Kommunen: Ældre får hjemmepleje af for mange forskellige

NYHED | ABONNENT | 28. MAJ 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
28. MAJ 2022 • 15:30

En del ældre bornholmere fik i den sidste uge af marts besøg af flere forskellige hjemmeplejere, end kommunen har et mål om. Kommunens mål blev opfyldt for nogle grupper af ældre, men ikke for dem alle.


En større gruppe ældre på Bornholm får besøg af flere forskellige ansatte fra hjemmeplejen, end kommunen ønsker og har et mål om.

I hvert fald hvis den sidste uge af marts (uge 13) er som ugerne er flest. Kommunens Center for Ældre har kortlagt uge 13, efter at medlem af kommunalbestyrelsen Niclas Fick (EL) har spurgt til hvor mange forskellige hjemmeplejere, der kommer i de ældre bornholmeres hjem.

Resultatet viser, at kommunen enten helt eller næsten lever op til sine mål omkring de ældre bornholmere, der får færrest besøg af hjemmeplejen. Kommunen lever også op til sine mål omkring de ældre, der får flest besøg.

Men de ældre bornholmere, der hverken får flest eller færrest besøg af hjemmeplejen, fik i hvert fald i uge 13 besøg af flere forskellige hjemmeplejere, end kommunen har et mål om.

For de ældre, der modtager et eller to besøg om dagen, har kommunen et politisk vedtaget mål om, at højst fire forskellige hjemmeplejere skal træde ind i hjemmene indenfor en uge. Det glippede i uge 13, hvor 5,32 hjemmeplejere udførte arbejdet.

De ældre bornholmere, der får mellem tre og fem besøg fra hjemmeplejen om dagen, skal ifølge kommunens mål højst møde syv forskellige ansigter på en uge. Men i uge 13 mødte de 9,30.

Modsat blev målet mere end opfyldt for de bornholmere, der får besøg af hjemmeplejen mellem seks og otte gange i døgnet. Her er målet, at højst 18 forskellige plejere skal ind i hvert hjem på en uge. Men i den sidste uge af marts var tallet helt nede i 13,81.

Mange er på kursus

Socialudvalgets formand René Danielsson (DF) godkender i det store og hele resultatet fra uge 13, før hans udvalg mandag bliver nærmere orienteret om tællearbejdet.

– Når det kommer til antallet af hjemmeplejere i ens hjem, er det et spørgsmål om temperament, hvad man synes er rimeligt, siger han.

– De måltal, som ældreplejen har arbejdet med, er tæt på at være opfyldt for den gruppe af de ældre, der får et ret lavt antal daglige besøg af hjemmeplejen. Men der er så også en gruppe af ældre, der får besøg af flere forskellige, end vi har et mål om, siger René Danielsson.

Socialudvalgets formand ser samtidig flere mulige forklaringer på, at ikke alle mål blev opfyldt i den sidste uge af marts.

– Mængden af medarbejdere, der får deres kompetencer udviklet, er lige nu større end nogensinde før. Det betyder, at der er mere fravær, og det vil så føre til, at der kommer flere forskellige i folks hjem, siger René Danielsson.

– Selvfølgelig skal vi ned på måltallene, og det bliver også interessant at se, hvordan det ser ud i august, når en større del af plejepersonalet er kommet tilbage fra ferier og kurser. Der er heller ikke noget unormalt i, at der er mere run på i de mørke måneder.

– Så egentlig synes jeg, at det er gået meget fornuftigt. Der vil nok altid være nogle steder, hvor det stikker lidt af. Men jeg synes egentlig, at det generelle billede ser meget godt ud, siger René Danielsson.