Hvor ligger Enhedslistens loyalitet?

Hvor ligger Enhedslistens loyalitet?
Kristendemokraten Bjarne Hartung Kirkegaard er spændt på, hvad der sker med det "nye" flertal mellem S, V og EL. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 19. SEP 2022 • 15:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. SEP 2022 • 15:30

Efter Venstres invitation til et fast samarbejde med de to andre partier bag det nye kommunebudget, må Enhedslisten afgøre, om partiets loyalitet ligger hos S og V eller hos de partier, som Enhedslisten gik sammen med om at gøre Jacob Trøst til borgmester, siger Bjarne Hartung Kirkegaard (KD).


Hvad vil Enhedslisten? Og hvor ligger Enhedslistens loyalitet?

Sådan spørger Kristendemokraternes medlem af kommunalbestyrelsen Bjarne Hartung Kirkegaard, efter at Venstres gruppeformand Søren Schow i Bornholms Tidende lørdag inviterede Socialdemokratiet og Enhedslisten til at lade de tre partiers forlig om det nye kommunebudget blive startskuddet til et fast samarbejde, også om resten af de godt tre år frem til næste kommunalvalg.

– Enhedslisten skal gøre op med sig selv, hvor man har sin loyalitet henne: Er man stadig loyal over for den konstituering, som man indgik i efter valget, eller har man nu sin loyalitet over for Socialdemokratiet og Venstre? siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

– Jeg er spændt på, hvad der sker med det. Jeg er spændt på, hvad de andre to partier siger. Jeg kan ikke sige, hvor det går hen. Hvis flertallet nu skifter midt i valgperioden, er jeg også spændt på reaktionen fra vælgerne næste gang, siger han.

– Hvis de tre partier går videre med det, må de have nogle ideer om, hvor de vil hen med det. Hvad enten det bliver til noget eller ej, vil jeg håbe, at man vil holde fokus på bolden og på at finde nogle gode løsninger for Bornholm, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Efter uafbrudte 36 år i træk som medlem af enten amtsrådet eller kommunalbestyrelsen minder kristendemokraten desuden om, at borgmester Jacob Trøst (K) vil være kommunens øverste chef, uanset hvordan Enhedslisrten og Socialdemokratiet reagerer på invitationen fra Venstre.

– For kommunens medarbejdere og for borgerne vil et nyt fast flertal være en utryg situation, fordi et snævert flertal på 13 udenom borgmesteren kan føre til en zigzag-kurs. Der kan komme frustration fra både medarbejderne og borgerne, hvis der ikke er klare linjer, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

– Jacob Trøst er valgt til borgmester for fire år. Det er det, der står fast. Hvis de tre partier vælger at gå den vej, som Venstre inviterer til, skal de også forholde sig til, at Jacob Trøst stadig vil være borgmester, selvom de har valgt et andet samarbejde, siger han.

Bjarne Hartung Kirkegaard ønsker ikke at give et bud på, hvad Jacob Trøst har af muligheder nu.

– Det er ikke mig, du skal spørge om det. Det vil jeg overlade til Jacob at analysere. Men hvis han spørger mig, vil jeg selvfølgelig give mit bud på det, siger han.