Torbens bordtennis-idé har bredt sig landet over

Torbens bordtennis-idé har bredt sig landet over
– Mens jeg stadig var på arbejdsmarkedet, gik jeg og grublede, for jeg syntes, at der manglede noget for folk over 60 år i dagtimerne, fortæller Torben Larsen. Arkivfoto: Allan Reick
DAGENS NAVN | ABONNENT | 14. FEB 2024 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
14. FEB 2024 • 05:30

Hvad gør man, når man har rundet 60 år og savner lidt ekstra sjovt at tage sig til i dagtimerne? For Torben Larsen blev svaret at spille og arrangere bordtennis. Da ideen først var slået godt an i Nyker, tog det også fart på resten af Bornholm, hvor Torben Larsen nu også arrangerer Margeritten Cup for de lidt ældre spillere. Også i resten af landet har man skævet til Bornholm for at se, at bordtennis i dagtimerne fungerer fint for seniorer.

Hvordan kom du i gang med bordtennis for spillere over 60 år?

– Mens jeg stadig var på arbejdsmarkedet, gik jeg og grublede, for jeg syntes, at der manglede noget for folk over 60 år i dagtimerne.

– Jeg havde været involveret i bordtennis i mange år, men holdturneringen blev spillet om aftenen, og der var ikke så mange deltagere. Folk har jo så travlt med alt mellem himmel og jord.

– En dag kom en af mine gode venner så og sagde, at han gerne ville spille bordtennis i dagtimerne, og om jeg ikke kunne starte det. Så sagde jeg "Det er fint. Vi starter på onsdag". Den første dag kom der en håndfuld og spillede, men der blev hurtigt fuldtegnet. Vi er 15 i dag og har ikke plads til flere.

Hvordan er det så siden gået med bordtennis for spillere over 60 år?

– Efter vi startede i Nyker, voksede det hurtigt på øplan. Nu har ideen med at spille i dagtimerne så også bredt sig til det øvrige Danmark, hvor man har skævet lidt til Bornholm. Så i dag er der også turneringer i resten af Danmark, også i dagtimerne.

– Det er alfa og omega, at det foregår i dagtimerne. 75-80 procent af vores spillere spiller også bridge, og det er så om aftenen.

– Bridge og bordtennis minder faktisk utrolig meget om hinanden. I bordtennis bruger du hele kroppen, men samtidig bruger du hjernen ligesom i bridge eller skak, for du prøver at finde din modstanders svagheder, og du tænker hele tiden over, hvad dit næste træk skal være.

Hvor mange timer bruger du på at arrangere Margeritten Cup, og hvad går tiden med?

– Det tør jeg slet ikke at tænke på. Men på et enkelt stævne bruger vel vel 35-40 timer, en hel arbejdsuge. Nu har jeg lige lavet indbydelser. Så kommer der en lidt stille periode, men så skal vi i gang med at lave pulje og seedninger.

– Jeg skal også en tur op til Margeritten i Allinge, vores ene sponsor, for at hente gavekort til nummer 1 og 2 i slutspillet. Men det kan også godt tage en god tid at få hentet de gavekort, for det er hyggeligt, og vi skal altid lige have en kop kaffe. Det er det samme med Sørens Storkøkken, der sponsorerer vores lodtrækningspræmier: Snaps og Christiansøpigens Sild, alt muligt.

– Ved stævnerne har vi indført, at man skal være til stede for at kunne vinde en lodtrækningspræmie. Så alle deltagerne bliver, helt indtil vi er færdige, også selvom de er blevet slået ud midt på dagen. På den måde er vi omkring 50 til at rydde op, og det tager kun cirka 20 minutter, før hallen er klar igen.

Hvor finder du drivkraften til at lægge alt det arbejde?

– Den finder jeg, når folk kommer hen og siger "Det var et rigtig godt stævne, Torben! Vi ses næste gang!". Spillerne over 60 år ringer også og siger, når de ikke kan komme en dag. Jeg har lagt mærke til, at det desværre er anderledes med de lidt yngre, de holder sig tit bare væk. Men folk over 60 år ved godt, hvor meget arbejde, der skal til for at lave et stævne.

– De positive meldinger, som jeg får, er det hele værd. Det er benzin på bålet.

Hvad går din tid med, når du ikke arrangerer bordtennis?

– Jeg går stadig og hygger mig lidt med noget arbejde på Borngros om sommeren. Så er jeg dernede mindst et par gange om ugen. Jeg har også en stor familie med fire børn og børnebørn og en enkelt oldebarn, der alle sammen bor ovre.

– Og så bor jeg på en gammel gård, hvor der også hele tiden er opgaver med at renovere. Den er på 1.200 kvadratmeter, og så har vi en grund på 9.000 kvadratmeter.

– Der er græs på det meste af grunden. Men det betyder så også, at det tager mellem tre en halv og fire timer at slå græs.

Torben Larsen

71 år.

Arrangør af bordtennisstævner.

Uddannet shippingmand.

Tidligere produktionschef på Born Poultry.

Tidligere formand og bordtennisformand i Nyker Idrætsforening.

Gift med Annette, far til fire.

Bor i Nyker.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT