Søofficer tager kommandoen i Rønne Havn

Søofficer tager kommandoen i Rønne Havn
Om et år er der dømt ny havn her, hvor Thomas Bay Jensen står. Foto: Søren Strandman-Møller
DAGENS NAVN | Onsdag 15. maj 2024 • 05:30
DAGENS NAVN | Onsdag 15. maj 2024 • 05:30

Efter 30 år i søværnet gik Thomas Bay Jensen i land. Nu har han kastet anker i Rønne Havn for at blive driftsdirektør.

Hvordan kan det være, at du havnede i Søværnet?

– Jeg er jo bornholmer og har haft min egen båd, siden jeg var 12-13 år gammel, så det med det maritime miljø har altid interesseret mig. Det ligger i mit dna.

– Da jeg gik i gymnasiet, var jeg ikke i tvivl om, hvad skulle foretage mig. Jeg skulle i søværnet. I 1986 startede jeg som officersaspirant, tog så officersuddannelsen, blev uddannet som styrmand i 1990 og senere som skibsfører.

Hvad har du lavet i søværnet?

– Som ung premierløjtnant var jeg blandt andet oppasser på de gamle korvetter Olfert Fischer, Niels Juel og Peter Tordenskiold. Derefter fik jeg mit eget lille patruljefartøj Barsø, som lå her i Østersøen og patruljerede. Desuden har jeg været chef og næstkommanderende på inspektionsskibet Thetis.

– Det halve af tiden har jeg sejlet, og det halve tiden har jeg været i land. Her har jeg blandt andet arbejdet i Søværnets Operative Kommando i forbindelse med udsendelsen af Absalon til Det Indiske Ocean og Adenbugten til piratoperationerne.

– I år 2000 sad jeg i afdelingen for internationale operationer, og jeg har været chef for det maritime overvågningscenter på Sydals og Bornholms Marinedistrikt. Desuden har jeg været tre år i London og arbejdet i Natos hovedkvarter. Der flyttede familien med.

Hvordan var det at bo i London?

– Det var fantastisk; det var simpelthen så godt. Vores børn gik i engelske skoler og min hustru Lisbeth sørgede for, at alt fungerede på hjemmefronten. Det er et helt anderledes liv og kræver, at man er meget på børnene og sørger for, de bliver kørt til skole og hentet igen samt kørt rundt til forskellige sportsaktiviteter og venner.

– Min kone synes, det var rigtig godt at være der og have det sociale netværk sammen med ”the mums” – altså de andre mødre, der var fulgt med deres mænd til London.

Hvordan har det fungeret at være så meget hjemmefra, da du sejlede?

– Det har fungeret rigtig godt, men det har været meget forskelligt langt henad vejen. En stor del af tiden sejlede jeg i 14 dage og var 14 dage hjemme. Det passede familien rigtig godt.

– Der, hvor der ikke rigtig var noget rytme i tingene, var det lidt mere udfordrende; eksempelvis når vi sejlede med korvetter, hvor der var masser af øvelser. Så var jeg væk i et par måneder ad gangen. Det var lidt længere tid, så det var lidt mere belastende. Også når vi sejlede på Atlanten. Der var jeg ligeledes væk to måneder ad gangen og så hjemme to måneder. Det var også noget af det, der gjorde, at det blev tid til at prøve noget andet og arbejde på land.

Hvordan kan det være, at du stoppede i Søværnet?

– Jeg tænkte, det kunne være godt at prøve noget andet end konstant at være beskæftiget med nedskæringer og konstant finde ud af, hvordan vi skulle klare opgaverne med stadig færre ressourcer.

Hvad laver din hustru?

– Hun har haft Hammerhavns Kiosken i en årrække. Senere fik hun en butik i Allinge – Det Gamle Pakhus nede på havnen. Den havde hun så, indtil vi flyttede til London i 2009.

– Det var en tøj- og genbrugsbutik. Den ligger der endnu og hedder stadigvæk Det Gamle Pakhus.

Hvad laver du, når du har fri?

– Jeg prøver at komme på golfbanen indimellem og cykler også nogle ture. Men dybest set er det at være sammen med min familie. Mine børn bor i Herning, Malmø og Taastrup, så der går en del weekender med at besøge dem. Det værdsætter vi utroligt meget, når vi kan være sammen, og desuden har vi også vores venner her på Bornholm.

Hvilke opgaver får du i Rønne Havn som driftsdirektør?

– Jeg skal være med til at være ansvarlig for byggeriet i forbindelse med udvidelse og fremtidssikring af havnen, og vi er i fuld sving med etape tre og fire. Jeg kommer lige fra et besøg hos kaptajnen på det krydstogtskib fra Aida, der ligger her. Vi kunne sidde oppe på broen og kiggede ud over havnen. Så kunne jeg pege og vise ham, hvor skibet skal ligge, næste år de kommer.

Thomas Bay Jensen

Opvokset i Sandvig

57 år gammel og gift med Lisbeth

Sammen har de børnene Anders, Mathias og Nicolas

Karriere:

Søværnet i forskellige stillinger fra 1986-2016

Direktør i Bornholms Landbrug fra 2016-2024

Driftsdirektør i Rønne Havn fra marts 2024



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT