Enhedslisten: Drop tanker om storrådhus for medarbejdernes skyld

NYHED | ABONNENT | 8. JUN 2022 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
8. JUN 2022 • 05:30

Konklusionen fra konsulentfirmaet BDO bør føre til, at kommunalbestyrelsen nu retter blikket mod at renovere de eksisterende administrationsbygninger, mener Enhedslistens Helle Munk Ravnborg.


Kommunalbestyrelsens største parti, Enhedslisten, håber, at der vil være politisk flertal for at skyde tankerne om byggeriet af et nyt rådhus ned, når kommunalbestyrelsen senere på måneden skal beslutte, om kommunen ikke skal arbejde videre med OPP-modellen.

– Nu kan der endelig komme en afklaring på, hvilke lokaliteter vi har til rådighed, siger Helle Munk Ravnborg (EL), forperson for natur-, miljø- og planudvalget.

– Jeg mener, at vi af hensyn til vores medarbejderes trivsel og produktivitet bør sige, at ”nu lander vi den her", siger hun.

Enhedslisten var i marts imod at sætte gang i en undersøgelse af, om et nyt storrådhus kunne bygges ved hjælp af et samarbejde med en privat leverandør.

DF’s forslag om at sondere mulighederne for et rådhusbyggeri til hele den kommunale administration blev tilføjet efter flere måneders debat, hvor de fire partier bag borgmester Jacob Trøst (K) ikke kunne blive enige om en erstatning for projektet på Snorrebakken, som S og V vedtog sidste efterår.

Ikke tiden værd

Helle Munk Ravnborg har et par gange skrevet lange Facebook-opslag om Enhedslistens synspunkt om OPP-mulighederne. En central pointe er, at det for en økonomisk presset kommune ikke kan lade sig gøre at finansiere et byggeri til over 200 millioner kroner inden for de gældende regler om, at kommuner skal deponere hele anlægssummen.

”Når vi ikke mener, at det er værd at bruge medarbejdernes tid og kommunens penge på at undersøge dette, så skyldes det de regler, vi kan læse os til, eksisterer for kommuners deltagelse i OPP’er. Selv i OPP’er med privat finansiering, fx fra en pensionskasse, så skal kommunen deponere et beløb svarende til det, det koster at opføre det byggeri samarbejdet omhandler, såfremt kommunen ikke har ledig låneramme,” skrev Helle Munk Ravnborg i april.

Regionskommunens nuværende kassebeholdning er ikke stor nok til at betale for et byggeri, der vil være mere end dobbelt så dyrt som renoveringerne og tilbygningen på Snorrebakken. Mulighederne for at låne penge til at dække deponeringskravet eller selvfinansiere byggeriet har for Enhedslisten virket urealistisk, når ”det viste sig umuligt at skaffe lånefinansiering til det meget mindre og nu skrinlagte byggeri på Snorrebakken”, som Helle Munk Ravnborg skrev i april.

Selv hvis kommunen skulle finde en alternativ finansieringsform, vil et så stort byggeri belaste den fremtidige økonomi, når lånene skal betales tilbage.

– Vi var imod, at man skulle begynde at undersøge det, fordi vi kunne læse os til, at det ikke ville være inden for skiven, og at det ville komme til at belaste driften, siger Helle Munk Ravnborg.

Hun har forståelse for, at Folketinget har valgt at begrænse kommunernes muligheder for at indgå langsigtede kontrakter med pensionsselskaber eller andre private aktører for lånte penge.

”Hvem ville ikke være interesserede i det, hvis man bestyrede en masse penge, som man havde lovet at investere sikkert, og som man nu kunne investere i et byggeri med en sikker lejeindtægt over de næste 25 eller 30 år og til en forrentning, der ligger over, hvad man ellers kan forvente at få på andre såkaldt ’sikre’ investeringer?” skrev hun om pensionskassernes motivation for at udleje en rådhusbygning til en kommune.

Et andet perspektiv

Hvis økonomi- og klimaudvalget og kommunalbestyrelsen beslutter ikke at arbejde videre med et samlet rådhusbyggeri, venter der nye politiske opgaver om at skaffe forbedre de kritiserede arbejdsforhold for medarbejderne. De første millioner til renoveringer af bygningerne på Ullasvej er afsat, men der bliver brug for flere bevillinger på mange forskellige adresser, herunder bygningerne i Tejn, som på grund af beslutningen i marts fortsat skal huse kommunale afdelinger. Enhedslisten vil være tilfredse med at bevare den decentrale grundstruktur og mener, at der med tilføjelsen af 51 arbejdspladser på Snorrebakken vil være plads nok til rådighed.

– Det er klart, at vi kan træffe beslutningerne med et andet perspektiv og ro i maven, når det ligger fast, at der ikke skal stå et nyt rådhus om fem år, siger Helle Munk Ravnborg.