Bornholm ønsker anden placering for nyt atomkraftværk i Polen

Bornholm ønsker anden placering for nyt atomkraftværk i Polen
NYHED | ABONNENT | 15. DEC 2022 • 23:51
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
15. DEC 2022 • 23:51

Risiko for terror og en stor ulykke samt bekymring for Østersøen får Bornholm til at bede Polen om at placere et planlagt nyt atomkraft længere inde i landet og dermed længere væk fra Bornholm.

René Danielsson (DF) går ind for atomkraft. Hidtil har han ikke haft mulighed for at vise det i kommunalbestyrelsen, men netop den mulighed opstod torsdag aften.

Han står imidlertid også alene med sin holdning. Derfor sender Bornholm nu officielt et brev til den polske miljøstyrelse, hvori Bornholm beder om, at et nyt planlagt polsk atomkraft bliver placeret betydeligt længere væk fra Bornholm end de planlagte cirka 175 kilometer, helt ud til Østersøen.

– Der er måske en helt, helt, helt minimal risiko for forurening af Østersøen. Jeg synes ikke, at det kan være rigtigt, at vi i kommunalbestyrelsen skal blande os i, hvordan vores polske naboer kan give deres bidrag til den grønne omstilling på de måder, der nu er den rigtige for dem, sagde René Danielsson.

– Jeg vil ikke gå ind i en lang diskussion om atomkraft, men hvad du siger skal ikke stå uimodsagt, René, svarede Claus Larsen-Jensen (S), hvis indlæg mundede ud i, at han og Socialdemokratiet står bag at afvise atomkraft som energikilde, officiel dansk politik siden 1976.

Flere andre var også bekymrede: Mikael Benzon (EL) for terror og Søren Schow (V) for Østersøens ve og vel.

– Vi deler Østersøen med polakkerne, så det er helt på sin plads, at vi giver til kende, at vi er bekymrede for den her placering, sagde Søren Schow. 

– Vi ser i Rusland, hvordan en vis herre også har blikket rettet mod Ukraines atomkraftværker. Også på den baggrund er det helt berettiget at give udtryk for, at vi er bekymrede for den placering, som Polen planlægger, sagde Mikael Benzon.

Det fik René Danielsson til at rejse sig igen.

– Når Mikael Benzon nu er i gang med at erklære Tredje Verdenskrig for åben, tror jeg, at det er på tide at lade julefreden sænke sig, sagde han.

– Der skal 20 millioner vindmøller til, hvis hele verden skal have al energi fra vindmøller. Det kræver kamp-mange af dem. Man kan ikke løse verdens energiproblemer uden atomkraft. Naturligvis har der været ulykker, men der er også sket store fremskridt omkring sikkerheden ved atomkraftværker i de seneste årtier, sagde René Danielsson.

Derved blev det stort set, selvom flere var enige om, at atomkraft kunne være interessant med en længere snak om, for eksempel over en kop glögg mere end i Rønnes byrådssal.

Så måske vil en del af kommunalbestyrelsen fortsætte debatten i sådan en ramme. Til den tid vil Bornholms officielle anmodning om at få det planlagte polske atomkraft placeret et andet sted dog være sendt til den polske miljøstyrelse.