Granithavne trænger til kæmpe investeringer

Granithavne trænger til kæmpe investeringer
Allinge Havn er en af de kommunale havne, som trænger til at blive vedligeholdt. Flere års forsømmelse betyder, at det nu vil kræve omkring 70 millioner kroner at løse opgaven tilfredsstillende, vurderer kommunen. Fremover skal havnenes anlægspulje næsten firedobles, lyder et forslag forud for budgetforhandlingerne. Arkivfoto: Berit Hvassum
POLITIK | Mandag 27. juni 2022 • 05:29

Et enormt efterslæb til vedligeholdelse af de kommunale havne er en af de store brikker i budgetpuslespillet. Bliver der, som embedsværket anbefaler, afsat fem millioner kroner om året til kritiske renoveringer, vil det tage omkring 14 år at komme i mål, hvis kommunalbestyrelsen vælger at prioritere havnene.

 

De bornholmske granithavne har hårdt brug for renoveringer, og et af de største forslag, som kommunalbestyrelsen kan vælge imellem til efterårets budgetforhandlinger, er, om der frem over årligt skal afsættes fem millioner kroner ekstra til havnenes anlægspulje.

I år har der kun været 1,8 millioner kroner til rådighed, og det står slet ikke mål med de kommunale havnes tilstand og behov for snarlige renoveringer. Kommunens havnefolk vurderer, at der findes et efterslæb på sammenlagt 68,2 millioner kroner til presserende vedligeholdelse.

Politikerne anbefales derfor at hæve den årlige anlægspulje "væsentligt, med ikke mindre end fem millioner kroner", står der i budgetindstillingen. Efterslæbet vil med det beløb kunne indhentes på cirka 14 år, oplyser administrationen.

– Der er mulighed for at lånefinansiere anlæg, når det er til at vedligeholde granithavne, så det vil vi søge om, hvis politikerne beslutter at prioritere det, siger direktør Lillian Rasch Madsen.

Hun fortæller, at kommunalbestyrelsen også kan vælge at investere i den løbende vedligeholdelse af havnene. I budgetkataloget findes et forslag om at fordoble hver af de ti kommunale havnes budgetter til drift og vedligehold fra 100.000 til 200.000 kroner om året.

– Det er godt at have nogle folk gående, så småting forhåbentlig ikke udvikler sig til større skader, siger Lillian Rasch Madsen om forslaget om at udvide driftspuljen med én million kroner om året.

Elbusser – køb eller leasing?

Mangedoblingen af havnenes anlægspulje er den næstdyreste post på listen over anlægsforslag, der netop er sendt i høring.

Kun BAT's køb af elbusser og investering i ladeinfrastruktur overgår havnene med en pris på 44,5 millioner kroner for ti elbusser, hvis kommunalbestyrelsen vælger at købe en halv snes nye elbusser i 2023. I høringen indgår også et forslag om at lease ti elbusser, og det vil erstatte engangsudgifterne til indkøb med højere driftsudgifter år for år til følge.

Hver elbus har i beregningerne en listepris på 4,1 millioner kroner, men den endelige udgift ved køb vil afhænge af de indkomne tilbud. Der er desuden gode muligheder for statstilskud til elbusserne, vurderer embedsværket, hvilket kan bringe prisen markant ned.

En reparation af skibsliften på Tejn Havn til 5,3 millioner kroner befinder sig også højt på listen over de største projekter, som politikerne skal prioritere imellem.

Mandag aften kan kommunalbestyrelsen tilføje to millionprojekter til listen: Et nyt varmtvandsbassin til Gudhjem Svømmehal (kommunalbestyrelsen skal bidrage med 6,2 millioner kroner) og en renovering af løbebanen og andre dele af atletikanlægget på Rønne Stadion Nord (1,05 millioner kroner).

De hårde prioriteringers tid nærmer sig for kommunalbestyrelsen. Budgetforhandlingerne finder sted i begyndelsen af september, og politikerne var i sidste uge samlet til budgetseminar. Listen over anlægsforslag er ligesom spareforslagene og opprioteringsforslag på driftsområdet i høring indtil 11. august.

 

Svaneke Havn topper listen

De kommunale havne trænger til at blive vedligeholdt for cirka 70 millioner kroner, anslår regionskommunen. I flere havne er det primært en udbedring af fugerne mellem granitblokkene, både over og under vandspejlet, der skal investeres i. Andre steder er der problemer med forkastningen, blandt andet på Nørrekås, hvor revner forårsager en tilsanding af inderbassinet.

Regionskommunen lavede i foråret 2021 en vedligeholdelsesplan, og her er et overblik over, i hvilke havne der findes et efterslæb. Alle opgaver har fået den næsthøjeste prioritering på en skala fra 1-5: "Kritisk vedligeholdelse, begrænsning af funktionssvigt og følgeskader"

Svaneke Havn (15,6 mio. kr.).

Nørrekås Havn, Rønne (13,4 mio.).

Gudhjem Havn (11,8 mio. kr.).

Nørresand Havn. (10,3 mio. kr.).

Allinge Havn, (6,7 mio. kr.).

Tejn Havn (2,6 mio. kr.).

Sandvig Havn (2,3 mio. kr.).

Kun de største vedligeholdelsesopgaver på havnene er taget med på denne liste.

Kilde: Bornholms Regionskommune

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT