Rogers far er død – butikken lukker til nytår

Rogers far er død – butikken lukker til nytår
Jørn Grønbech, da Tidende besøgte butikken Roger i maj i år. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | SVANEKE | ABONNENT | 30. JUN 2022 • 11:15
NYHED | SVANEKE | ABONNENT
30. JUN 2022 • 11:15

Jørn Grønbech, som oprindeligt startede den legendariske Roger-butik i København, er gået bort. Det betyder også, at butikken, som genopstod i Svaneke, lukker til nytår.

 

Søndag den 26. juni om aftenen døde Jørn Grønbech, Svaneke. Det fortæller hans partner gennem mange år, Per Avsum.

– Jørn sov stille ind efter nogen tids sygdom, siger han.

– Det var hjemme hos os selv, ganske som han ønskede det.

Jørn Grønbech blev født i 1946 i Østermarie, hvor han voksede op med far og mor – Hans Egede Grønbech og Erna Lund Grønbech – samt søsteren Anette, indtil han som 15-årig drog på kunstskole på Sjælland.

Han og Per Avsum mødte hinanden i det københavnske byliv i 1982 – på det kendte værtshus for homoseksuelle, Cosy Bar i Studiestræde – og dannede fast par siden 1985. I 1990 giftede de sig.

I København og vel langt uden for landets grænser var parret berømt for deres legendariske tøjbutik Roger i Larsbjørnsstræde i hjertet af hovedstaden, hvor de tog salget af genbrugstøj til nye højder og simpelthen blev trendsættende. Når udenlandske store musiknavne gæstede byen, yndede en del af dem at komme i Roger, hvor personalet gjorde en stor dyd ud af ikke at lave stor ståhej, blot fordi en kendis betrådte butikken.

Tidens toneklang

Samtidig forstod Roger at lade tidens toneklang i højttalerne i form af de hotteste kunstnere akkompagnere kundernes jagt på det helt rigtige tøj.

– David Bowie og så videre. Det var creme de la creme, som passede godt til vores kunder og også de kunstnere, som kom hos os, forklarede Per Avsum i Tidende fornylig.

Det var Jørn Grønbech, der oprindeligt i 1977 startede butikken sammen med sin daværende norske kæreste Roger Karlstrup, men det blev altså Per og Jørn, der kørte den videre.

Det er dog 20 år siden, de afhændende Roger i København, men som en Fugl Fønix genopstod den i Svaneke, som parret var flyttet til. Det er ikke meget mere end halvanden måned siden, Tidende besøgte Roger og dens to bagmænd og kunne fortælle om, hvordan butikken atter fik luft under vingerne, da parret stort set havde opbrugt deres pension.

Sagen er nemlig, at de begge i 1985 fik at vide, at de var smittet med hiv og havde cirka 10 år tilbage at leve i. I 1990 købte de hus i Postgade, Svaneke, og forberedte sig på et mere stille liv inden det uafvendelige skulle ske. Siden viste uafvendeligheden sig dog at kunne strækkes langt længere end ventet, da medicinen mod hiv udviklede sig, og på den baggrund kan man sige, at der viste sig at vente både Jørn og Per mange flere gode år, end de havde regnet med.

Hvilket altså også betød, at der atter kom liv i kludene i Roger.

Roger er solgt

Inden Jørn døde nåede parret at afhænde Nansens Gård, som de også havde i en årrække, og hvor der er bed and breakfast, til gode venner fra København, mens Per Avsum bliver boende i sit og Jørns hjem i Postgade.

Roger lukker med udgangen af året, oplyser han.

Om årene med Jørn på dennes fødeø siger Per Avsum i dag:

– Jeg stammer jo selv fra Thurø, men jeg faldt øjeblikkeligt for Bornholm og for Svaneke. Vi har haft nogle fantastiske og dejlige år her og har ikke på nogen måde fortrudt, at vi flyttede hertil.

Datoen for bisættelsen er endnu ikke faldet helt på plads, men Per Avsum sigter efter, at den vil finde sted i Svaneke Kirke den 9. juli. Hvorvidt det bliver tilfældet vil blive oplyst i en annonce i Tidende.