V inviterer S og EL til at skabe ny blok i bornholmsk politik

V inviterer S og EL til at skabe ny blok i bornholmsk politik
Venstres Søren Schow tror på et større samarbejde om en stor del sager mellem Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 17. SEP 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. SEP 2022 • 05:30

Efter det fælles forlig om næste års kommunebudget inviterer Venstre nu Enhedslisten og Socialdemokratiet til at blive ved med at arbejde sammen, også om store emner, der rækker ud over budgettet. Både S og EL finder Venstres invitation interessant og vil ikke udelukke, at de tre partier kan blive et mere fast flertal i kommunalbestyrelsen.


Enhedslisten, Venstre og Socialdemokratiets forlig om næste års kommunebudget kan være på vej mod at trække spor, der rækker endnu længere end bare næste år.

Enigheden om budgettet kan også bane vej for et mere fast samarbejde mellem de tre partier, der tilsammen udgør et flertal på 13 af de 23 pladser i kommunalbestyrelsen. Og den vej bør de tre partier gå sammen, siger gruppeformand Søren Schow (V) i en meget direkte invitation til Enhedslisten og Socialdemokratiet.

– Jeg tror, at budgetforliget vil få den betydning, at der kommer et større samarbejde om en stor del sager hen over midten. Mellem Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten, siger Søren Schow til Bornholms Tidende.

– Det er ikke lykkedes Jacob Trøst at få lagt en strategi for valgperioden på de fire år. Så derfor vil jeg tro, at partierne bag budgettet nu også går sammen og taler om hvilken retning Bornholm skal gå i. Borgmesterens konstituering holdt ikke, og jeg tror, at det her flertal bliver mere stabilt, siger han.

Som partierne bag budgetforliget kommer I også til at udmønte budgettet, men forestiller du dig et samarbejde, der også omfatter mere end det?

– Ja, det vil jeg tro. Vi skal også til at tale om strategien for de næste tre år og om at udvikle turismen, og der vil jeg da tro, at vi vil se det samme flertal gå sammen, siger Søren Schow.

Hverken Enhedslisten eller Socialdemokratiet afviser invitationen fra Venstre.

– Det må vi tage med ind i overvejelserne, og det kan da meget vel være, at det ender sådan. Når man kan lande et budget af den her karakter og også har talt om andre ting undervejs, er det da ikke umuligt. Men det kommer jo også an på, hvad Enhedslisten vil, siger gruppenæstformand Claus Larsen-Jensen (S).

– Det lyder da dejligt, og det vil jeg over hovedet ikke afvise, ligesom vi generelt ikke er afvisende over for nogen som helst. Vi er ikke berøringsangste i forhold til noget flertal, men vi er optaget af politikken og af hvad vi kan få gennemført, siger gruppeformand Morten Riis (EL).

– Vi er åbne for alle og har haft en fin snak med Socialdemokratiet og Venstre, mens vi lagde budget. Så der er ikke noget, der gør, at vi ikke vil arbejde sammen med S og V igen, siger han.

Vil bakke op om de samme ting

De tre partier fortæller samstemmende, at de stadig har til gode at tale om et samarbejde, der også rækker ud over kommunebudgettet.

– Nej, men det følger logisk af det. Med den erfaring, som jeg har fra kommunalbestyrelsen, vil du se os bakke op omkring de samme ting. Budgettet angiver kommunens retning, så det er logisk at følge et samarbejde om det første budget op med også at samarbejde om en hel del andre ting, siger Søren Schow.

– Hvis vi kan enes om nogle langsigtede mål, og andre ikke vil det, så er vi jo et flertal. Men det er ikke noget, som vi har haft talt om indtil nu, siger Claus Larsen-Jensen.

– Flertallet ser ud til nu at ligge hos Enhedslisten, Socialdemokratiet og Venstre. Det skulle vel have ligget hos konstitueringspartierne, men det stak jo i nord, syd, øst og vest for dem, siger Søren Schow.

Næste års budget er lagt for det kommende år. Hvorfor fører det efter din mening logisk videre mod, at EL, S og V også arbejder tæt sammen i årene efter 2023?

– Det må være den naturlige konsekvens af, at man sammen har indgået forlig om det første budget. Og hvorfor skulle det flertal ikke fortsætte? Hiis det nu kommer til at gå godt næste år, kan man da sagtens forestille sig, at vi fortsætter med at arbejde sammen også i 2024 og 2025.

Vil det så indebære, at Venstre halvvejs skal til at føre Enhedslisten-politik?

– Nej, det synes jeg ikke, at det peger på. Vores rolle er at inddrage Socialdemokratiet og Enhedslisten i at udvikle for eksempel Bornholms erhvervsliv og landbrug. Vi har forskellige opfattelser af, hvordan Bornholms landbrug drives bedst, men jeg tror, at vi i Venstre er i stand til at blive bindeled mellem landbruget og kommunalbestyrelsen, siger Søren Schow.