Kæmpe projekt bliver endnu dyrere for kommunen

Kæmpe projekt bliver endnu dyrere for kommunen
Sine Sunesen gør det klart, at 23.000 kroner slet ikke er nok til kommunens arbejde med den grønne trepart. Foto: Marine Gastineau
TOPNYHED | POLITIK | 15. JAN • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | POLITIK | 15. JAN • 05:30

Det bliver ikke kun en sag for kommunens miljøfolk og planlæggere, når arbejdet med at lægge cirka 15 procent af Bornholms landbrugsjord om til natur går i gang. Med udsigt til 23.000 kroner fra staten til en opgave, der bliver enorm, siger kommunaldirektør Sine Sunesen, at det også vil trække på kommunens økonomifolk og jurister, når den grønne trepartsaftale skal føres ud i livet.

23.000 kroner i tilskud fra staten. Til at lede arbejdet med at omdanne måske 15 procent af Bornholms landbrugsjord til fri natur.

Som Tidende kunne fortælle tirsdag, er de penge hvad kommunen har udsigt til ved starten af det år, hvor den grønne trepartsaftale om at skabe mere natur skal føres ud i livet.

Mens finansieringen fra staten ikke er vokset fra tirsdag til onsdag, kan kommunaldirektør Sine Sunesen nu fortælle, at kommunens udgifter faktisk bliver større end til de to årsværk, som miljø- og planchef Louise Lyng Bojesen tirsdag anslog som nødvendigt.

– Det er en opgave, der spænder bredere end Center for Miljø, Plan og Kultur. Det er langt de fleste opgaver faktisk. Det er derfor man har en stabsfunktion, siger Sine Sunesen.

– Der er ofte noget økonomi inde over, ofte også noget jura. Det er næsten utænkeligt, at vores jurister og økonomifolk ikke også kommer med omkring den grønne trepart. Der er altid nogle afledte omkostninger, og det er der også med den grønne trepartsaftale, siger hun.

Har du en idé om, hvor meget det drejer sig om?

– Nej, det har jeg ikke. Det tror jeg ikke, at nogen kommuner har. Men vi kan vende den om og sige, at de 23.000 kroner, som vi kan se nu, rækker som skrædder i helvede.

Der skal pres på

Når kommunerne skal have penge ud af staten, foregår det som regel ved de forhandlinger om økonomien, som regeringen om foråret fører med Kommunernes Landsforening (KL).

Det forventer Sine Sunesen også vil ske omkring kommunernes udækkede millionudgifter til statens store naturplan. Med det forbehold, at KL ikke har gjort det store nummer ud af sagen endnu.

– Jeg kan ikke forestille mig andet, end at en så stor opgave som den grønne trepart vil komme til at indgå i kommunernes økonomiforhandling med staten, siger hun.

– Der skal nok også mere til. Der skal da lægges et pres. Men KL har ikke umiddelbart lagt op til, at den grønne trepart skal være den helt store mærkesag i økonomiforhandlingerne, siger Sine Sunesen.

– I så fald vil vi nok være nogle kommuner, der vil sige, at det bør det være. Det er jo en kæmpe opgave. Vi kan ikke løfte den uden midlerne til at gøre det med.

Endnu flere udgifter vil støde til, når kommunerne står og har brug for specialister, som de ikke allerede har ansat.

– Vi får også brug for forskellige kompetencer i forskellige dele af processen. Først kommer det nok til at handle om de lavtliggende områder. Det næste kan så blive skovrejsning og lysninger, siger Sine Sunesen.

– For kommunerne kræver det også nogle kompetencer, som de fleste kommuner ikke lige har i huset. Det er også rart at have muligheden for at kunne disponere langsigtet. Så det ikke kun bliver et spørgsmål om, hvad man kan komme igennem med lige her og nu, siger hun.

– Nogle kommuner har været så meget på forkant, at de allerede har ansat nogen til arbejdet med den grønne trepart. Der er også nogle kommuner, der har budgetteret med at skulle ansætte nogen. Det har vi ikke gjort. Vi har tænkt, at vi godt lige vil se, hvad opgaven kommer til at handle om.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT