun i første omgang kun ser efter sagen i egen mailbakke, er en beklagelig fejl", oplyser Margrethe Vogt Thuesen til socialudvalget.
Kendt problem langt tilbage
At kommunerne ikke må opkrævede penge for buskørsel hos beboere på botilbud blev gjort klart med en afgørelse fra Ankestyrelsen i sommeren 2017. Den nye redegørelse fortæller ikke, hvad kommunens Center for Psykiatri og Handicap vidste og gjorde ved sagen i de tre år frem til juni 2020, hvor redegørelsen fortæller, at centret "får kendskab til sagen".
Til gengæld viser redegørelsen også, at både daværende centerchef Michael Hansen Bager og andre medarbejdere i Center for Psykiatri og Handicap var opmærksomme på, at der kunne være et problem med buspengene allerede i 2015, to år før Ankestyrelsen gjorde det klart, at kommunerne ikke må opkræve penge for kørsel.
"Den dyberegående undersøgelse viser også, at der allerede i 2015 og 2016 var drøftelser i regi af Kommunernes Landsforening og internt i kommunens administration, mellem daværende centerchef og relevante medarbejdere, vedrørerende to modsatrettede udtalelser fra forskellige ministerier, der havde skabt uklarhed i forhold til, om der var hjemmel til at opkræve betaling fra borgerne for privat kørsel i kommunens botilbud. Det var en kendt problematik, og kommuner og regioner afventede Ankestyrelsens udtalelse, som ville skabe klarhed over hvad der var lovlig praksis", oplyser Margrethe Vogt Thuesen i sin nye redegørelse.