Den daværende danske ambassadør i Moskva blev kaldt til det sovjetiske udenrigsministerium, som klagede over, at de to udenlandske militærflys landinger på Bornholm var i strid med den danske regerings forsikringer fra 1946 om, at Danmark ville oprette sin administrationen af Bornholm uden hjælp fra fremmede tropper.
"Det danske svar, der blev givet den sovjetiske ambassadør i København, brød med den traditionelle eftergivenhed over for de sovjetiske påstande. Nu blev det sagt, at der ikke var nogen aftale med Sovjetunionen om Bornholm, som begrænsede dansk suverænitet over Bornholm, og at den tilbageholdenhed, man fra dansk side altid havde udvist med at give fremmede tropper adgang til Bornholm, ikke var affødt af nogen aftale, men alene udsprang af det danske ønske om at vise vilje til afspænding", skriver cand.mag. Jacob Hornemann i sin bog "Bornholm mellem øst og vest".
Med støtte i over 1.000 dokumenter fra først og fremmest Udenrigsministeriet bakker Jacob Hornemann dermed op om daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der siger, at Danmark kort inde i hans ministertid stoppede den eftergivende kurs og i stedet begyndte at sige klart fra over for Sovjetunionen.