Billig diesel og dyr strøm i bussammenligning

Billig diesel og dyr strøm i bussammenligning
POLITIK | Lørdag 2. september 2023 • 05:30
Af:
Jakob Nørmark
POLITIK | Lørdag 2. september 2023 • 05:30

I kommunens prissammenligning af elbusser og dieselbusser bruges tal, der underdriver driftsfordelen ved at køre på strøm, hvis man sammenligner med Trafikstyrelsens vejledning til trafikselskaberne.

Finansieringen af fremtidens busser tegner til at kunne blive et af de afgørende emner, når politikerne samles til budgetforhandlinger på mandag.

Da Tidende i sidste uge prøvede at skitsere regnestykket, som politikerne skal agere ud fra, manglede der to nøgletal i de nye data, som kommunens administration har sendt til kommunalbestyrelsen: Den anslåede pris på diesel og den anslåede pris på el.

Via økonomichef Stine Hansen har Tidende i denne uge fået tilsendt forudsætningerne bag beregningerne. Kommunen anslår, at dieselprisen bliver 10 kroner per liter, mens strømmen er prissat til 2 kroner per kilowatt-time (kWh) i de kommende otte år. Med de tal bliver udgiften til diesel dobbelt så høj som strøm, viser tabellen, som kommunalbestyrelsen har modtaget.

Økonomichefen oplyser, at kommunens strømpris i 2.-3. kvartal i år har svinget mellem 2 kr. og 3,25 per kWh, mens dieselprisen afspejler prisen i den seneste måned.

En af fortalerne for at anskaffe elbusser, Helle Munk Ravnborg fra Enhedslisten, har i flere facebookopslag på det seneste fremhævet driftsfordelene ved at investere i elbusser frem for nye dieselbusser, som andre partier i kommunalbestyrelsen overvejer at vælge.

Hun henviser til, at Trafikstyrelsen i en vejledning, som trafikselskabet Movia har lavet, tager udgangspunkt i takster, der forbedrer regnestykket for elbusser. Elprisen sættes i vejledningen til 1,20 kroner per kWh, mens Trafikstyrelsen regner med 11 kroner per liter diesel. Med de priser vil BAT kunne spare mere end fem millioner kroner om året, hvis al BAT’s kørsel (2,9 millioner kilometer om året) foregik i elbusser, skrev Helle Munk Ravnborg tidligere på ugen.

Hun anerkender, at BAT kan have en god dieselleveringsaftale, og at den bornholmske strøm på grund af den høje nettarif er dyrere end i resten af landet. Alligevel mener hun, at prisforskellen på at købe el- og dieselbusser bliver overdrevet som følge af tallene, kommunen anvender.

– Det er længe siden, der har været diesel til 10 kroner, så det ser ud til, at kommunen har fået en god storkundeaftale. Men meget tyder på, at der kunne komme en dieselafgift nu – blandt andet fordi det er den billigste måde at skubbe på den grønne omstilling i transportsektoren. En dieselafgift vil ramme store køretøjer. Som kommune, der lægger et budget, vil jeg mene, at det vil være risikabelt ikke at indregne en buffer på grund af muligheden for en afgift, siger udvalgsforpersonen.

Strøm til fastpris

I sin privatbolig har Helle Munk Ravnborg i andet kvartal i gennemsnit betalt 1,45 kroner per kilowatt-time med variable priser, der svinger time for time. Hun så gerne, at kommunen beregnede, hvad det med den seneste tids variable elpriser ville koste at lægge 60-70 procent af strømforbruget til elbusser om natten og de resterende procent spredt ud over dagen. I dag køber regionskommunen el gennem en fastprisaftale, som tidligere gjaldt i tre år og derfor var meget gunstig.

– Man indgik fastprisaftalen i starten af corona, hvor priserne var lave. Den var en supergod forretning. Sidste år, hvor alle andre våndede sig over høje strømpriser, lå kommunen lunt i svinget. Men aftalen udløb ved udgangen af 2022, siger Helle Munk Ravnborg, inden hun laver busregnestykket med tal, som hun finder mere realistiske.

– Lad os sige, strømprisen kan blive 1,5 kroner. Så giver det en besparelse på fire millioner kroner for de ti busser i otte år. Og hvis jeg holder fast i en dieselpris på 10 kroner per liter, men lægger en afgift på 59 øre ovenpå, bliver det 1,88 millioner kroner yderligere til diesel. Så differencen udligner sig stille og roligt.

Med kommunens data beregnede Tidende i sidste uge, at indkøb af ti elbusser og drift i en otteårig periode ville koste 12 millioner kroner mere, end hvis man vælger ti nye dieselbusser.

Ved at indregne en mulig dieselafgift og bruge en strømpris på 1,5 kroner per kWh halveres forskellen til cirka 6 millioner kroner.

Dieselbusser er på bundlinjen over otte år lidt billigere at anskaffe på grund af købsprisen, som kommunen anslår til 2,1 millioner kroner. En ny elbus er prissat til 5,2 millioner kroner. Det giver en forskel på 31 millioner kroner her og nu – hvis tallene er nøjagtige.

Når kommunalbestyrelsen skal afgøre, om sidste års beslutning om at købe ti elbusser i 2024 skal stå ved magt, skal effekten på klimaet og miljøet med i regnestykket, mener Helle Munk Ravnborg.

– Hvis jeg var BAT-chauffør eller værkstedsmedarbejder, ville jeg være glad for ikke at skulle stå i partikelforurening, siger hun.

Ifølge kommunens tal vil ti nye dieselbusser udlede 632 ton CO2 om året.

Antagelser i kommunens busberegninger:

Det er forudsat, at en bus kører 120.000 km hvert år.

Hvor langt en elbus kører per kWh er oplyst af den tidligere leverandør og er gældende for den ene type bus, der leveres i år. Der er benyttet en pris på 2 kr. pr. kwh.

Hvor langt en dieselbus kører pr. km er angivet af leverandøren af de seneste dieselbusser. Prisen på diesel er sat til 10 kr./liter, hvilket var prisen i den seneste måned.

Prisen for ladestandere er baseret på stykpris ved etablering af de første fire ladestandere. Der forventes etableret en stander per bus ved de kommende 10 busser for at muliggøre samtidig opladning. Der er givet tilsagn om et tilskud på 8 mio. kr. til ti elbusser.

Kilde: BRK



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT