Kommunaldirektøren: Jeg blev formentlig orienteret om ulovlige buspenge

Kommunaldirektøren: Jeg blev formentlig orienteret om ulovlige buspenge
Kommunaldirektør Johannes Nilsson. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 9. FEB 2022 • 15:31
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. FEB 2022 • 15:31

Regionskommunens øverste embedsmand går ud fra, at han blev orienteret om, at kommunen i strid med loven opkrævede penge for buskørsel fra beboere på kommunale bosteder. Men han er ikke sikker på, om han faktisk fik besked.

Kommunaldirektør Johannes Nilsson blev "formentlig" orienteret om, at regionskommunen i flere år i strid med loven havde opkrævet kørepenge fra beboere på kommunale bosteder.

Men Johannes Nilsson er ikke sikker på, om han fik besked om den principafgørelse fra Ankestyrelsen, der i sommeren 2017 indskærpede, at kommunerne ikke må kræve betaling, når beboere på bosteder skal på udflugt. Hvis han blev orienteret, husker han ikke hvornår det skete.

Det skriver Johannes Nilsson i en mail til Bornholms Tidende. Johannes Nilsson var kommunens servicedirektør og havde som sådan den bløde velfærd som sit ansvarsområde, da Ankestyrelsen gik ud med sin principafgørelse om kommunernes buspenge.

"Jeg kan ikke med sikkerhed sige, hvorvidt jeg er blevet orienteret og i givet fald tidspunktet for det, men jeg er formentlig blevet orienteret af den daværende centerchef. Formentlig er det sket mundtligt", oplyser Johannes Nilsson til Bornholms Tidende.

"Der træffes løbende mange afgørelser af overordnede myndigheder, som ændrer på eksisterende lovfortolkning. Her skal vi som kommunal myndighed holde os ajour og sørge for, at vi tilpasser vores praksis", fortsætter han.

Der træffes løbende
mange afgørelser af
overordnede myndigheder,
som ændrer på eksisterende
lovfortolkning

Johannes Nilsson oplyser desuden, at hverken kommunalpolitikerne eller kommunens øverste embedsfolk bliver gjort bekendt med alle afgørelser fra statslige myndigheder af den slags, som Ankestyrelsen gik ud med om buspengene. De fleste sager af den slags bliver håndteret ude på gulvet.

"Disse tilpasninger håndteres som udgangspunkt i driften – i dette tilfælde ude i vores centre. Derfor vil min forventning som tidligere servicedirektør og nuværende kommunaldirektør også være, at det ude i driften er blevet vurderet, om afgørelsen havde betydning for os, og hvordan den skulle håndteres korrekt", skriver Johannes Nilsson.

"Jeg ville også forvente, at hvis det gav anledning til, at en sag ikke kunne håndteres i driften, at den så ville blive bragt frem til min og/eller en politisk involvering. Det kan jeg konstatere ikke har været tilfældet, og den nuværende driftsledelse har helt naturligt sat et arbejde i gang for at undgå sådanne forhold fremadrettet", slutter kommunaldirektørens skriftlige svar til Bornholms Tidende.

Johannes Nilsson var mandag kaldt til møde i socialudvalget, der her behandlede sagen om buspengene. Efter hvad både Johannes Nilsson og borgmester Jacob Trøst (K) har betegnet som "en misforståelse" mødte han dog ikke op. Udvalgsformand René Danielsson (DF) indkaldte derfor tirsdag igen Johannes Nilsson, denne gang til socialudvalgets næste møde.

René Danielsson og resten af socialudvalget oplyste efter mandagens møde, at udvalget ser "huller i tidslinjen" over hvem der vidste og gjorde hvad hvornår i sagen om buspengene, og at det er baggrunden for, at socialudvalget gerne vil kunne stille spørgsmål direkte til Johannes Nilsson.