God stemning finder millioner på budgettet - men store knaster står stadig tilbage

NYHED | ABONNENT | 4. SEP 2023 • 19:45
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
4. SEP 2023 • 19:45

Første dag af kommunalbestyrelsens budgetforhandlinger bragte kommunalbestyrelsen ret langt mod at bringe budgettet det første stykke i balance. God og konstruktiv stemning forklarer stor del af fremskridtene. Men store byggelklodser som busserne, og hvad der skal ske med de uventede 27 millioner, står stadig tilbage som muligt konfliktstof.

Omkring 10-15 millioner kroner. Så forholdsvis lidt mangler kommunalbestyrelsen efter den første af to dages forhandlinger at finde på næste års kommunebudget.

Beløbene er dem, der kommer frem, efter at de 21 tilstedeværende på Snorrebakken brugte mandagen på at gennemgå alle spareforslag. For at se hvad alle var enige om – eller bare hvad der var et flertal for.

Partierne mangler dog stadig at komme til bunds med rækken af mulige nye initiativer, som nogle partier også gerne vil finde penge til. Så snart man tager bare et af dem med, vokser kravet til at spare penge med det tilsvarende beløb.

Politikerne kom kun meget flygtigt i gang med at tale om de mulige nye initiativer. Den snak fortsætter tirsdag, hvor en den største knast bliver behandlet lige fra morgenstunden: Hvad der skal ske med busserne? Hvor mange og hvilke busser, der skal købes – og hvor hurtigt.

God stemning

De bornholmske politikere beskriver efter førstedagen en god og konstruktiv stemning, hvor der har været stor og bred vilje til at give og tage og gå på kompromis. For nogle øger det også håbet om det brede forlig, hvor alle er med.

– Jeg synes, at kommunalbestyrelsen har ydet en god arbejdsindsats. Det synes jeg er meget positivt. Der har været en god tone, og der har bredt været vilje til at indgå kompromiser, siger borgmester Jacob Trøst (K).

– Jeg synes, at der har været en rigtig god stemning. Vi er ret godt på vej. Jeg troede ikke, at vi ville være nået så langt på det her tidspunkt, siger Bjarne Hartung Kirkegaard (KD).

– Dialogen er anderledes i år. At vi er startet med de enkelte forslag og ikke med de store knaster som sidste år har betydet, at flere menige medlemmer af kommunalbestyrelsen er kommet til orde i år. Kommunalbestyrelsen kommer til at tale tættere sammen sådan her, siger Kirstine van Sabben (BL).

– Det er gået bedre, end jeg havde regnet med. Men der er stadig store knaster og lang vej igen, tilføjer hun.

– Det er vel nok de mest demokratiske budgetforhandlinger, som jeg har været med til, siger René Danielsson (DF).

– Jeg synes, at man har været lyttende, og der har været forståelse for den store arbejdsopgave, vi er i gang med. Det har været en positiv dag, siger Jonna Nielsen (løsgænger)

Peger det mod et bredt forlig, eller kan du se nogle alliancer blive dannet?

– Jeg tror og håber på, det peger mod et bredt forlig, siger Jonna Nielsen.

Er I kommet tættere på et forlig, hvor alle er med?

– Ja, det synes jeg, siger borgmester Jacob Trøst.

Mangler stadig at finde millioner

Som nævnt indledningsvist mangler de 21 politikere dog fortsat at finde i omegnen af 10-15 millioner kroner, lyder det fra flere politikere.

– Vi mangler at finde omkring 10 millioner, siger René Danielsson (DF).

– Vi mangler at finde 10-15 millioner, siger Bjarne Hartung Kirkegaard fra Kristendemokraterne.

Omvendt vil borgmesteren ikke helt være så klar i spyttet, siger han efter første dags forhandlinger.

– Vi har ikke helt fundet det beløb, som jeg havde håbet, at vi ville have fundet nu. Vi står stadig et svært sted, siger Jacob Trøst.

– Vores store problem er, at vi stadig mangler flere besparelser, siger Karen Lynn Jacobsen fra Socialdemokratiet.

Hvor meget mangler I?

– Det kan jeg ikke udtale mig om, men vi mangler en del. Også i overslagsårene. Det er derfor, vi skal gå hjem og snakke mere om det her.

Hvad er det for nogle forslag?

– Det er på alle områder. Ubalancen er 105 milllioner, vi har sparekatalog på 119 millioner. Så enten skal man komme med nogle opprioteringsforslag - det har vi ikke gjort. Så kunne det godt være vi skulle overveje om der er nogle ting, vi kan skrue på for at finde flere penge. Ellers skal vi være hårde og bare tage fat i endnu flere besparelser, siger Karen Lynn Jacobsen.

27 millioner - til hvad?

Forleden fik kommunen besked om, at indtægterne fra grundskyld næste år kan blive 27,2 millioner højere end man tidligere har regnet med. Det har givet anledning til overvejelser i partierne - for skal beløbet indregnes i budgettet eller lægges i kassen?

Hvor mange millioner mangler I at finde, efter at have været regnearket igennem, ved du det?

– Det kommer an på, hvad man vil regne med. Hvis man gerne vil bruge de ekstra 27 millioner til at konsolidere kassen med, så er der stadig et stykke, fordi vi ikke nævneværdigt har diskuteret opprioriteringer. Det har handlet meget om at få ubalancen bragt nedad, siger Morten Riis fra Enhedslisten.

Altså sparemillonerne?

– Ja. Men hvis man tog de 27 millioner med, så ville vi have en positiv balance allerede nu.

Karen Lynn Jacobsen mener ikke umiddelbart, at pengene skal indgå i driftsbudgettet for næste år.

– Nu har vi lige fået de 27 millioner kroner, som er lidt usikre, men vi synes, de skal ind i kassen, siger hun.

Så de skal ikke lægges ind i budgettet?

– Nej, men vi må se om vi er villige til at forhandle om dem eller hvad vi gør. Vi synes ikke hele beløbet skal sættes ind i kassen, for det er kun et engangsbeløb. Når du har brugt dem, er du ude i samme situation næste år.

Så de skal ikke sættes ind i budgettet?

– Helst ikke. Men vi er villige til at forhandle lidt om det.

Socialdemokratiet var til sidste års forhandlinger fire personer til stede. I år er partiet repræsenteret med to forhandlere, da gruppeformand Claus Larsen-Jensen er i Grønland mens Jonna Nielsen sidenhen er blevet løsgænger. Men sidstnævne og Socialdemokratiets to repræsentanter taler sammen i forbindelse med forhandlingerne, og efter dagens forhandlinger var slut, skulle de tre lige 'snakke om nogle ting', afslørede Karen Lynn Jacobsen efter dagens forhandlinger.

– Maria, Jonna og jeg har faktisk lige snakket om nogle ting og kommet med nogle forslag til borgmesteren. Jeg går hjem nu og ser mere på det og snakker med Maria efterfølgende.

Er Jonna på jeres hold? Det har hun jo været før? Har I en alliance?

– Nej, det har vi ikke. Vi har ikke indgået en aftale med nogen partier. Men vi sidder ved siden af hinanden, og kunne godt se, der var behov for at drøfte nogle forslag. Vi tog det bare sammen.

Omorganisering og busser

Forhandlerne har ifølge flere gruppeformænd fået stablet et flertal på benene om at omorganisere ældreplejen. Sådan lød det i hvert fald fra flere forhandlere mandag, mens andre var mere tilbageholdende.

– Den er sådan set rimelig afklaret. Sådan fornemmer jeg det. Der er flertal for at gøre det, siger Morten Riis, der også fortæller, at Enhedslisten er en del af flertallet.

– Jeg regner med, at vi har den nye organisering af ældreplejen på plads, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Omvendt kan Jacob Trøst ikke bekræfte, at den del, som angiveligt kræver en investering på 55 millioner kroner, er på plads.

– For mig er der ikke noget, der er på plads, før det sidste punktum er sat, siger han.

– Vi har også talt om, hvorvidt man kan gøre det i flere tempi og fordele udgiften ud over nogle flere år, siger Kirstine van Sabben.

Første punkt på dagsordenen tirsdag bliver angiveligt diskussionen om anskaffelsen af nye busser til BAT.

– Der udestår nogle vanskeligheder eller en afklaring i forhold til busser, som vi har programsat til i morgen. Så må vi se, siger Morten Riis.

Også Jonna Nielsen omtaler busserne som en 'stor knast', der skal diskuteres de første timer tirsdag.

Hvad er det?

– Det får du at høre i morgen tidlig.

Er det BAT?

– Vi har ikke taget diskussionen om elbusserne, det kan jeg da godt sige. Mere er der ikke i det, og det skal falde på plads før man kan se sig selv i budgetforliget.

Nu er det oplagte spørgsmål så, i hvilken retning forhandlingerne peger. Smalt eller bredt forlig? Her kan busserne få en afgørende rolle, mener Socialdemokratiet.

– Indtil videre et bredt forlig. Men busserne driller. Vi har ikke snakket om det, men tager det i morgen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT