DF har ikke opgivet nyt rådhus: ’Jeg savner lidt kreativitet’

DF har ikke opgivet nyt rådhus: ’Jeg savner lidt kreativitet’
I øjeblikket er de kommunale medarbejdere samlet i Tejn, Nexø og flere steder i Rønne.
NYHED | ABONNENT | 7. JUN 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
7. JUN 2022 • 15:30

René Danielsson mener, at notatet, som kommunen har fået lavet, kigger for snævert på mulighederne for samarbejder med private i forbindelse med byggeriet af et rådhus til alle kommunens administrative medarbejdere.


Alle partier i kommunalbestyrelsen undtagen Enhedslisten og Kristendemokraterne støttede i marts undersøgelsen af et samlet rådhusbyggeri via OPP, da Venstre og Socialdemokratiets tidligere rådhusplan samtidig endegyldigt blev kasseret. Forslaget om at sondere OPP-mulighederne kom fra Dansk Folkeparti, der i flere år har ønsket at samle administrationen i nye lokaler via et privat samarbejde.

René Danielsson (DF) har ikke opgivet trods konklusionerne fra kommunens administrative top om, at det er urealistisk at arbejde videre med OPP, fordi der på grund af deponeringskrav ikke findes ”en billigere eller nemmere genvej til et samlet rådhus”, som kommunen skriver.

DF’eren mener, at BDO’s undersøgelse har været for snæver, og at der kan findes andre samarbejdsformer og selskabskonstruktioner, der vil gøre et samlet rådhusbyggeri muligt at finansiere, selvom kommunen ikke råder over en opsparing på 250-300 millioner kroner til projektet.

– Muligheden med pensionskasser og forpligtende samarbejder med private mangler vi at få foldet ud, siger René Danielsson.

Han er overrasket over, at kortlægningen af OPP-mulighederne allerede er gennemført, og det hurtige arbejde tager han som udtryk for, at kommunens ledelse ikke har bestilt en tilstrækkelig bred undersøgelse.

De seneste uger har politikere og kommunens direktion diskuteret, hvordan den politiske beslutning fra marts skulle fortolkes. Ifølge René Danielsson skal et andet konsulentfirma nu levere et notat, der kan belyse alternative muligheder ved samarbejde mellem offentlige og private, hvor kommunen forpligter sig til at leje sig ind hos en privat bygherre i mindst 30 år.

– Jeg savner lidt den kreativitet, vi tidligere har været kendt for – med for eksempel redningen af slagteriet, siger René Danielsson.

Dispensation

I BDO-notatet nævnes et andet alternativ, som René Danielsson også ser som en mulighed. Kommuner kan få dispensation fra de generelle regler og slippe for kravet om at deponere de mange millioner, som svarer til anlægsudgifterne. Det kræver dog, at der i de årlige økonomiaftaler mellem regeringen og Kommunernes Landsforening oprettes puljer til formålet, og det vides først senere på sommeren.

– Så det er en mulighed, hvis vi kan få lov til at låne til deponering hos Kommunekredit, uden det påvirker lånerammen. Det kommer an på en konkret ansøgning, siger René Danielsson.

Stadig brug for løsning

Skulle udfaldet blive, at kommunalbestyrelsen følger indstillingen fra kommunaldirektøren og skrinlægger idéen om at bygge et stort rådhus, skal politikerne i de kommende måneder og år finde ud af, hvordan arbejdsmiljøet kan forbedres i de nuværende administrationsbygninger. Det vil også kræve betragtelige investeringer i en tid, hvor kommunen forventer at skulle igennem større besparelser.

Samtidig er spørgsmålet, om det store flertal, der sidste sommer vedtog rådhusplanen, som samlede hele administrationen på tre matrikler i Rønne og Knudsker, er indstillet på at opgive planerne om at køre videre med en decentral organisation med afdelinger i Tejn, Nexø og flere steder i Rønne.

– Hvis alle muligheder er udtømt, skal der stadig findes en løsning. Og den har jeg svært ved at se, siger René Danielsson om perspektiverne.

– Jeg tror ikke, det bliver uendeligt meget billigere at skulle modernisere syv matrikler, tilføjer han.