Millionerne drysser ned over klyngesamarbejde

Millionerne drysser ned over klyngesamarbejde
Fortællecirklen.
| ABONNENT | 10. MAR 2021 • 12:18
Mads Westermann
Journalist
| ABONNENT
10. MAR 2021 • 12:18

FIRKLØVERKLYNGEN

Firkløverklyngen, som er et landsbysamarbejde mellem Aarsballe, Klemensker, Nyker og Rø har fået 4,5 millioner kroner fra Realdania og Lokale- og Anlægsfonden til et projekt, der hedder "Vi mødes i det grønne".

Projektet skal være med til at udbygge nogle af de eksisterende mødesteder, der er i de fire byer og desuden etablere nogle nye mødesteder, som ligger i tilknytning til de stisystemer, der forbinder de fire byer.

Helt konkret drejer det sig om et projekt i hver af de fire byer samt en række andre projekter i naturen mellem byerne.

Stor undervandskikkert

I Aarsballe vil Firkløverklyngen lave en tilbygning til det nuværende klubhus på Aarsballe Stadion, etablere udendørs toiletter og et udekøkken.

– Det skal gøre Aarsballe Stadion til et naturligt udgangspunkt for ture i området. Det kan være børnehaver, der mødes her og går tur i Aarsballe Mose, eller motionister, der kan havde stadion som udgangspunkt for en cykeltur på de mange cykelstier i området. Bagefter kan de så spise deres medbragte mad i mødestedet på stadion, fortæller Karsten Eriksen, som er formand for Firkløverklyngen, til Bornholms Tidende.

I Aarsballe Mose har klyngen allerede i samarbejde med lodsejeren lavet en natursti rundt om mosen og arbejder på at etablere en platform med en stor undervandskikkert, så det bliver muligt at kigge ned under vandoverfladen i mosen, fortæller Karsten Eriksen begejstret videre.


Fuglereden.

Fuglerede og fiskehytte

I Nyker er det planen at bruge nogle af de mange penge på at etablere såkaldte fortællehaver.

– Det er blandt andet nogle hængekøjer i Svendsens Have, hvor man kan ligge og hygge sig og måske høre noget om Nykers lokalhistorie, beretter Karsten Eriksen.

I Klemensker vil det centrale mødested ifølge Karsten Eriksen blive ved hallen.

– Her vil vi etablere en bymidte, hvor man kan skate og løbe på rulleskøjter, og hvor kan holde mindre arrangementer som møder og koncerter, fortæller han.

I Rø skal projektet bidrage med et nyt indgangsparti til medborgerhuset og med et shelter og en bålhytte.

Mellem byerne arbejdes der i øjeblikket også på en række mødesteder, som ligger i tilknytning til de stiforløb, der er etableret mellem byerne.

– Det er blandt andet et shelter, som vi kalder Fuglereden og en fiskehytte ved Kleven, fortæller Karsten Eriksen.


Fiskeshelter.

Halvdelen på plads

Med de 4,5 millioner kroner i støtte fra Realdania og Lokale- og Anlægsfonden er halvdelen af finansieringen til det overordnede projekt, som de fire byer i fællesskab har udtænkt, på plads.

– Nu kommer det lange seje træk, hvor vi skal rejse resten af pengene, siger Karsten Eriksen.

At hele finansieringen ikke er på plads udsætter dog ikke, at projektet kan igangsættes, uddyber han.

– Der er en række lavthængende frugter, som vi godt kan sætte gang i, mens vi arbejder videre med finansieringen. Det er for eksempel at få sat nogle skilte op, som etablerer og stedfæster de forskellige mødesteder.


Billeshelter.

Treårshorisont

De næste skridt er ifølge Karsten Eriksen at gå i dialog med Bornholms Regionskommune om, hvordan regionskommunen kan støtte projektet, samt at gå i dialog med nogle af de fonde, som kan tænkes at ville støtte projektet.

Her er det ifølge Karsten Eriksen Sparekassen Bornholms Fond og Nordeafonden, som firkløverklyngen har i kikkerten, men andre fonde kan også komme på tale.

Selvom alle de involverede lodsejere allerede har givet tilsagn, og Karsten Eriksen ikke forventer, at det vil blive en stor udfordring at rejse den resterende finansiering, så forventer han dog, at der vil gå nogle år før projektet står færdigt.

– Det kommer til at foregå i et adstadigt tempo, for vi skal være sikre på, at vi har alle med om bord. Med lidt held kan vi være færdige om tre år.