Fra dedikeret socialdemokrat til løsgænger – portræt af Jonna Nielsen

Fra dedikeret socialdemokrat til løsgænger – portræt af Jonna Nielsen
– Jeg er socialdemokrat af hjertet og har ikke lyst til at smække med døren, skrev Jonna Nielsen om sin exit – og smækkede lidt med døren. Arkivfoto: Jacob Jepsen
DELUXE | ABONNENT | 28. JAN 2023 • 05:30
DELUXE | ABONNENT
28. JAN 2023 • 05:30

Jonna Nielsen rydder sjældent forsiden, men det skete alligevel, da hun meldte sig ud af Socialdemokratiet. Et parti hun ellers har været en del af siden 1970'erne.

– Jeg vil hermed meddele, at jeg fra dags dato træder ud af den socialdemokratiske gruppe og bliver løsgænger i kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune.

Sådan indledte den nu tidligere gruppeformand for Socialdemokratiet, Jonna Nielsen, sin pressemeddelelse i sidste uge, og siden er der blevet gættet mangt og meget på, hvorfor den garvede politiker, der i sine ungdomsår meldte sig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og efterfølgende Socialdemokratiet, nu pludselig skulle være løsgænger.

– Jeg er socialdemokrat af hjertet og har ikke lyst til at smække med døren, men det gør man jo unægteligt, når man vælger at blive løsgænger, skrev Jonna Nielsen og har endnu ikke villet gå i yderligere detaljer med årsagen til hendes exit.

Torsdag aften havde hun sin første officielle optræden som løsgænger i kommunalbestyrelsen, hvilket markerede endnu et kapitel i den efterhånden erfarne politikers karriere.

Synonym med fagforeningen

Jonna Nielsen er født og opvokset i Arnager, og det stod tidligt klart, at det politiske og især det socialdemokratiske liv tiltrak den i dag 62-årige løsgænger, der som 16-årig sad med i DSU's hovedbestyrelse.

Det var dog ikke kun politik, der trak i Jonna Nielsen, som siden hun var 18 år har været beskæftiget henholdsvis i industrien, i det offentlige og i hotel- og restaurationsbranchen. Hun grundlagde sin faglige karriere allerede som 20-årig, da hun blev valgt som tillidsrepræsentant i Bornholms Lufthavn, og i starten af 90'erne trådte hun for alvor ind på scenen hos den danske fagbevægelse, da hun blev afdelingsformand i Restaurationsbranchens Forbund (RBF).

Den post besad hun i 16 år, inden RBF i 2006 blev en del af fagforbundet 3F, som vi kender i dag. Fusionen betød, at Jonna Nielsen overgik til at være faglig sekretær i 3F Bornholm med ansvar for hotel-og restaurationsområdet samt transportområdet.

Hun er med tiden i det hele taget blevet synonym med 3F Bornholm, og det var derfor ikke overraskende, at valget faldt på Jonna Nielsen, da der skulle vælges ny formand, efter Jens Skovgaards pludselige død i starten af 2020. En enig bestyrelse besluttede, at Jonna Nielsen skulle indstilles til valg som formand for 3F Bornholm, og på generalforsamlingen blev hun valgt uden modkandidater.

– Generalforsamlingen viser, hvilken vej medlemmerne vil gå. Vi har trukket en streg i sandet, og det synes jeg også, at medlemmerne gav udtryk for. Alle var glade og tilfredse, og det er jeg bestemt også. Jeg er både stolt og ydmyg over, at der er blevet peget på mig, fortalte Jonna Nielsen i forbindelse med udnævnelsen.

Størstedelen af tiden i 3F er blevet brugt i selskab med Merete Koch, der fortsat bestrider pladsen som næstformand i fagforeningen.

– Vi har altid kunne snakke om tingene, og så er vi ret gode til at grine sammen. Det kommer man langt med. Jonna er seriøs og går virkelig meget op i sit arbejde. Hun har de lederevner, der skal til for at være formand, og de sager, der har været gennem årerne, har hun klaret og håndteret, fortæller Merete Koch til Tidende.

Det politiske liv

Hvor Jonna Nielsen tidligt kom på banen i fagbevægelsen, så tog det lidt længere tid, før hun kom i rampelyset lokalpolitisk.

I slutningen af 2012 stod det klart, at Jeppe Kofod ville stille op som spidskandidat til Europa Parlamentsvalget, hvilket betød, at der skulle findes en afløser, som Socialdemokratiets spidskandidat på Bornholm til folketingsvalget. Her meldte Jonna Nielsen sig som kandidat.

– Jeg går ikke af vejen for en god politisk diskussion. Jeg har kendskab til det bornholmske arbejdsmarked - og kan byde ind med gode ideer til et stærkt Bornholm til at skabe/ bevare flere arbejdspladser, skrev hun blandt andet i Tidendes spalter i en præsentation tilbage i januar 2013.

Der var dog lige det lille aber dabei, at der samtidig var kommunalvalg, hvor socialdemokraten også havde valgt at stille op. Og da Socialdemokratiet fik et kanonvalg, hvor man fik 12 mandater, kom Jonna Nielsen i kommunalbestyrelsen i første forsøg.

– Det har været hårdt og sejt, men det er det hele værd. I løbet af aftenen sad jeg godt nok og tænkte, at jeg godt kunne køre hjem, men så kom stemmerne fra Rønne, sagde hun efter valget, hvor hun samtidig håbede på en plads i det nye erhvervs-og beskæftigelsesudvalg.

Det ønske gik i opfyldelse, men posten i kommunalbestyrelsen gjorde også, at Jonna Nielsen følte sig nødsaget til at opgive sit kandidatur til Folketinget.

– Jeg føler en forpligtelse over for alle de vælgere, som satte deres kryds ved mig til kommunalvalget. Det vil jeg forsøge at leve op til, og jeg er ydmyg og glad for opbakningen, lød det fra det dengang nyvalgte kommunalbestyrelsesmedlem.

En af dem, der stillede op sammen med Jonna Nielsen, var Erik Lund Hansen, som også har siddet som gruppeformand.

– Jeg havde et rigtig godt samarbejde med Jonna i den tid, vi arbejdede sammen. Vi har selvfølgelig haft forskellige meninger, men det har jeg stor respekt for, og i min tid som gruppeformand kunne vi altid snakke sammen. Der var altid en god åben dialog, synes jeg, siger Erik Lund Hansen i dag til Tidende.

Siden har Jonna Nielsen stille og roligt fået en større rolle i Socialdemokratiet, og i 2015 blev hun valgt som ny formand for Socialdemokraterne Rønne-Hasle.

– Jeg synes, det er spændende at være med til at have indflydelse og varetage de lokale interesser, samt være med til at træffe de vigtige beslutninger, som berører alle borgernes hverdag på øen, var forklaringen på, hvorfor hun ville være formand for lokalkredsen.

Udnævnelsen skete efter en valgsejr over Maria Fromseier Kjærgaard, der nu også sidder i kommunalbestyrelsen sammen med Jonna Nielsen.

Balance med sig selv

Efter det flotte valg i 2013 er det gået nedad bakke for Socialdemokratiet ved kommunalvalget, men selvom det først blev til otte mandater i 2017 og herefter kun fire ved det seneste valg i 2021, så er Jonna Nielsen fortsat at finde blandt de 23 mandater.

En af dem, der blev valgt i 2017, men ikke i 2021, er Venstres Brian Kofoed. Han nåede at sidde i job-, udvikling- og fritidsudvalget sammen med Jonna.

– Jeg kender Jonna, som en meget dedikeret socialdemokrat. Hvis du for bare to måneder siden havde sagt, at jeg skulle pege på den, jeg allermest symboliserede en socialdemokrat, så havde jeg valgt Jonna Nielsen, fortæller Brian Kofoed og tilføjer, at han derfor også er lidt forundret over, hvor Socialdemokratiet er på vej hen, hvis man ikke kan rumme en så passioneret socialdemokratisk kvinde som hende.

Ifølge Brian Kofoed har Jonna Nielsen altid kæmpet for sit synspunkt, men har også haft den egenskab at kunne se det fornuftige i kompromisets muligheder. Og den vurdering er SF's Leif Olsen, der også sad i kommunalbestyrelsen fra 2017-2021, enig i.

– Hun kommer ud med det, hun mener, og har samtidig en tilgang til tingene, hvor hun er villig til at lave kompromiser. Men kun til en vis grænse. Min egen holdning er, at man ikke skal indgå kompromiser, som man ikke selv kan stå inde for. Det er den balance, man skal finde, og det er mit indtryk, at Jonna er god til at finde den, siger Leif Olsen og fortsætter:

– Man skal passe på med, at man ikke gør sig selv til psykolog, men hun virker på mig som om, at hun er meget i balance med sig selv. Det tror jeg også er vigtigt, hvis man skal ”overleve” i både kommunal- og fagforeningspolitik i så mange år. Det kan godt være en hård verden.

De to tidligere kommunalbestyrelsesmedlemmer er også enige om, at Jonna Nielsen aldrig har været det, man måske vil kalde en "populistisk" politiker.

– Politik handler ikke altid om at gøre det, der er populært. Det handler om at gøre det rigtige for samfundet, og det er en gang imellem upopulært. Det skal man kunne og ville, og det har Jonna gjort. Hvis der kommer for eksempel, kommer dårlige kommentarer på facebook, så ændrer hun ikke sin holdning, siger Brian Kofoed og bakkes op af Leif Olsen.

– Det var ikke noget med at sige, hvad der lige var populært nu og her. Sådan var det i kommunalbestyrelsen, hvor det var offentligt, men det gjaldt i høj grad også under mere lukkede forhold, når vi forhandlede.

Ved valget i 2021 blev Jonna Nielsen, udover at få plads i økonomi- og klimaudvalget samt social-og sundhedsudvalget, udpeget som ny gruppeformand for Socialdemokratiet. En plads hun altså holdt indtil den 19. januar 2023, hvor livet som løsgænger i kommunalbestyrelsen begyndte.