Alarm: At nedlægge 10. klasse kan koste efterskolen livet

Alarm: At nedlægge 10. klasse kan koste efterskolen livet
Det er stærkt tvivlsomt om Bornholms Efterskole kan overleve, hvis regeringen følger rådet om at nedlægge 10. klasse, siger forstander Claus Larsen-Jensen. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 3. MAJ 2023 • 11:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED
3. MAJ 2023 • 11:00

Det kan koste Bornholms Efterskole livet, hvis 10. klasse bliver nedlagt på landsplan. Også rigtig mange andre af landets over 300 efterskoler vil være truet af at måtte lukke.

Det siger Bornholms Efterskoles forstander Claus Larsen-Jensen. Afsættet er, at den såkaldte reformkommission ifølge adskillige medier vil anbefale at afskaffe 10. klasse, når kommissionen onsdag går ud med en rapport.

– Jeg skal meget kraftigt opfordre regeringen til at afvise forslaget. Det kan medføre lukning af Bornholms Efterskole og hundredvis af andre efterskoler i landet. Og det vil ramme en masse unge mennesker, som ikke personligt er modne og parate nok til at vælge uddannelsesretning, siger Claus Larsen-Jensen i en pressemeddelelse.

– Når jeg så klart siger, at det kan koste Bornholms Efterskole livet, er det fordi, at 50 af de tilmeldte kommende elever i næste skoleår er 10.klasse elever. Uden de elever fjernes eksistensgrundlaget for Bornholms Efterskole. Det vil koste cirka 18 arbejdspladser på Bornholm, siger han også.

Hvis regeringen følger reformkommissionens råd om at afskaffe 10. klasse, vil efterskolerne stadig have 8. og 9. klasse tilbage. For efterskolerne vil det rejse spørgsmålet, om de to klassetrin er nok til at kunne overleve.

– Det vil selvfølgelig blive forsøgt, men baseret på et antal års elevsammensætning tror jeg ikke på, at det er muligt, siger Claus Larsen-Jensen i pressemeddelelsen fra Bornholms Efterskole.

Hvis 10. klasse bliver nedlagt, vil det også få konsekvenser for landets folkeskoler, på Bornholm for 10. klassecentret. Også friskoler med 10. klasse vil skulle tænke nyt. Det får Claus Larsen-Jensen til at opfordre både borgmester Jacob Trøst (K) og resten af kommunalbestyrelsen til at engagere sig i sagen.

Claus Larsen-Jensen appellerer desuden til folketingsmedlemmerne Lea Wermelin (S) og Peter Juel-Jensen (V), der med den nye SVM-regering begge repræsenterer et regeringsparti.

Reformkommissionen vil anbefale at erstatte 10. klasse med den nye uddannelse Højere Praktisk Eksamen (HPX), der skal kombinere boglig og praktisk undervisning. Hensigten er ifølge Claus Larsen-Jensen god nok. Men planen er dårlig, siger han.

– Jeg forstår godt intentionen bag forslaget. Der er for få, der tager en erhvervsuddannelse – under 20 procent – og vi skal have flere faglærte. Men det her er ikke måden at gøre det på.

Forslaget er sådan en skrivebordsøvelse, hvor man skaffer flere penge til at spore flere ind på erhvervsuddannelserne, hvad jeg principielt støtter, men det tager slet ikke hensyn til konsekvenserne for de unge, der er tale om, heller ikke at hundredvis af efterskoler formentlig må lukkes, og tusindvis af medarbejdere afskediges, og her ofte job i udkantsområder, siger Claus Larsen-Jensen.