De attituder hos Enhedslisten og Venstre er ikke gået ubemærket hen hos Socialdemokratiet. De bekymrer også Socialdemokratiet ganske stærkt. Og derfor skal man vente at se Socialdemokratiet gå andre steder hen i kommunalbestyrelsen, når bølgen af plansager fra den grønne industri begynder at skylle op på strandene.
Borgmester Jacob Trøst (K) er i gang med den samme dannelsesrejse som Linda Kofoed Persson, bare fra et mere åbent udgangspunkt end DF-lederen. Trøst ser mere og mere, at energiøen er selve det store projekt, som han ikke har haft indtil nu: At lande energiøen rigtigt. At gribe de muligheder, som den giver. Og bruge dem til at føre det kommunale Bornholm tilbage til igen at kunne klare sig selv.
Privat har han ikke de store forbehold, og han ønsker, at han bare kunne give los. Men samtidig så han reaktionen i Aakirkeby-Hallerne, og ikke mindst hørte han reaktionen, da han prøvede at give los og bare være begejstret ved det store borgermøde i november. Midt blandt mange af de vælgere, der vil få energiøen allertættest på.
Men gør borgmesteren hvad han ville ønske, at han bare kunne gøre (og hvad Konservative faktisk gik til valg på), så tegner der sig en energiø-akse af Konservative, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Med Jonna Nielsen regnet med mangler de tre partier ét mandat i at kunne danne et rimelig fast flertal bag mange af energiøens rigtig mange plansager.
Kommer det dertil, vil Socialdemokratiet kunne styre kommunens pengesager sammen med Enhedslisten og Venstre – og tage rollen som arkitekt og plantegner bag den grønne vækst fra energiøen sammen med Konservative og Dansk Folkeparti og hvem der nu vil levere det sidste mandat.
Det vil være på en helt anden måde end før. Men vi vil rigeligt være der, hvor Socialdemokratiet vil være præcis lige så magtfuldt, som det var dengang vores bornholmer fra starten af denne fortælling faldt hen i sin årelange dvale.