Jonna Nielsen beholder sine poster

NYHED | ABONNENT | 20. JAN 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. JAN 2023 • 05:30

Alle kommunalbestyrelsens poster på nær Jacob Trøsts borgmesterpost skal fordeles forfra, hvis S' nu tidligere gruppeformand ikke skal fortsætte som medlem af økonomiudvalget og socialudvalget.

 

Jonna Nielsen fortsætter som medlem af både socialudvalget og det centrale og indflydelsesrige økonomiudvalg. Også selvom hun træder ud af den rolle, der indbragte hende i hvert fald pladsen i økonomiudvalget, nemlig rollen som gruppeformand for Socialdemokratiet.

Hvis Jonna Nielsen skal forlade en eller flere af sine poster, kræver det, at kommunalbestyrelsen fordeler samtlige poster forfra undtagen Jacob Trøsts borgmesterpost. Det følger af kommunernes styrelseslov, og Jonna Nielsen fortæller, at regionskommunens jurister torsdag bekræftede den retspraksis over for hende.

Jonna Nielsen henvendte sig til kommunens jurister, efter at Søren Schow (V) og René Danielsson, umiddelbart efter Jonna Nielsen annoncerede, at hun forlader Socialdemokratiet, begge følte sig sikre på, at de tre partier udenfor flertallet bag Jacob Trøst som borgmester (S, V og BL) kunne kræve Jonna Nielsens poster bragt i spil mellem de tre partier igen. I lyset af, at Jonna Nielsen ikke længere er en del af Socialdemokratiet.

Men sådan er det ikke.

– Man kan ikke pille udvalgsposter fra en løsgænger, og det undrer mig da lidt, at medlemmer af kommunalbestyrelsen åbenbart tror det, siger Jonna Nielsen.

– Det fremgår af kommunernes styrelseslov, og det har jeg nu også fået bekræftet fra kommunens jurister. Der ligger også domme, der bekræfter, at det er sådan, for løsgængeres poster er noget, som der har været en farlig ballade om i flere andre kommuner, siger hun.

– Man kan opfordre en løsgænger til, at kommunalbestyrelsen konstituerer sig om og fordeler poster forfra. Men man kan ikke tage poster fra en løsgænger uden en omkonstituering.HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?