Tidligere museumsleder er død
Henrik Vensild, der var leder af Bornholms Museum, er død, 80 år gammel.
Tidligere leder af Bornholms Museum, Henrik Vensild, er død. Det oplyser familien i en dødsannonce i Bornholms Tidende.
Henrik Vensild flyttede til Bornholm i 1972 sammen med sin hustru Hanne, da han blev leder af Bornholms Museum og Kunstmuseum, og Hanne fik job som lærer på Rønne Statsskole.
Hanne og Henrik Vensild mødte hinanden på Københavns Universitet og nåede at være gift i i godt 54 år, inden Henrik Vensild døde efter kort tids sygdom.
– Henrik var absolut et selskabsmenneske, og han var sjov, siger Hanne Vensild.
Elskede landbruget
Henrik Vensild var født i Hellerup. Han mistede tidligt sin far og flyttede som 12-årig til en onkel og tante på Djursland, hvor han kom til at arbejde i landbruget. Det kunne han lide og var måske fortsat i den branche, hvis ikke han havde fået dårlig ryg af blandt andet det hårde arbejde med at læsse roer.
Henrik Vensild vendte tilbage til skolen. Da han havde taget studentereksamen, begyndte han at læse historie på Københavns Universitet.
Henrik Vensild var ordblind, og det gjorde studierne til en udfordring. Han flyttede derfor til "materiel folkekultur" i Brede på Nationalmuseet. I 1972 blev han magister i materiel folkekultur/europæisk etnologi.
Samme år gik turen til Bornholm. Stillingen som leder af museet inkluderede også Bornholms Kunstmuseum, som lå på førstesalen i bygningerne i Sankt Mortensgade i Rønne.
Et hjertebarn
Det var i Henrik Vensilds periode, at Bornholms Museum genoptog arkæologien på Bornholm, man fik renoveret Erichsens Gaard og udvidede aktiviteterne med både landbrugsmuseet Melstedgård og keramikmuseet Hjorths Fabrik. Med Henrik Vensilds baggrund i landbruget, var det især Melstedgård, der blev et hjertebarn.
Henrik Vensild stoppede i 1996 på Bornholms Museum, da han blev leder af Dansk Landbrugsmuseum på Gammel Estrup på Djursland. Han sluttede arbejdslivet af som konsulent ved Frilandsmuseet i Lyngby og som freelance museumskonsulent. Familien blev boede på Bornholm, og Henrik Vensild pendlede til arbejdet i de år.
Jul på Bornholm
Henrik Vensild blev som aktiv pensionist redaktør for det traditionsrige lokalhistoriske årsskrift "Jul på Bornholm". Et hverv, han passede i 15 år, inden han i 2021 overdrog posten til Ulla Bechsgaard.
Det gav ham mere tid til at dyrke den store hobby med at fremstille knive hjemme på værkstedet i Storegade i Rønne. Han var medlem af de bornholmske kunsthåndværkeres sammenslutning Acab, og har har også udstillet sine knive. Henrik Vensild var stifter og mangeårigt medlem af Dansk Knivforening.
Interessen omfattede i det hele taget våben – militærvåben og våbenhistorie. Han læste gerne faglitteratur på flere sprog om emnet. Når han skule slappe af, var det gerne med en kriminalroman, fortalte han i et interview med Bornholms Tidende, da han i april fyldte 80 år.
Henrik Vensild efterlader sig hustruen Hanne, to biologiske børn, et ekstra barn, som familien tog til sig, seks biologiske børnebørn og to "ekstra" børnebørn.
NYT JOB
MEST LÆSTE
Totalrenovering på plads
Lad læretid tælle som fuldtidsarbejde

Te betronijns
Når man får noget ‘te betronijn(s)’, så får man det på kredit. I Bornholmsk Ordbog illustreres udtrykket blandt andet med følgende citat: ‘Hajn ræstar ju ejnhillu alt, så vi torr væl foie lâ’jn få mera te betronijngs’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration