Enhedslisten åbner for at ændre centralt punkt

NYHED | ABONNENT | 12. SEP 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. SEP 2022 • 05:30

Det ligger ikke endeligt fast, at kommunen skal købe de 20 elbusser, der står centralt i forliget om det nye kommunebudget, siger viceborgmester Morten Riis. Kommunens økonomi kan komme til at betyde, at busserne i stedet bliver leaset.

 

Kommunen kan ende med at lease de 20 nye elbusser, der er en del af forliget om det nye kommunebudget. Den åbning kommer nu fra Enhedslisten, der havde et køb af busserne som et meget vigtigt punkt i de budgetforhandlinger, der endte med, at partiet indgik forlig om budgettet med Socialdemokratiet og Venstre.

– I 2024 og 2025 bliver kommunens økonomi tynget af, at vi har lagt en meget stor anlægsudgift ind i form af elbusserne. Men det har vi så også gjort med en aftale om, at vi måske i stedet leaser busserne, siger viceborgmester Morten Riis (EL).

– Jeg tror stadig, at vi har den lidt åben på, om vi skal købe eller lease dem. Det afhænger også af, hvordan det går med økonomien. Lad os se, om vi får tilskud. Så må vi afgøre, om vi køber eller leaser dem, siger han.

– Efter seks år vil det at købe busserne være billigere end at lease dem, også uden tilskud fra staten til at købe dem. I det lange løb er det billigere at købe dem. Men det er selvfølgelig på lidt længere sigt.

Morten Riis oplyser, at kommunen senere på måneden søger Trafikstyrelsen om godt 30 millioner kroner i tilskud til elbusserne. Han venter, at der kommer svar "indenfor nogle måneder".

Samtidig afviser Morten Riis den bekymring, som René Danielsson (DF) i dag lufter i Tidende: At regionskommunen kan komme under administration af Indenrigsministeriet, fordi kommunekassen ikke indeholder det mindstebeløb på cirka 40 millioner kroner, som det kræver at undgå at komme under administration.

– Vi kommer ikke under administration. Vi skal virkelig langt ned i kassebeholdning, før det skeer. Og Dansk Folkeparti ønskede jo selv et endnu større kassetræk, hvor vi holdt det på de 40 millioner kroner næste år. Jeg tror egentlig heller ikke, at det havde set så meget anderledes ud, hvis Dansk Folkeparti havde været med i budgetforliget, siger Morten Riis.

– De 40 millioner kroner i kassetræk næste år er dem, som kommunalbestyrelsen har regnet med at tage det meste af året. Og de to gange 35 millioner kroner i kassetræk i de to følgende år skyldes så busserne. Så man kan sige, at vi ikke har løst udfordringen i overslagsårene (2024, 25 og 26, red.), og der er ingen tvivl om, at vi stadig forudser den største del af udfordringerne i overslagsårene. På den anden side har vi heller aldrig lavet et budget, der gik i nul i overslagsårene

– René behøver ikke at bekymre sig. Han kan sove roligt om natten. Vi har også reduceret driftsudgifterne, så jeg ser ikke så sort på det, siger Morten Riis.