Prisbelønnet kunstner fylder 80

Prisbelønnet kunstner fylder 80
Maria Thorsen var for fem år siden aktuel med udstillingen Hvidløg på Gudhjem Museum. Arkivfoto: Berit Hvassum
NOTITS | GUDHJEM | ABONNENT | 26. JAN 2023 • 15:45
NOTITS | GUDHJEM | ABONNENT
26. JAN 2023 • 15:45

Maria Thorsen, Gudhjem, kan se tilbage på en lang karriere som udøvende kunstner.

 

Maria Thorsen, billedkunstner og grafiker, Gudhjem, fylder 80 år søndag den 29. januar.

Maria Thorsen blev uddannet på Kunstakademiets Grafiske Skole 1968-73 og var som ung kunstner medstifter af grafiksammenslutningen Zebra, der holdt til på Den Frie Udstilling i 27 år.

I 70'erne og 80'erne var Maria Thorsen en hyppigt anvendt illustrator og illustrerede blandt andet Edith Södergrans Samlede Digte og Henry David Thoreaus klassiker Livet i Skovene.

Maria Thorsen flyttede i 1994 til Bornholm sammen med sin mand, tidligere zoo-direktør Bent Jørgensen. Her har hun arbejdet flittigt med både maleri og grafik, blandt andet under inspiration af 1700-tallets nederlandske kunst.

Toner a la Hammershøi

I 2010 modtog Maria Thorsen Ole Haslunds Kunstnerfonds hæderslegat. I motiveringen lød det blandt andet, at Maria Thorsens malerier placerer hende som en ener i samtidskunsten med deres hammershøiske, surreelle stemning. Med hæderslegatet fulgte 100.000 kroner.

Hun har desuden modtaget Dronning Ingrids Romerske Legat, Anne-Marie Telmanyi Prisen og Brygger Carl Jacobsens Rejselegat.

Maria Thorsens værker er repræsenteret på blandt andet Kobberstiksamlingen, Sorø Kunstmuseum, Kunstmuseet Trapholt i Kolding og Bornholms Kunstmuseum.

Maria Thorsen udstillede i 2018 "Hvidløg" på Gudhjem Museum og i 2021 deltog hun i kunstnersammenslutningen Holkahestens 20 års jubilæumsudstilling. Parret bor i dag i Gudhjem og Maria Thorsen er fortsat medlem af Holkahesten.

Fødselsdagen fejres med familien, oplyser Maria Thorsen.